Yeni normal: İstanbul'un gece hayatı gündüze taşınıyor

koronavirüs
Yeni normal: İstanbul'un gece hayatı gündüze taşınıyor

Restoranlar uzun bir süre sonra saat kısıtlamasıyla hizmet verecek. Gece hayatı gündüze taşınıyor. İstanbul'da şimdiden cumartesi için rezervasyonlar yapıldı. Uzun bir aradan sonra menülere ne kadar zam geldi? Sektörde neler değişti? Uzmanları anlatıyor...

Uzun bir aradan sonra restoranların kısıtlı saat aralığında yeniden açılması, İstanbul'un gece hayatını öğle saatlerine taşıdı. Akşam 7'den sonra kurulan sofralar, artık öğlen 1 ile akşam 7 arasında kurulmaya başlandı. Restoranlar açılır açılmaz işletmelere gelen rezervasyon taleplerinin, bu değişikliği ortaya koyduğu belirtildi. Ancak vatandaşı ilgilendiren önemli bir değişiklik şu: Son bir senede 7 aydır kapalı olan restoranların, bu süreçte artan maliyetleri nedeniyle vatandaşı en az yüzde 15 zamlı menü fiyatları bekliyor.

Restoran ve lokantaların saat 07.00-19.00 arası açık olacağının duyurulmasından sonra talep nasıl şekillendi, fiyatlarda değişiklik olacak mı konusunu Haberglobal.com.tr okurları için Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer,  Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Aydın Kalaycı ve  İstanbul Beşiktaş'taki ünlü bir restoranın müdürüyle konuştuk.

YÜZDE 15-20 ZAM BEKLENTİSİ

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, "Maliyetler arttığı için enflasyon oranında bir zam kaçınılmazdır. Ülkede yüzde 20'ye yakın enflasyon varsa zamların da yüzde 15-20 oranında yapılması gerekir. Bunu da herkesin makul karşılaması lazım" dedi. Demirer, zamları engellemesi için KDV indirimi talep ettiklerini ifade etti. Yüzde 50 kapasiteyle çalışacak olmanın yaratacağı iş kaybına değinen Demirer, "Gün batana kadar yaptığımız işle, gün battıktann sonra yaptığımız iş aynı değil. Tüm işin 3'te 2'sini gün battıktan sonra yapıyoruz. Yüzde 50 kapasiteyle çalışacak olmanın ekonomik olarak geri dönüşü yüzde 20 olur" diye konuştu.

Yeni normal: İstanbul'un gece hayatı gündüze taşınıyor - Resim : 2Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, Haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Bir gündeki tüm işin 3'te 2'sini gün battıktan sonra yapıyoruz" dedi.

"250 TL'LİK HESAP 300 TL'YE ÇIKACAK"

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Aydın Kalaycı ise, işletmelerin tüm giderleri arttığı için bunu fiyatlara yansıtacaklarını söyleyerek "Düne kadar restoranda 250 lira yazan bir hesap, 300 lira yazacaktır. Her şeye zam geldi. Bunu fiyatlara yansıtmak zorundayız" dedi. Zamlardan dolayı talebin azalmasını beklediğini kaydeden Kalaycı, "Müdavimlerin bile gelişi azalacaktır" diye konuştu.Restoranların açılacağını duyar duymaz rezervasyon için arayan müşteriler olsa da Beyoğlu'na henüz ciddi bir talep olmadığını söyleyen Kalaycı, şöyle devam etti: "Nevizade'de toplam 30-40 işletme var ama toplasan 20 kişi yok. Gerçi daha tam anlamıyla açılmadık. Görmek lazım oluşacak talebi. Ancak, söz konusu saat aralığı daha çok kafelere yarar. Çünkü iş çıkışları bizim kapandığımız saatler olacak."

Yeni normal: İstanbul'un gece hayatı gündüze taşınıyor - Resim : 3

İşletmeler Instagram'dan rezervasyon toplamaya başladı.

BALIK RESTORANLARINDA REZERVASYON TELAŞI

Müşteri talebinin önceki seviyelere ulaşmasını bekleyen bazı işletmeler ise, yapılacak zamları bekletiyor.  İstanbul Beşiktaş'taki 17 yıllık bir balık restoranının yetkilisi, "Dün itibarıyla açıldık ama menü fiyatlarını artırmadık. Şu an için düşünmüyoruz. Zam için uygun bir dönem değil" ifadelerini kullandı. Dün açılır açılmaz çok yoğun bir taleple karşılaştıklarını anlatan yetkili, henüz haftanın ikinci gününde gelen rezervasyonlarla haftasonuna kadar dolu olduklarını belirtti. Restoranların açılma şartlarından birinin yüzde 50 kapasiteyle çalışmak zorunluluğu olduğunu anımsatan yetkili, "Bu yüzden 350 kişilik işletmemize 175 müşteri alabildik. Tamamen doluyuz. Gelenlerin yüzde 70-80'i müdavimlerimiz. Önceden bu saatlerde bu yoğunluk olmuyordu. Özlemiş insanlar. Bu da böyle bir süreç. Alışacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Web Özel

restoran Covid meyhane