Yaz tatili ortalandı, aileler endişeli, çocuklar mutlu

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Eğitim Web Özel ÖZEL HABERLER MEB ara tatil etkinlik takvimi
Yaz tatili ortalandı, aileler endişeli, çocuklar mutlu

Yaz tatilinin ortalarına geldiğimiz şu günlerde aileler çocuklarına verimli bir tatil geçirmenin yollarını düşünüyor. Uzmanlar, çocukların dinlenmelerinin yanı sıra hem eğlenmeli, hem de kitap okumalarını tavsiye ediyor. Ailelerin çocukların teknoloji kullanmasına da sınırlama getirmeleri şart.

Uzun bir eğitim döneminin ardından yaz tatili başladı ve büyük bir bölümü de geride kaldı. Öğrenciler, deniz, kum ve güneşin tadını çıkartırken aileler ise onları yeni döneme hazırlamanın yollarını düşünüyor. Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı, kalan süreyi verimli değerlendirmenin önem taşıdığını belirterek, "Kimileri yaz okullarına gidiyor, kimileri evde ailesiyle vakit geçiriyor, kimileri ise anne baba çalıştığı için bir yardımcıyla kalıyor. Ancak, çocuklarımızın kapalı ortamlarda kalmasını istemiyoruz. Tüm kışı evde geçirdikten sonra, yaz tatilini daha çok dışarıda, açık havada ve doğa içerisinde geçirmelerini öneriyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Açık havada oyun oynamak, çocukların gelişimine büyük katkı sağlar. Arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayarak paylaşma, empati duyma, liderlik ve sorumluluk alma gibi birçok yaşam becerisini kazanmaları mümkün oluyor. Bu nedenle, çocuklarımızı mümkün olduğunca doğaya ve açık hava oyunlarına yönlendirmeliyiz. Güvenli bir sokak çevresi varsa, sokakta oyun oynayabilirler."

Yaz tatili ortalandı, aileler endişeli, çocuklar mutlu - Resim : 1
Uzmanlar, yaz tatilinde ailece doğa gezileri, piknikler veya park ziyaretleri planlanması gerektiğini söylüyor.

AİLELER DENGE KURABİLMELİ

Tatilin sadece dinlenme veya oyun zamanı olmadığına da dikkat çeken Gülaldı, “Tatil sadece dinlenme, oyun değil. Sadece ödev yapmak, kitap okuma da değil. Ailelerin, ebeveynlerin, anne babaların bunu dengede tutmasını öneriyoruz. Yani çocuk hem dinlenmeli hem eğlenmeli hem de akademik alanda da birtakım beceri ödevini yapmalı, kitabını okumalı. Bunları bir denge içerisinde yapmalı” diye konuştu. 

TEKNOLOJİYE SINIRLAMA GETİRİN

Çocukların, doğumdan itibaren teknolojiyle tanıştığına vurgu yapan Gülaldı, “0-2 yaş döneminde bile ses çıkaran kitaplar ve oyuncaklarla teknolojiye adım atıyorlar. Dünya dijital teknolojiye doğru ilerlerken, çocuklarımızı bu teknolojilerden tamamen uzak tutmak mümkün değil. Ancak, dijital teknolojiye nasıl ve ne sürede erişmeleri gerektiğini kontrol etmek bizim görevimizdir. Çocuklarımızı dijital teknolojinin sınırsız ve kontrolsüz erişimden korumamız gerekiyor. Tabii ki çocuklara yasaklayamayacağız. Hangi yaş grubunda olursa olsun kendi yaş düzeyine uygun olarak çocuklarımızı bilgisayarla, tabletle, akıllı telefonla yüz yüze bırakıyoruz. Ama anne baba olarak bizim yapmamız gereken bunun süresini ve içeriğini belirlemek” diye bilgi verdi.

Yaz tatili ortalandı, aileler endişeli, çocuklar mutlu - Resim : 2
Yazın bir diğer tehlikesi ise güneş yanıkları.

GÜNEŞ YANIKLARINA DİKKAT

Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, deniz ve güneşle birlikte bol bol dondurma yemenin çocuklar için oldukça cazip göründüğünü, fakat bu keyfin kaçmaması için dikkat olunması gerektiğini belirtti ve ekledi:

“Yetişkinler için de oldukça tehlikeli olabilen güneş yanıkları cildi daha hassas olan bebek ve çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır. Güneş yanıklarından korunmak için güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10:00-16:00 arasında direkt güneş maruziyetinden korunmak gerekir. Uzun kollu, ince kıyafetler tercih edilmeli, şapka ve gözlük takılmalı ve 2-3 saatte bir olacak aralıklarla güneş koruyucu krem sürülmelidir. Güneş koruyucunun en az 30 SPF içermesi ve deniz- havuz sonrası yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır."

Yaz aylarında çocuklarda kusma ve ishal ataklarının da sık görüldüğüne dikkat çeken Gedik, “Bu gibi durumlarda zaten sıcak havanın etkisiyle hızlı su kaybeden çocuklar için hastanede tedavi gerekebilir. Kusma ishal durumları geliştiğinde çocukların yakından izlenmesi ve vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması önem kazanır" dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel