Yaşar Güler 15 Temmuz gecesini anlattı: "Bunları harekete geçiren unsur 123 kişilik emeklilik listesi"

Haber Merkezi
15 Temmuz Milli Savunma Bakanlığı Yaşar Güler Gündem haberleri

15 Temmuz gecesi Genelkurmay'da neler yaşandı? Hainler darbe saatini neden öne çekti? nizamiyenin kapısını açmayarak darbeci emir subayını kim öldürdü? Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı, şimdiki Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 15 Temmuz’un kader anlarini anlattı.

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Yaşanan kayıplar ve acılar hafızalarda dün gibi taze. 251 vatan evladının şehit düştüğü o gece genelkurmay 2'nci başkanlığı görevinde bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sabah Gazetesi'ne konuştu. Üniformalı FETÖ'cülerin açık hedefi olan Güler ilk olarak darbe saatinin neden öne çekildiğini anlattı:

"O gece Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarını Genelkurmay karargahına davet ettiğimiz anda ABD'deki elebaşı haini arıyorlar. O gece yapacakları darbenin tespit edildiğini ve ne yapacaklarını soruyorlar. Terör elebaşından darbeyi derhal başlatın diye talimat geliyor."

"123 KİŞİLİK EMEKLİLİK LİSTESİ HAREKETE GEÇİRDİ"

MİT'ten gelen bilgiler doğrultusunda hemen harekete geçildi. Güler, hava kuvvetleri harekat merkezini arayarak Genelkurmay Başkanı'nın emriyle Türk hava sahasındaki bütün uçuşları yasakladı.

MİT Müsteşarı, Genelkurmay karargahından ayrıldıktan sonra da yüksek askeri şura için çalişmaya devam etti. Şurada, 123 FETÖ'cü general ve amiral emekli edilecekti. Hainleri harekete geçiren en önemli unsurlardan birinin bu emeklilik listesi olduğunu vurguladı.

Saat 21.25 civarında makam odasında çalışırken içeriye önce 10-12 kadar darbeci, ardından sivil kıyafetle emir subayı girdi. "O haini orada gördüğüm anda bu işin ne olduğunu anladım" dedi. Güler, "Gözlerimi ve ellerimi bağlayarak beni zorla bir araca bindirdiler. Bilmediğim bir yere doğru hareket ettik. Kısa süre sonra aracın önünde oturan kişinin kapıyı aç, ateş ederim diye bağırması üzerine sesinden emir subayım olduğunu ve nizamiyede olduğumuzu anladım. Karşılıklı bağrışmalar sonrası birkaç el ateş sesi geldi. Ben ne olduğunu anlamaya çalışırken yanımdaki hain birine; 'kapı açılmadı, ateş edildi, 1 şehit var' diye rapor verdi. Bunun üzerine hain emir subayımın öldüğünü anladım. O akşam beni öldürmekle görevlendirilen emir subayının öldürülmesi kırılma noktalarından birisidir" şeklinde konuştu.

"ERGENEKON FETÖ OPERASYONUDUR"

Genelkurmay muhafız tabur komutanı aracın nizamiyeden çıkışına izin vermediği için vurulmuş, bunu gören muhafız tabur personeli üsteğmen de hain emir subayını vurarak öldürmüştü. Yaşar Güler, bunun üzerine kendisini karargah içinde başka bir binaya götürdüklerini buradan da helikopterle Akıncı Üssü'ne nakledildiğini anlattı.

16 Temmuz sabahı hapsedildiği odaya havacı Akın Öztürk geldi, kelepçeleri ve gözündeki bandı açtırdıktan sonra Güler'in ailesini aradı. Güler, darbecilerin teslim olmasından sonra saat 17.00 sularında üsten ayrılabildi. Bakan Güler, Ergenekon süreciyle ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Peki darbeciler başarılı olsalardı ne yapacaklardı? Güler bu soruya, "Sınırlarımızı PKK/YPG'ye açacaklarından en ufak bir şüphem yok. FETÖ elebaşını ülkemize getireceklerdi. Ancak o gece tarihi değiştiren halkımız her ne olursa olsun bu hainlerin başarılı olmasına müsaade etmeyecekti" yanıtını verdi.