Yasak başladı! İl sınırlarına gidenler geri gönderildi

Yasak başladı! İl sınırlarına gidenler geri gönderildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün açıkladığı tedbirler kapsamında 31 ile giriş-çıkış yasağı getirildi. Yasağın kapsamına girip il sınırına gidenler geri gönderildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs salgınına karşı açıkladığı son kısıtlamalara ilişkin 81 il valiliğine genelge gönderdi. Büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak ili için kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00'den itibaren 15 günlük bir süre ile durduruldu. 

İSTANBUL

İstanbul'un sınırları olan Kocaeli istikametindeki Şekerpınar, Trakya tarafındaki Silivri'de 26 uygulama noktasında kolluk kuvvetleri, şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerine başladı. Ekipler, geceyarısından önce Anadolu Otoyolu'na giriş yapan araçların geçişine bir süre izin verdi.  00.01 itibarıyla ise şehrin giriş noktalarına bariyerler yerleştirilerek yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların transit geçişleri için yollar tek şeride düşürüldü. Ekipler genelgeye göre özel araçların kente giriş çıkışına izin vermedi, sürücüleri de bu konuda bilgilendirildi.

SAKARYA

D-100 kara yolunun Sakarya kesimi Esentepe mevkisinde polis ekiplerince oluşturulan kontrol noktasında araçların geçişi denetlendi. Sürücüleri yasak hakkında bilgilendiren ekipler, vatandaşları evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Polisler, kontrol noktasında yolcuların kimlik kontrolünü ve ateş ölçümünü de yaptı. İkametleri Sakarya'da olan yolcuların evlerinden 14 gün çıkmamalarını isteyen ekipler, yasağa uyulmaması halinde idari ve adli cezai işlem uygulanacağını bildirdi. Kontrolün yapıldığı bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. Öte yandan, Sakarya İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adapazarı Kayrancık, Kocaali Melenağzı, Akyazı Dokurcun, Anadolu Otoyolu'nun Hendek gişeleri, Pamukova Mekece ve Taraklı Göynük yolunda denetimler yapıldı. 

ANKARA

Ankara'da ilçe emniyet müdürlükleri ve jandarma ekipleri, saat 00.00'da il sınırlarında görev aldı. Ekipler, oluşturulan kontrol noktalarında, araç sürücülerine şehre neden geldikleri ve şehri neden terk ettiklerini sordu. Uygulamanın ilk günü olması nedeniyle geçerli mazereti olan araçların geçişine izin verilirken, henhangi bir sebep gösteremeyen araç sürücülerin geçişlerine izin verilmedi. Saat 00.00'dan önce Eskişehir, Aksaray, Çankırı, Bolu, Kırıkkale, Kırşehir ve Konya il sınırlarından geçerek Ankara'ya giren araçlar ise şehir merkezi girişlerinde kurulan kontrol noktalarında durduruldu. Sürücü ve yolcuların, ekipler tarafından ateşleri ölçüldü. Vücut sıcaklıkları 38 derecenin üzerinde olan kişiler, sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

KOCAELİ

Kocaeli'nin Kartepe ilçesi D-100 kara yolunda, kentin giriş ve çıkışında polis ekipleri tarafından kontrol noktası oluşturuldu. Sağlık ekiplerinin de görev yaptığı uygulama noktalarında vatandaşların ateşi ölçülüyor. Ekipler, belirli istisnalar dışında şehre araç giriş çıkışına müsaade etmiyor. Ayrıca polis ve jandarma ekiplerince Karamürsel, Çayırova, Gebze ve Kandıra ilçelerinde kentin giriş çıkış noktalarında da denetimler gerçekleştirildi.

AYDIN

Yasak kapsamında başlatılan çalışma sonucu Aydın-İzmir otobanı karşılıklı olarak boşalırken, polis ekiplerince temel ihtiyaç malzemeleri olmak üzere ilaç ve tıbbi malzemeler için gerekli olan ürün veya malzemeleri taşıyan araçların ve güzergahta ikameti olanların dışındaki kişilerin geçişine izin verilmedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından illere gönderilen genelge ile ilgili olarak Aydın ve İzmir polisi Aydın-İzmir otobanı sınırında bulunan 75 Yıl Selatin Tüneli girişinde uygulama başlattı. Yapılan uygulama kapsamında Aydın güzergahına geçmek isteyen araçlar tek tek incelendi. Durumu uygun bulunmayan araçlar tünel üst yolundan döndürülerek geri dönüş mecburi istikameti ile geldikleri vilayete gönderildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine konuya ilişkin gönderilen genelge kapsamında uygulamanın 15 gün boyunca devam edeceği belirtildi. Uygulamanın ilk günü olması nedeniyle geçerli mazereti olan araçların geçişine izin verildi.

İzmir'den Aydın istikametine geçiş yapan temel ihtiyaç malzemesi ve tıbbı malzeme taşıyan araçların dışındaki araçlarla Aydın'a girmek için otoban gişelerinden çıkan vatandaşlar ateşi ölçülerek şehre alındı. İkameti Aydın'da olmayıp yasaktan önce yola çıkıp gece saatlerinde Aydın'a ulaşan kişilerin ise kimlik ve iletişim bilgilerinin yanı sıra kalacakları adres de kaydedildi. Vatandaşlar çeşitli konularda bilgilendirilerek şehre alındı.

ZONGULDAK

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, kentin giriş ve çıkışında polis ve jandarma ekipleri tarafından kontrol noktası oluşturuldu. Bariyerlerle yolu kapatan ve belirli istisnalar dışında şehre araç giriş çıkışına müsaade etmeyen ekipler, vatandaşların kimlik kontrolünü yapıyor. Uygulama sırasında vatandaşların ateşi de ölçülüyor.

Öte yandan, bazı vatandaşların kararı duydukları anda yola çıkmaları nedeniyle pijamalı oldukları görüldü.Sürücü Hasan Pınarcık, gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın çok doğru ve yerinde olduğunu belirterek, "Ankara'dan geliyorum, kayınpederim vefat etti. Defnettik, az önce yola çıktık. Ereğli'ye giriş yapacağım." diye konuştu. Yolculardan İpek Özkan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasağa ilişkin açıklamasının ardından pijamalarla hemen yola çıktıklarını dile getirdi.

Yasak başladı! İl sınırlarına gidenler geri gönderildi - Resim : 1

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta jandarma ve polis ekipleri Kayseri, Gaziantep ve Adana karayolunda oluşturdukları uygulama noktalarında yolları kapattı. İkameti Kahramanmaraş olan vatandaşların kente girişine izin veren güvenlik güçleri, şehirlerarası seyahat eden vatandaşların ise şehre girişine izin vermedi.

ADANA 

Polis ekipleri gece yarısı itibarıyla Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu ile Tarsus ve Osmaniye kara yollarını kapattı. Uygulama noktalarında TIR ve kamyon harici tüm araçları durduran ekipler, ikameti Adana ve yol üzerindeki diğer illerde olanları geçirirken, diğer sürücülerin girişine izin vermedi. Ekipler ayrıca şehir içinden otobana bağlanan bazı bağlantı yollarını da bariyerle kapattı.

ERZURUM

Erzurum’da saatler 00.00’ı gösterdiği sırada görevli ekipler şehrin tüm giriş ve çıkışlarını tutarak görev aldı. İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre istisnai durumlar dışında şehre girmek isteyen araçlar kabul edilmedi, şehirden çıkmak isteyen araç sürücüleri ise tekrar geri çevrildi. Öte yandan polis ekipleri sürücülerin ateşlerini ateş ölçer ile kontrol ederek, maske ve eldiven takmayan vatandaşları uyardı. 

Yasaktan saatler öncesinde yola çıkan vatandaşların ise valilikler tarafından verilen izin belgeleri kontrol edilerek kente alındı. Öte yandan her gün binlerce aracın kente giriş yaptığı Kars Kapı Polis Kontrol Noktasının boş kalması dikkat çekti.

ESKİŞEHİR

Bilecik-Eskişehir, Eskişehir-Ankara kara yollarında oluşturulan uygulama noktasındaki kolluk kuvvetleri, şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerine başladı. Gece yarısından itibaren şehrin giriş noktaları tek şeride düşürülerek, yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların transit geçişlerine izin verildi. Polis ekipleri, özel araçların kente giriş çıkışına izin vermedi ve sürücüleri bu konuda bilgilendirildi.

BALIKESİR 

Balıkesir-İzmir kara yolu ve Balıkesir-Bursa uygulama noktasındaki kolluk kuvvetleri şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerine başladı. Gece yarısı itibarıyla şehrin giriş noktalarında uygulama yapan ekipler, yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların transit geçişlerine izin verdi. Ekipler, ikameti Balıkesir'e olanlara esneklik sağlarken, Balıkesir'e zorunlu haller dışında gelenler alınmadı.

Öte yandan uygulamada, İzmir'de nikah kıydıktan sonra ikametleri olan Balıkesir'e gelen gelin ve damadın da ateşleri ölçüldükten sonra geçişlerine izin verildi.

ORDU

Ordu'ya araç giriş çıkışı durduruldu. Jandarma ve polis ekiplerince, il sınırındaki uygulama noktalarında araçların geçişi denetlendi. Sürücüleri yasak hakkında bilgilendiren ekipler, vatandaşları evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Vatandaşların kimlik kontrolünü yapan ekipler, belirli istisnalar dışında şehre araç giriş çıkışına müsaade etmiyor. 

Öte yandan, Vali Seddar Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, seyahat sınırlaması dahil önemli kararların alındığını belirterek, kurallara uyulması durumunda daha kısa sürede salgınla baş edileceğini vurguladı.

BURSA

Bursa-İstanbul kara yolunun Orhangazi ilçesi sınırında oluşturulan uygulama noktasındaki kolluk kuvvetleri, şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerine başladı. Gece yarısından itibaren şehrin giriş noktaları tek şeride düşürülerek, yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların transit geçişlerine izin verildi. Polis ekipleri, özel araçların kente giriş çıkışına izin vermedi ve sürücüleri bu konuda bilgilendirildi. 

Öte yandan Bursa'yı İzmir ve Ankara'ya bağlayan kara yollarında ise dün gün içinde yolculuğa başlayanlar için sabah 08.00'e kadar kontrollü bir şekilde geçişlere müsaade edilecek.

KAYSERİ

Kayseri Polisi, gece yarısı kontrol noktaları oluşturdu. Kayseri-Sivas karayolunda denetim yapan polis, yolculuk yapan sürücü ve yolcuların ateşlerini ölçtü. Yolcu otobüsü ile seyahat eden yolcularında ateş ölçer ile ateşleri ölçüldü. Yolcu otobüslerinde sosyal mesafe kuralına uyulduğu görüldü. Yasak kararının yeni çıkması nedeniyle sürücü ve yolcuların mağdur olmaması amacıyla araçların geçişine kontrollü şekilde bir süre izin verildi. Polis ekipleri vatandaşları koronavirüs konusunda bilgilendirdi. 

MALATYA

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle Malatya'da jandarma ve polis ekipleri Kayseri, Gaziantep, Elazığ, Kahramanmaraş ve Adıyaman karayolunda oluşturdukları uygulama noktalarında araç trafiğine izin vermedi. İkameti Malatya olan vatandaşların ateş ölçümünü yaparak kente girişine izin veren güvenlik güçleri, şehirlerarası seyahat eden vatandaşların ise şehre girişine izin vermedi.

İZMİR

İzmir- Manisa karayolunun Sabuncu Beli Mevkii’nde polis ekiplerince oluşturulan kontrol noktasında araçların geçişi denetlendi. Sürücüleri yasak hakkında bilgilendiren ekipler, vatandaşları evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Polisler, kontrol noktasında yolcuların kimlik kontrolünü ve ateş ölçümünü de yaptı. Uygulamadan geçen bazı vatandaşlar kararı desteklerken, bazıları ise memnun kalmadı.

İzmir’den Manisa’ya yolculuk yapan Ahmet Şanlı, uygulamanın halkın sağlığı için yapıldığını belirterek, "Devletimiz ne derse biz de arkasındayız. Yasaklara uyacağız, hepsi sağlığımız için. Geri çevireceklerini sanmıyorum. Yetkililerle konuşuruz, ikametgahım Manisa’da. İzmir’den Manisa’ya gidiyorum” dedi. 

Uygulamaya yolda yakalanan İbrahim Dağtekin ise, "İnsanlar şimdi nasıl gidecek? Ben izin belgesini bu saatte nasıl alacağım? Bir gün öncesinden herkese haber verilmeliydi. O kadar yol geldik, evimize gideceğiz ama gidemiyoruz. Şimdi sokakta mı yatacağız?” diye konuştu.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ’ın en önemli giriş noktası olan İstanbul yönündeki Marmara Ereğlisi ilçesi girişi ile Edirne, Çanakkale yönündeki Malkara ilçesi girişlerinde oluşturulan uygulama noktasında görevli güvenlik görevlileri saat 00.00’a kadar il dışından seyahat izin belgesi olan ve ikametgah adresi Tekirdağ olan sürücülerin kente girişine izin verdi. Saat 00.00’dan sonra araçların kente giriş ve çıkışlarına izin verilmedi. Tekirdağ’a girmek için yasak başlamadan önce gelen vatandaşlara, sağlık ekipleri tarafından ateş ölçümü yapıldı. Gerekli prosedürleri yerine getirenlerin geçişine izin verilirken, getirmeyenler ise geri çevrildi. 

Malkara ilçesinde kurulan uygulama noktasında bazı vatandaşlar, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararların yerinde olduğunu belirterek, kararlara uyacaklarını dile getirdi. Bazı sürücüler ise alınan karardan haberleri olmadığını ifade ederek, ilk kez güvenlik güçlerinden duyduklarını dile getirdi. Yasaktan haberi olmayan sürücüleri, alınan kararı güvenlik ekipleri anlattı.

GAZİANTEP

İçişleri Bakanlığı tarafından illere gönderilen genelge ile ilgili güvenlik güçleri tarafından Gaziantep’e diğer şehirlerden girişini sağlayan yollarda kontrol noktası oluşturuldu. Saatler 00.00'ı gösterdiği zaman yollar barikatlarla kapatıldı. Oluşturulan kontrol noktalarından Gaziantep'in doğu kentlerine ulaşımının sağlandığı yol trafik polisleri tarafından barikatla kapatarak saatler 00.00'dan sonra şehre giren vatandaşlara İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi hatırlatılarak geri gönderildi. Geri dönen yolcular, yasağı bilmediklerini ve öğrendikten sonra geri döneceklerini ifade ederek uygulamaları desteklediklerini söyledi.

MERSİN

Mersin otoban gişelerinde uzun araç kuyrukları meydana geldi. Önlemler kapsamında otoban gişeleri önünde kente giriş yapmak isteyen araçlar uzun kuyruklar oluşturdu. Ekipler kente giriş yapmak isteyen araç sürücülerinin ateşini ölçtü. Saat 00.00 itibari ile izin kağıdı bulanan sivil araçlar ile yük taşıyan TIR'lar haricinde araç giriş çıkışlarına izin verilmeyerek geri çevrildi. 

ANTALYA

Antalya’ya giriş- çıkışlar da gece saat 00.00 itibariyle durduruldu. Kentin en önemli güzergahı olan kuzey giriş noktası Antalya- Burdur Karayolunun 32'nci, kilometresindeki Selimiye yol kontrol noktasında yasak saatler 00.00'ı gösterdiği anda uygulanmaya başlandı. Kontrol noktasında görev yapan jandarma ve polis ekipleri saat 00.00 kadar olan sürede, il dışından seyahat izin belgesi ve ikametgah adresi Antalya olan sürücülerin geçişine izin verdi. Bazı sürücüler saniyelerle kaçırdıkları geçiş hakkının ardından, geri dönmek zorunda kaldı.

MUĞLA

Genelge çerçevesinde Muğla'ya giriş- çıkışlar gece saat 00.00 itibariyle durduruldu. Muğla Denizli il sınırı Gazeller kontrol noktasında emniyet ve jandarma ekipleri tarafından uygulama yapıldı. Kontrol noktasında görev yapan jandarma ve polis ekipleri saat 00.00'ın ardından, il dışından seyahat izin belgesi ve ikametgah adresi Muğla olan sürücülerin geçişine izin verdi. Diğer sürücülerin geçişine izin verilmezken, bazı sürücüler geçiş hakkını dakikalarla kaçırdı.

SAMSUN

Samsun'un sınırları olan Ankara istikametindeki Havza, Ordu tarafındaki Terme ve Sinop yönündeki Yakakent ilçelerinde bulunan uygulama noktalarından kolluk kuvvetleri, şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerine başladı. Ekipler genelgeye göre araçların kente giriş çıkışına izin vermezken, sürücüleri de bu konuda bilgilendiriyor.

koronavirüs içişleri bakanlığı