Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi

Antalya'nın Manavgat ve Akseki, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz ile Milas ilçelerinde orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor. Sırtköy'deki yangında, zaman zaman yüksekliği 20 metreyi bulan alevler oluştu. Marmaris'in Turunç Mahallesi için tahliye kararı alındı. Milas'ta Gökbel köyü boşaltıldı.

Türkiye'yi yasa boğan orman yangınlarında son durumu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli paylaştı. Öğle saatlerinde Twitter hesabında bir paylaşım yapan Pakdemirli, "An itibariyle devam eden yangınlara 13 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinası ile yaklaşık 4800 personel müdahale ediyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirlinin paylaşımında yer alan grafikte, 111 yangının kontrol altına alındığı belirtilirken, 3 ilde 6 yangına müdahale çalışmalarının sürdüğü vurgulandı.

MANAVGAT'IN SIRTKÖY MAHALLESİ'NE HAVADAN MÜDAHALE

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangını, tedbir amaçlı boşaltılan mahalleyi etkisi altına aldı. İlçede 5 gündür devam eden yangına, havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Düşük nem ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın, daha önce boşaltılan Sırtköy Mahallesi'ne sıçradı. 

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 1

Mahallenin giriş ve çıkışları kapatıldı. Yangına havadan müdahale ediliyor. Yangında mahalledeki 10 ev alevler arasında kaldı. Yanan evler, iş makinelerince yıkıldı.

Manavgat'a bağlı Sırtköy Mahallesi dün akşamdan bu yana alevlerin etkisi altındaydı. Alevler bugün öğle saatlerinde yerleşim yerlerine çok yakın noktada yeniden büyüdü. Bölgeye karadan müdahale güç olduğu için yalnızca helikopterlerle müdahale edilebiliyor. Yerleşim yerlerine çok yakın olduğu belirtilen yangında, zaman zaman yüksekliği 20 metreyi bulan alevler oluştu. Yangın, Sırtköy Mahallesi'ni kuzey tarafından tamamen sardı.

Mahalleye halen ara yoluyla bağlantı sağlanamazken, itfaiye ekipleri alevlerin yanmayan ormanlık alanlara sıçramaması için mücadele ediyor.

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 2

MUĞLA'DA SON DURUM: TEKNELERLE TAHLİYE EDİLDİLER

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Bodrum Milas sınırında büyüyen yangında alevler Mazıköy'e dayandı. Muğla’nın Bodrum ilçesi Mazı Mahallesi’nde yangının etkisini arttırması ile önce yaşlılar ve çocuklar olmak üzere mahalle sakinleri, lüks yatların botları, günübirlik gezi ve balıkçı tekneleri ile güvenli bölgelere tahliye edildi.

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 3

TURUNÇ İÇİN TAHLİYE KARARI: İKİ ÇIKARTMA GEMİSİ SEVK EDİLDİ

Alevlerin yaklaştığı Marmaris'in Turunç Mahallesi için tahliye kararı alındı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndaki 2 çıkarma gemisinin Marmaris'teki yangın nedeniyle vatandaşların denizden tahliyesine destek amacıyla bölgeye sevk edildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Marmaris'te devam eden orman yangını dolayısıyla Turunç Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarımızın denizden tahliye edilmesine destek olmak üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdaki iki çıkarma gemimiz bölgeye sevk edildi. Gemilerimiz ihtiyaç halinde tahliyeye destek sağlayacak" denildi.

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 4

Milas ilçesinde Gökbel Mahallesi’ne kadar ulaşan alevler nedeniyle Gökbel köyü boşaltıldı. Bugün öğle saatlerinde belediye ekipleri anons aracılığı ile halkın köyü boşaltmasını istedi. Vatandaşlar evlerinin eklentilerinde ve ahırlarda bulunan hayvanları yola salıp, ardından evlerini terk ettiler.

Gökbel Köyü alevlerin yaklaşması sonucu boşaltıldı. Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 4 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde etkili oldu.

Yangını kontrol altında tutmak için ekipler, karadan gece boyunca çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen 12 helikopter ve 3 uçak, yangınlara havadan müdahale ediyor.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişilik grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına destek veriyor. Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, arama kurtarma ekipleri ve vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 6

KEMER'DE 3 NOKTADA ORMAN YANGINI

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Arslanbucak Mahallesi'nde 3 farklı noktada saat 13.00  sıralarında orman yangını çıktı. Yangını gören çevredekiler ilk müdahaleyi yaparken, durumu itfaiye ve orman işletme müdürlüğü ekiplerine de bildirdi.

İhbar sonrası bölgeye gelen ekipler alevlere müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına çevredeki vatandaşlar pet şişe, kova ve hortumlarla su taşıyarak, destek verdi. Yaklaşık 500 vatandaş söndürme çalışmalarına katkı sağlarken, Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Deniz Yılmaz da bölgeye gelerek, hem çalışmaları koordine etti hem de çalışmalara katıldı.

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 7

Yangın söndürme çalışmalarında özellikle kadınlar su taşıyanları yönlendirerek, imece usulü alevlerin kontrol altına alınmasına katkı sağladılar, bölgedeki bahçeleri sulamak için kullanılan arıklardan şişeler ve kovalarla su taşıdılar. Dumandan etkilenen bazı vatandaşlara ise bölgeye gelen sağlık ekipleri müdahale etti. Yangın ekipler ve vatandaşların yoğun çabası sonrası kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları başlatıldı.

TUNCELİ'DE ORMAN YANGINI 

Tunceli'nin Hozat ilçesindeki Yenibaş-Gedikler bölgesinde çıkan örtü yangının kontrol altına alındığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, kente bağlı Hozat ilçesi Yenibaş-Gedikler bölgesinde çıkan örtü yangınına, Orman İşletme Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve itfaiye ekiplerince müdahale edildiği belirtildi.

 

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 8

Ekiplerin gayretli çalışmaları sonucu yangının genel olarak kontrol altına alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgede soğutma ve söndürme çalışmalarımız devam etmektedir. Bölgede bulunan duman örtüsü ve devam eden rüzgarın zaman zaman alevlenmelere sebebiyet vermesi bölgeyi sivil vatandaşlarımız için tehlikeli kılmaktadır. Bu sebepledir ki sivil vatandaşlarımızın alana girişine izin verilmemektedir. Bu hususta görevli arkadaşlarımıza zorluk çıkarılmaması, görevlerinde yardımcı olunması önem arz etmektedir."

Açıklamada, ekiplerin bölgede çalışmalarına aralıksız devam ettiği ifade edildi.

DENİZLİ'NİN PAMUKKALE İLÇESİNDE ORMAN YANGINI

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Cankurtaran Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Honaz Dağı Milli Parkı yakınındaki bölgeden yükselen dumanı fark edenler, durumu itfaiye ve Orman İşletme Şefliği ekiplerine bildirdi. Ekipler, yangını söndürmeye yönelik çalışma başlattı. Yangına 15'i Büyükşehir Belediyesine, 7'si Orman İşletme Şefliğine ait 22 arazöz müdahale etti. Orman işçilerinin yanı sıra Cankurtaran Mahallesi sakinlerinin de destek verdiği çalışmalar sonucu yangın kontrol altına alındı.

Yangında yaklaşık 1,5 hektar ormanlık alan zarar gördü. Çevredeki bazı arı kovanları da yangından etkilendi.

Alevler her yeri sardı: Gökbel boşaltıldı, Turunç tahliye ediliyor! MSB 2 çıkartma gemisi gönderdi - Resim : 9

Kaynak: Haber Global TV

Bodrum ilçesi