Yalova'da denizde avlanırken, tesadüfen görüldüler!

Yalova Gündem haberleri

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy beldesinde denizin ortasında bir anda kayıtlara geçtiler! Yunus sürüsü işte böyle avlandılar.

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy beldesi açıklarında denizde bir balık sürüsünün peşine düşen ve avlanan yunuslar, güzel görüntüler oluşturdu.

Görüntüler Marmara Denizi’nin Esenköy açıklarında çekildi. 6-7 tane yunusun suya dalıp dalıp çıktıklarını fark eden vatandaşlar görsel bir şöleni izleme imkanı buldu.

Yılın her mevsiminde belde açıklarında gözlemlenen yunusların sayısı bu kez şaşırttı. Marmara Denizi’nde bir balık sürüsünü Esenköy kıyılarında köşeye sıkıştırdığı tahmin edilen yunusların avlanması anbean görüntülendi.

YUNUSLAR HAKKINDA BİLGİLER

Yunuslar, Cetacea takımına ait memeli deniz hayvanlarıdır. Dört ana yunus türü vardır: okyanus yunusu, tırtak yunusu, kambur yunus ve lekeli yunus. Bununla birlikte, birçok alt tür ve tür arasında farklılıklar bulunmaktadır.

Yunuslar genellikle akıcı, vücutları suda hızlı hareket etmelerini sağlayacak şekilde uzundur. Yüzgeçleri, sırtlarındaki tümseğe ve uzun burunlarına (rostrum) sahiptirler. Derileri genellikle pürüzsüz ve parlaktır.

Yunuslar genellikle sosyal hayvanlardır ve genellikle sürüler halinde yaşarlar. Bu sürüler, aile üyelerinden veya benzer yaşam tarzına sahip diğer yunuslardan oluşabilir.

Yunuslar, memeli deniz hayvanları arasında en zeki olanlardan biridir. Zeka düzeyleri, problem çözme yetenekleri ve öğrenme kabiliyetleri dikkat çekicidir. Ayrıca, oyun oynamayı ve çeşitli akrobasi hareketlerini sergilemeyi severler.

Yunuslar, karmaşık sesler, ıslıklar ve vücut dili kullanarak iletişim kurarlar. Bazı türler, ekolokasyon (çevrelerini ses dalgalarını kullanarak haritalama) yeteneklerini kullanarak avlarını bulabilirler.

Yunuslar genellikle balıklarla, kalamarlarla ve diğer deniz organizmalarıyla beslenirler. Avlarını gruplar halinde avlarlar ve bazı türler balıkları sürükleyerek yakalamak için çeşitli avlanma stratejileri kullanırlar.

Yunuslar, çevrelerini anlamak ve avlarını bulmak için ekolokasyon kullanabilirler. Bu, ses dalgalarını göndererek nesnelerin yankılarını dinleyerek gerçekleşir.

Yunusları tehdit eden başlıca faktörler arasında deniz kirliliği, avlanma, habitat kaybı ve iklim değişikliği bulunmaktadır.

Yunuslar, çeşitli kültürlerde eğlence parklarında gösteri amaçlı kullanılabilir. Ancak, yunusların esaret altında yaşaması ve eğitim için kullanılması etik sorunlara neden olabilir. Doğal ortamlarında gözleme turları, bilimsel araştırmalar ve eğitim amaçlı çalışmalar, insanlar ve yunuslar arasındaki etkileşimi daha sürdürülebilir bir şekilde ele alabilir.

 

Kaynak: İHA