Vatandaş hatırlatma dozunu hatırlamadı!

Vatandaş hatırlatma dozunu hatırlamadı!

Yıl başında aşı olan ve hatırlatma dozunu yaptırmayan kişilerin sayısı endişe veriyor. Bu vatandaşlar tabloda çift doz aşılı olarak görülse de şu an antikorları yok denecek kadar az...

Türkiye'de günlük vaka sayıları 25 bin 30 bin bandına ulaştı. Artık aşı sorunumuz yok. İsteyen istediği zaman gidip Sinovac veya Biontech aşısı olabiliyor. Aşı karşıtlarının sayısı da bir hayli fazla. Sayıları 7 milyonun üzerinde. Türkiye'de aşılama 13 Ocak 2021'de başladı. Bu tarihte vatandaşlar gruplarına göre aşılarını olmaya başladı ve bu aşıların etkisi geçtiği için devlet hatırlatma dozlarını uyguladı. İşte sorun burada başlıyor çünkü bazı vatandaşlar hatırlatma dozunu hatırlayamadı! 

Vatandaş hatırlatma dozunu hatırlamadı! - Resim : 1
Hiç aşı olmayan ve Ankara Şehir Hastanesi'nde tedavi gören Yasin Yavaş, "Hayatımla oynadım. Kimse aşısını ihmal etmesin" dedi. (AA)

"AŞISIZLARIN SAYISINI GEÇTİLER"

Yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel, 1000 hasta ile yaptıkları araştırmada Sinovac aşısının 2,5-3 ay gibi bir etkinliğinin olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Cinel, koruyuculuğun bitmesiyle hastaların hızlıca yoğun bakıma düştüğünü belirterek, "Erken dönemlerde iki doz Sinovac olup, üçüncü dozunu olmayanların sayısı, yoğun bakımlardaki aşısızların sayısını geçmeye başladı. Yoğun bakım yaş ortalamamız 69. Yaşlı olup yıl başında çift dozdan sonra, hatırlatma dozunu yaptırmayanları sıkıntılı bir dönem bekliyor" diyor.

Biontech aşısının aynı araştırmada 5,5-6 ay koruyuculuğu olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Cinel, "Çift dozlu Biontech'liler de yoğun bakıma düşebiliyor. Geçen yıl Mart'ta ve Nisan'da Biontech olanlar riskli döneme gelmeye başlıyor. 4'üncü dozun gerektiği döneme yaklaşıyoruz ama hala üçüncü dozlarını yaptırmayanlar var" şeklinde konuştu.

ESKİ TABLOYA DÖNÜŞ MÜ OLACAK?

Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, antikoru tükenenlerin sayısının hızla çoğaldığını söylüyor. Tükek, "En başa doğru hiç istemediğimiz bir tabloya doğru dönüyoruz. Bu kadar emek boşa gidiyor. Sosyal medyadaki yalan haberler yayanlara bir yaptırım yapılmadığı için maalesef bilgi kirliliği insanların kötü yönde etkilenmesini ve Covid'in uzamasına sebep oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

ANTİKOR ÖLÇÜMÜ "0"

İnaktif aşıların koruyuculuğunun 3-4 ayı geçmeğini ifade eden Tükek, bir çoğunluğu erken dönemde aşı olanların üçüncü doz yaptırmadıkları takdirde aşısız veya çok düşük antikorlu olarak kabul edildiğini belirtti. Tükek, "Şubat-Mart'ta aşı yaptıran kişinin antikor ölçümü 0'dır. Çoğu vakada gördük. Gördüğümüz iki doz sinovaclıları aşısız olarak kabul etmelerini istiyoruz. Bir an önce hızlı aşılamanın tekrar yapılması gerekiyor" dedi.

"KORUYUCULUK KALMADI"

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy da üçüncü doz aşılama çağrılarının yapılması gerektiğini dile getirdi. Eraksoy şu ifadeleri kullandı: "Özellikle çift doz Sinovac olanlar, üçüncü dozu yaptırmak zorunda. Bu ihmal edilecek bir şey değil. İlk dönem aşı olanların koruyuculuk düzeyi azalmış, hatta hiç kalmamış durumda diyebiliriz. Üçüncü doz aşı yaptırmayanların hastalanacaklarını ve belli bir bölümünün yoğun bakıma muhtaç hale geleceğini söyleyebiliriz. İlk dönemde aşı yaptıran 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olanlar Covid'e yakalandıkları takdirde daha ölümcül ve tehlikeli bir süreç geçiriyor."

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Vatandaş hatırlatma dozunu hatırlamadı! - Resim : 4

Kaynak: Web Özel

hatırlatma dozu iki doz aşılı vatandaş sayısı aşı olmayan vatandaşlar