Bayram tatili başlamadan vakalar 7 bine dayandı... Şimdi ne yapmalı?

Bayram tatili başlamadan vakalar 7 bine dayandı... Şimdi ne yapmalı?

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından Türkiye'de hayat hızla normale döndü. Uzun zamandır 5 bin vakanı altına düşmeyen koronavirüs tablosun 6 bin 907 ile 2 Haziran'dan bu yana açıklanan en yüksek sayıya ulaşarak rekor kırdı. 

 

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından Türkiye'de hayat hızla normale döndü. Birçok restoran, kafe, eğlence mekanları ve tatil bölgeleri kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte doldu taştı. Uzun zamandır 5 bin vakanı altına düşmeyen koronavirüs tablosun 6 bin 907 ile 2 Haziran'dan bu yana açıklanan en yüksek sayıya ulaşarak rekor kırdı. 

Türkiye'de aşılamanın hızlanmasıyla birlikte 1 Haziran'da kademeli normalleşmeye geçildi. Aşılamadaki yaş sınırının giderek düşmesi sonrası İçişleri Bakanlığı, nargileciler hariç halihazırda faaliyetlerine ara vermiş olan tüm işletmelerin 1 Temmuz itibarıyla yeniden faaliyete geçebileceğini açıklamıştı.

Vakaları halihazırda 5 binin altına düşmemiş olması ve Türkiye'de de görülmeye başlayan Delta Plus varyantı tedirginlik yaratıyor. 

Türkiye'de 1 Temmuz sonrası 4-5 bin bandında seyreden günlük koronavirüs vaka sayısı 7 binlere dayandı. Sağlık Bakanlığının paylaştığı güncel koronavirüs verilerine göre, Türkiye'de son 24 saatte 238 bin 867 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 907 kişinin testi pozitif çıktı, 43 kişi hayatını kaybetti.

Ancak aşılamanın artması ve kısıtlamarın kalkmasıyla birlikte rehavete kapılan birçok vatandaş maske ve mesafe kuralını adeta unutmuş durumda. Yetkililer vatandaşların aşılanmış olsalar bile bu kurallara uymaları konusunda uyarıyor.  

"AŞISIZLAR EVİNDE OTURSUN"

Vaka artışlarıyla ilgili daha önce Haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar vakja artışı konusunda uyarmıştı.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, aşılanmayan insanların dikkatsiz davrandığı belirterek şunları söylemişti: "Bayramda aşısız olanlar evlerinde otursunlar. Aşısız ve tek doz aşı olanlarda hastalık artışı var. aşısız olanların bayramda evlerinde otursun." 

Hacettepe Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Mehmet Ceyhan ise vaka sayılarının uzun süredir 5 bin seviyesinin altına inmediğini söylerken buna rağmen ek tedbirler alınmamasının vakaları artıracağına inanıyor. 

Ceyhan ek tedbirler getirilmemesine karşı olduğunu söylerken, "Vakaların en çok arttığı dönemdeki gibi tedirginim ben" ifadelerini kullanıyor. Mehmet Ceyhan Kurban Bayramı'na ilişkin iki korkusunu şöyle sıralıyor: Birincisi, öyle bir hava yaratıldı ki işin sonuna geldik sanıyor insanlar, maske takan yok. İkincisi de delta varyantının yaygın olduğu Rusya'dan gelen turistler... 

1

"KISITLAMA GELDİ"

 Uzun zamandır faaliyetleri kısıtlandığı için zor günler yaşayan sinema salonları, yeme-içme yerleri, sanatçılar kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte rahat bir nefes aldı.  

Yasağın kalmasıyla birlikte düğün, nişan konser gibi etkinliklerin yeniden başladı. Salgının bitmediği konusunda sürekli uyarılar yapılsa da kalabalık etkinliklerde kısıtlamanın kalkmış olması ve aşılamanın verdiği rahatlıkla birçok vatandaş maske ve mesafe kuralına uymadığı görülüyor. 

Sakarya'da uzun zaman sonra bir köyde koronavirüs vakaları nedeniyle karantinaya alındı. Söğütlü İlçesi'nin Fındıklı köyünde geçtiğimiz pazar günü yapılan düğün köyde koronavirüs patlamasına neden oldu. Düğün sahibi damat ve gelinin de aralarında bulunduğu 20'nin üzerinde köy sakini koronavirüse yakalandı. 

Bartın Valiliği, koronavirüs tedbirleri kapsamında Kurban Bayramı'nda köylerde yöresel nitelikteki etkinliklerin yapılmamasına karar verdi. Tunceli'de 52 kişi, Diyarbakır'da 10 katlı bir apartman, Ordu'da ise 2 mahalle de koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı.

2

"DELTA VARYANTI ARTIYOR"

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı, Türkiye'de de yayılmaya devam ediyor. Türkiye'de çok hızlı bir şekilde yayılan delta varyantı virüsü, bayramdan sonra etkisini göstermesi bekleniliyor. 

Uzmanlar ise Türkiye'de eğer bu şekilde önlemlere uyulmamaya devam edilirse Delta varyantının Türkiye’de de baskın hale gelmesinin beklendiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Delta varyantının kısa süre içinde dünyada baskın varyant olmasını beklediğini açıklarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Türkiye’de tespit edilen Delta varyantının sayısının arttığını söyledi. Koca, gazetecilere yaptığı açıklamada “Delta sayıları giderek artıyor” diyerek uyardı. 

"TATİL DÖNÜŞÜ DİKKAT"

Türkiye’de vaka sayıları, tatil beldelerindeki yoğunlukların artmasıyla birlikte tekrar 6 binlerin üzerine çıktı. Bulaşıcılığı yüksek olan Delta varyantına karşı uzmanlar sık sık uyarılar yaparken, okulların açılma dönemine doğru vakaların daha çok artabileceği endişesi yaşanıyor.

Özellikle Kurban Bayramı'nda tatil için il dışına çıkan vatandaşların vakaları artırmasından korkuluyor. Çünkü kapalı ve kalabalık ortamlarda bir araya bir araya gelinmemesi konusunda uyarılar sürerken binlerce vatandaş bayramı tatil belderinde geçirmek için akın etti. Öyle ki normalleşmeyle birlikte Bodrum'un nüfusu bir milyonu geçti. Muğla'da yetkiller vatandaşların gelmemesi için çağrıda bulundu. 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Covid-19