Uzungöl yapılaşma tehdidi altında
Trabzon'un en güzel manzaralarından birine sahip Uzungöl, son yıllarda yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya. Bölge, turistik açıdan da oldukça hareketli. Günde yüzlerce tur firmasının yolcularını taşıdığı bölgeyi yerinde inceledik. Uzungöl'de Arapça yazılmış tabelaların fazlalığı dikkat çekti.
Haldizen Deresi sularının vadi ortasında birikmesi ile 1600'lı yılların başında oluşan Trabzon'a bağlı Uzungöl son yıllarda ciddi bir yapılaşma tehdidi altında bulunuyor. Yeşilin her tonunu barındıran ve dik yamaçlar arasında saklı bir cennet olan Uzungöl'deki değişimi bizzat yerinde inceledik. Körfez ülkelerinden gelen turistlerin de gözde tatil yerlerinden olan Uzungöl'deki dükkanlarda neredeyse Türkçe fiyat bilgisi olmaması dikkatlerden kaçmazken, restoranlardaki önceliğin de turistlere tanındığına şahit olduk.
1989'DA MİLLİ PARK İLAN EDİLDİ
Uzungöl aslında 1989 yılında milli park ilan edilmiş ve korunması gereken yerler listesine alınmıştı. Ancak bölgedeki betonlaşma, egzoz, insan varlığının giderek artması yakın zamanda bölgenin eski güzelliğini kaybetmesine neden olacak gibi görünüyor. Uzungöl sokaklarında yürürken sizleri Arapça tabelalar ve yüksek fiyatlar karşılıyor.
Kalabalıktan zorlukla ilerleyip seyir terasına çıkıyoruz. Yüksekten Uzungöl manzarasına bakabilmek için insanların arasından sıyrılmaya çalışıyoruz. Fotoğraf çekilenlerden bir aralık bulup manzarayı birkaç dakika izleme fırsatı buluyoruz. Gördüğümüz manzara ise alabildiğince beton, yeşil alana uymayan birbirinden çirkin bloklar, rengarenk tabelalar ve gürültü kirliliği...
KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNÜN AÇILMASI...
Uzungöl'ün betonlaşma hikayesine gelecek olursak, 2008 yılında 'Koruma Amaçlı İmar Planı' vatandaşların itirazları ile karşılaştı. Yöre sakinleri, uzun uğraşlar sonucu planı iptal ettirilmişti. 2014 yılında aynı plan gündeme gelirken, mahkeme tarafından yeniden iptal kararı sonrası ise birtakım kişilerin kaçak yapıların inşasına yöneldikleri biliniyor.
'MALZEMELERİMİZ SAĞLAM'
Araştırmalarımıza göre, kentin ileri gelenleri yıkım ihalesine çıksa da hiçbir katılım olmuyor. Yıkım da pahalı. Bazı vatandaşlar ise kendi arsaları olduğunu ve çocuklarının sayısı kadar kat atmak istediklerini anlatıyor. 'Heyelandan korkmuyor musunuz?' şeklindeki sorumuzu da 'Gelen Allah'tandır, malzemelerimiz sağlam' şeklinde yanıt veriyor.
ESNAF YOĞUN TALEPTEN MEMNUN
Uzungöl esnafı ise yoğun talepten memnun. Esnafların çoğunda ise Arapça tabelalar hakim ve Türkçe fiyat bilgisi gözükmüyor. Uzungöl'de turistler için yamaç paraşütü, ATV, glamping çadırında film izleme gibi aktiviteler mevcut.
Dikkatimizi en çok çeken ise bu çadırlarda film izlemenin ücretinin 1 saatlik 800 TL olması oldu. Artı bir kişi geldikçe de fiyata 150 TL ekleniyor. Filmler ise Yeşilçam'dan ve bir laptoptan izleniyor.
Uzungöl'e gelmek ise biraz zor. Yolları asfalt olsa da dik yokuşlar, keskin virajlar nedeniyle zaman zaman trafik yaşanabiliyor. Bölgeye girişte herhangi bir ücret talep edilmiyor. Uzungöl, doğa harikası olarak kalması için çevreciler de büyük mücadele veriyor. Doğal yapının bozulmaması ve korunması için sık sık basın açıklamaları ile kamuoyunu bilgilendiriyorlar.
Kaynak: Web Özel