"Üzüm hoşaflı Çanakkale menüsü yanlış, etli nohut, zeytinyağlı bakla doğru" iddiası
ÇOMÜ Öğretim Görevlisi İsmail Sabah, "Üzüm hoşaflı Çanakkale menüsü yanlış, etli nohut, zeytinyağlı bakla doğru. Üzüm hoşaflı Çanakkale menüsünün gerçek olmadığını, o dönemde kayıt tutan askerler bize belgeleriyle anlatmış" iddiasında bulundu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İsmail Sabah, arşiv belgelerindeki araştırmasında, Çanakkale Savaşları sırasında askerlerin beslenmesiyle ilgili, çeşitli zamanlarda sosyal medyada paylaşılan üzüm hoşaflı Çanakkale menüsünün yanlış olduğunu iddia etti.
Harp ceridelerini incelediğinde askerlerin, etli nohut, zeytinyağlı bakla gibi sağlıklı bir yiyeceklerle beslendiğini ifade eden Sabah, “Her sene törenlerde gördüğümüz o üzüm hoşaflı Çanakkale menüsünün gerçek olmadığını, o dönemde kayıt tutan askerler zaten bize belgeleriyle anlatmış durumdadır” dedi.
Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı, Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda Kahraman Mehmetçik 108 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek 'Çanakkale Geçilmez Destanı' yazdı. Çanakkale Savaşları üzerinden 108 yıl geçmesine rağmen o döneme ait harp ceridelerinde yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. ÇOMÜ AÇASAM Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İsmail Sabah, Çanakkale Savaşları üzerinde son 2 yıldır yaptığı arşiv çalışmasında çok sayıda Osmanlıca yazılmış harp ceridesini inceledi, bir iddiayı ortaya attı. Sabah, çalışmalarında, Çanakkale Savaşları'nda görev alan askerlerin beslenmesiyle ilgili, sosyal medyada dolaşan üzüm hoşaflı 'Çanakkale Menüsü' adı altında paylaşılan listenin yanlış olduğunu incelediği belgelerle ortaya çıkardığını öne sürdü.
Çanakkale Savaşları sırasında askerlerin beslendiği üzüm hoşaflı Çanakkale menüsünün gerçek olmadığını iddia eden Öğretim Görevlisi İsmail Sabah, "Çanakkale Savaşları'nın yakın tarihin en önemli olayları arasında yer almaktadır. Ve bizim için Çanakkale'yi anlatan birinci kaynaklarda arşiv vesikalarıdır. Yani o dönemde burada savaşan askerler ve subaylar tarafından tutulmuş kayıtlardır.