Uzmanından 'afet' uyarısı: Son dönemde ciddi artış var, şehir planlamacılarının önerileri dinlenmeli
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, afet tehdidine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Meydana gelen felaketlerdeki doğa olaylarının payına dikkat çeken Kılıç, şehir planlamacılarının önerilerine kulak verilmesi gerektiğini söyledi.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, son günlerde Güneydoğu Anadolu’da da etkisini gösteren ve can kayıplarına neden olan sel, yıldırım düşmesi ve heyelan gibi doğa olaylarını değerlendirip açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kılıç, doğa olaylarının küresel ısınma kaynaklı olduğunu belirterek, alınacak tedbirlerle zararın minimum düzeye düşürülebileceğini kaydetti.
Doğa olaylarının insanları, yerleşim yerlerini ve sanayi tesislerini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Kılıç, “Son dönemlerde karşımıza sık sık iklimsel olaylarla ilgili durumlar çıkmaktadır. Bu durumun kaynağı, iklimsel faktörlerin böyle sık değişmesi, ani afetlerin, heyelanların, yıldırımların, sellerin oluşmasının en büyük nedeni, küresel ısınmadır. Eskiden de bunlar olurdu, ama son dönemlerde bunlarda ciddi artış var ve beklediğimiz iklimsel olayların dışında gelişiyorlar.
‘NEHİR YATAKLARINA EVLERİN YAPILMAMASI LAZIM’
Doğa olaylarında can ve mal kaybının en aza indirilmesi için şehir planlamacılarının önerilerinin dinlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, “Biz bu tür olaylarla daha sık karşılaşacağız. Bu yüzden özellikle nehir yataklarına evlerin yapılmaması lazım. Şehirlerde havza olabilecek yerlerde yerleşim yerlerinin olmaması lazım ya da buna uygun şehir planlamacılarının önerilerini dinlemeleri gerekiyor.