Uzmanı anlattı: Meyve ve sebzeleri böyle yıkayın!
Tarımda bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan pestisitler, insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, pestisitlerin zararlarından korunmak için meyve ve sebzeleri tüketirken yapılması gerekenleri sıraladı.
Prof. Dr. Güleç, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nün güvenli gıdaya erişim ve sağlıklı gıda tüketimi açısından önemli bir farkındalık günü olduğunu ifade etti.
Sağlıklı gıdaya erişimin yanı sıra tüketici farkındalığının artmasının önem arz ettiğini vurgulayan Güleç, "Son 20-25 yıllık süreçte internetin de yaygınlaşmasıyla tüketici farkındalığı arttı. İnsanlar gıda konusunda bilgileri okumaya başladı." dedi.
Güvenli gıdaya ulaşımın sağlıklı ham maddeden başladığını belirten Güleç, "Daha sonrasında işlenirken güvenliğin sürdürülebilir olması, ardından raflarda dururken muhafazası ve son olarak tüketicilerin satın aldıkları gıdayı güvenli tüketmesi önemli. Çiğ olarak tüketilen et, balık ve tavuk ürünleri gıda güvenliği açısından önemli. Gıda bozulmalarına hassas olan süt ürünleri ve meyve sebzeler gıda güvenliği bağlamında dikkat edilmesi gereken ürün gruplarının başında yer alıyor." ifadelerini kullandı.