Üzerinde tonla kimyasal madde olan meyve ve sebze nasıl yıkanmalı?

HABER MERKEZİ
Gündem haberleri

Meyve ve sebzeleri musluk suyuyla yıkamak hastalık riskini artırır. Çünkü musluk suyu, bu ürünlerde bulunan pestisitleri ve diğer tehlikeli kimyasalları arındırmak için yeterli değildir. Bu nedenle meyve ve sebzeler temiz suda doğru şekilde bekletilip tüketilmelidir.

Kimi sadece suya tutup çıkarıyor, kimi ise hiç yıkamadan tüketiyor. Meyve ve sebzelerin yanlış yıkanması hastalıklara kapı aralıyor. Sebze ve meyve tüketirken üretim aşamasında kullanılan tarım ilaçlarının kalıntıları da ne yazık ki tüketiliyor.

Bundan tamamen kurtulabilmek mümkün değil, ancak ürünleri doğru yıkamak bu riski azaltabilir. Mineral ve vitamin deposu olan meyve ve sebzelerin doğru yıkanmadığı takdirde sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu nedenle sebze ve meyveleri musluk suyuyla değil temiz suyla yıkamak önemlidir. Temizlik esnasında süre de önemlidir. Özellikle topraktan yetişen bitkiler suda daha fazla bekletilmelidir. Meyveleri beş on dakikadan fazla bekletmemek önemlidir. Eğer topraktan yetişen bitkilerse daha uzun kalabilir, ancak sebzeler çok fazla bekletilirse çok fayda göremeyiz. Meyve ve sebzelerin yıkanmaması ya da yanlış yıkanması bağırsak sorunlarından enfeksiyonlara kadar birçok hastalığa sebep olabilir. Bağırsak problemlerine yol açabilen enfeksiyonlara neden olabilir ve bağışıklığı düşürebilir. Bu nedenle temiz suyla yıkamak daha avantajlıdır.