Usta da yok çırak da, ara eleman sorunu büyüyor

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sanayi İstanbul Bursa Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Enflasyon Temmuz zammı Bilim Haberleri Yerli Otomobil Otomobil haberleri işsizlik
Usta da yok çırak da, ara eleman sorunu büyüyor

Son günlerde evindeki bozulan eşyayı tamir ettirmek isteyenlerin en çok şikayet ettiği konu usta bulamamak. Kimisi bozulan ütüsü için kimisi de duvarını boyatmak için usta bulamıyor. Öyle ki iyi bir araba tamircisi bulmak için dükkan dükkan gezen bile var. Tekstil sektörü de Bursa'da kan kaybediyor.

Türkiye'de yetişmiş ara elaman sorunu devam ediyor. Öyle ki, vatandaşların evlerinde bir eşyanın bozulması adeta korkulu rüya haline geldi. Birçok kişi aylarca bozulan ütüsünü tamir ettiremezken, kimi vatandaşlar ise marangoz, tesisatçı veya boyacı ustası bulamıyor. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, günlüğü 3 bin lira yevmiye ile işçi aradıklarını ancak bulamadıklarını söylemesi de sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Ara elaman bulma zorluğunun başlıca nedenleri arasında, artan talep, nitelikli işgücü eksikliği, iş koşullarının yetersizliği gibi nedenler de öne çıkıyor. 

Usta da yok çırak da, ara eleman sorunu büyüyor - Resim : 1
Vatandaşlar, sanayide işini bilen usta olmamasından şikayetçi.

DEPREM ETKİSİ

Bir inşaat firması yetkilisi Mehmet Raz ise yaşanan sorun için, “Mega projelerin artması ve deprem felaketi ile birlikte işçi talebi ciddi şekilde arttı. Ancak, bu talebi karşılayacak nitelikli iş gücü bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor” ifadelerini kullandı. 

ÇIRAK BULAMIYORUZ

İstanbul'da yapı tadilat ve otomotiv üzerine firmaları bulunan Tanju Duha Can ise dar gelirli ve taşrada yaşayan çocukların bile çıraklık yapmaktan kaçındığını ifade ederken, şunları söyledi:

"Usta bulmakta bile zorlanıyor. Otomotiv tamir işlerinde kazancın yüzde 40'ını ustalara vermemize rağmen yine de eleman bulmakta zorlanıyoruz. Otomotiv ustalarının aylığı neredeyse 50 bin TL'ye geliyor, asgari ücretten kat kat fazla. Buna rağmen usta da yok çırak da. İnşaatta da günlük yevmiye İstanbul piyasası için ortalama 2 bin 500 TL. Bu alanda da çalışacak kişi yok." 

TEKSTİL DE SIKINTILI

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Nilüfer Çevikel isr  küresel ekonomik krizin Türkiye’deki tekstil sektörünü de vurduğuna değinerek, "Özellikle de Bursa’da her gün art arda gelen iflas ve konkordato ilan eden firmalara yenileri eklenmeye devam ediyor. Son dönemde özellikle  konkordato ve iflasların artması işçilerin sektörden uzaklaşmasına neden oluyor. Bu durum piyasadaki ödeme dengesini bozuyor" ifadelerini kullandı.  

Çevikel, sözlerinin devamında ise şunları dile getirdi: "Hem tekstil hem de otomotivin bulunduğu bir bölgede başkanlık yapıyorum. 5 milyar dolar ihracatı olan bir bölge burası. Ürünü rafa koymalıyız, nihai tüketiciye satabilmeliyiz. Türkiye büyük markaların tedarikçisi olmaktan çıktı. Büyük markalar üretim için üçüncü dünya ülkelerine kaydı. Bizim yapmamız gereken şey büyük markalar çıkarmaktır. Türkiye’den ciddi markalar çıkmalıdır.” 

Usta da yok çırak da, ara eleman sorunu büyüyor - Resim : 2
Tekstilin kalbi Bursa'da çok sayıda iflas eden dükkan bulunuyor.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI

Serdar Nebioğlu (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)

"Ara eleman sıkıntısı ciddi boyutta. Birçok sektörde teknik eleman da bulunamıyor. Bu eksikliği sadece seramikçi, fayansçı, alçıcı olarak düşünmeyin. En basit kaba inşaatta başlayan, demir veya kalıp ustası bulunamıyor. Kalifiye eleman kesinlikle yok."

MASA BAŞI İSTİYORLAR

Mehmet Karaman (İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı)

"Bazı dönemlerde siparişlere yetişmekte güçlük yaşıyoruz. Eğer siparişin varsa, yapamıyorsan, tek sebebi eleman olmamasından. Çoğu genç masa başı iş yapmak istiyor. Kimse ara mesleklerde çalışmak istemiyor. Ancak ara elemanlar günümüzde 50 bin TL'ye yakın maaş alıyor."

sibel.gulersoyler@global.com.tr

Kaynak: Web Özel