Ünlü tarihçi İlber Ortaylı: Bugün için parlamenter sistem akıllıca görünüyor

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı: Bugün için parlamenter sistem akıllıca görünüyor

İYİ Parti tarafından düzenlenen bir programa katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 1924 Anayasası'ndaki sistemin doğru olduğunu vurgulayarak "Parlamenter demokrasi bugün için çok akıllıca görünüyor" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Siyaset Akademisi'nce düzenlenen "Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Tarih ve Gelecek" söyleşisine katıldı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuşmasında, 1924 Anayasası'ndaki sistemin doğru olduğunu, yasama yürütme arasındaki dengenin fevkalade olduğunu, yargının üçüncü bir kuvvet olarak, iyi hukukçu olma şartıyla katılmasının önemine dikkat çekti. Ortaylı, şu ifadeleri kullandı:

"Parlamenter demokrasi bugün için çok akıllıca görünüyor. Macron'a bakarak 'Fransa'da yürümüyor' diyemezsin. Aşırı başkanlık sistemi dünyada Amerika hariç hiçbir yerde yok. Kanunlarla ve uzlaşmayla sisteminizi götürürsünüz. Bu tarihi bir olaydır, iyi tayin edilmelidir. Hiç kimsenin 'Ben dedim oldu' deme hakkı yok. 'Benim dediklerim doğru' deme hakkı yoktur. Siyasi partiler siyasi hayatımızın vazgeçilmez unsurudur."

"BİLGE İNSANLARA EN FAZLA İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ BİR DÖNEMDEYİZ"

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı Aydın Adnan Sezgin, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşide yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok zor günlerden geçtiğini belirterek, "Bunda bilgi eksikliğinin, değerlendirme noksanlığının, bilginin sindirilememesinin ve zihniyet sapmalarının payı büyük. Bilge insanlara ve tavsiyelere en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz." dedi.

Akşener, söyleşinin ardından Ortaylı'ya plaket verdi.

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı: Bugün için parlamenter sistem akıllıca görünüyor - Resim : 1

iyi parti İlber Ortaylı