Üçüncü doz aşılar geliyor... Peki hangisi olunmalı?

koronavirüs
Üçüncü doz aşılar geliyor... Peki hangisi olunmalı?

Temmuz itibarıyla üçüncü doz aşıların yapımına başlanacak. Peki ilk iki dozu bir marka üçüncü dozu farklı marka olmanın zararı var mı? Dünyada hakim varyant olmaya doğru giden Delta varyantı için hangi aşı tercih edilmeli?

Türkiye Covid-19’la mücadelesinde salgının başından bu yana en iyi günlerini yaşıyor desek abartmış olmayız. Vaka sayıları uzun süredir 5-6 bin bandında seyretse de aşılamadaki müthiş hız normal hayatı bize bir adım daha yaklaştırıyor.

21 Haziran saat 11:27 itibarıyla 27 milyon vatandaşa ilk doz aşısı yapıldı. 5 milyonu aşkın vatandaşın da hastalığı geçirdiği ve 18 yaşın altına aşı yapılmadığı düşünülürse toplumsal bağışıklığa ne kadar yaklaştığımız görülebilir.

Şimdi ise yeni gündem ocak ayının ortalarında aşı olan vatandaşların hatırlatma dozunu olmaları. Bu vatandaşların temmuz ayı sonuna doğru tekrar aşılanmaları bekleniyor yani üçüncü dozlarını olacaklar. Profesör Derya Unutmaz’ın üçüncü doz olacak vatandaşların Delta varyantı varken Biontech aşısını tercih etmeleri gerektiğini söylüyor.

İleride hatırlatma dozu olacak vatandaşların kafası hatırlatma dozunu hangi marka aşı olmaları gerektiği konusunda karışık. Haberglobal.com.tr’ye geçen günlerde açıklamalarda bulunan uzmanlara göre hatırlatma dozunun ilk iki dozun olunduğu marka dışında olmasında bir sakınca yok.

UZMANLAR NE DİYOR?

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Mantıken bakıldığında bunun uygulanmasında herhangi bir sorun yok. Böyle bilimsel verilere dayanarak ve tecrübelerimize dayanarak hareket etmiş oluyoruz. Esas olan bu uygulamayı klinik çalışma olarak yapıp bunun sonucu üzerinden hareket etmek. Öyle de olacak zaten” demişti.

Prof. Dr. İsmail Balık ise hatırlatma dozunun farklı bir marka yapılabileceğini belirtirken ilk dozdan sonra alerji görülmesi durumunda ikinci dozun farklı bir marka yapılabileceğini aktarıyor. Balık sözlerine şöyle devam etmişti:  “Hatırlatma dozları normal aşılamada kullanılan aşılardan farklı aşılarla uygulanabilir. Bir ve ikinci dozda da farklı aşılarla yapılmasında bir sorun olmadığı ve güçlü şekilde antikor oluştuğu gösterildi. Ancak bu genellikle zorunlu hallerde yapılır. İlk dozdan sonra ciddi alerjik reaksiyon geliştirilmişse ikinci doz aynı aşıyla yapılamaz.”

Peki ortada dünyada baskın olmaya başlayan Delta (Hindistan) varyantı olduğunu hesaba katarsak üçüncü dozu hangi aşıdan seçmeliyiz?

Hürriyet Gazetesi’nden Nuray Babacan’ın bugünkü haberine göre hatırlatma dozu aşılamaları temmuz ayında Sinovac ile başlayacak. Ama isteyenlere 'tercih hakkı da sunulacak'.

Dünyaya umut olan Covid-19 aşısına liderlik eden Biontech’in CEO’su Uğur Şahin ise geçen hafta yaptığı açıklamda Delta varyantının dünyada yeni bir dalga başlatabileceğini söylüyor.

'TOPLUM İÇİN KÜÇÜK RİSK'

Geçen haftalarda Haberglobal.com.tr’ye Delta varyantı hakkında konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Asan, “Bu varyantın aşıları etkisiz kılma riski de yok değil bu riski taşıyor gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı ve yine de söz konusu varyantın toplum için bir risk oluşturduğuna dair de bir verinin olmadığının altını çizmişti.

'HİNDİSTAN'DAN GİDİP GELEN ÇOK'

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal ise, "Delta varyantında Biontech aşısının etkinliği yüzde 96 dolayındadır. Delta varyantının Hindistan dışında görüldüğü ülkelerin başında İngiltere gelmektedir. Bunun da başta gelen nedeni, İngiltere'de çok sayıda Hindistan vatandaşı olması ve iki ülke arasındaki yoğun seyahatlerdir." diyor.

Sinovac aşısının Delta varyantı karşısındaki performansı üzerinde soru işaretleri var. Örneğin sağlık çalışanları arasında Sinovac olmalarına rağmen yeni bir dalga yaşanması ve Kosta Rika’nın işe yaramayacağı gerekçesiyle Sinovac aşılarını kullanmaması bunlara bir örnek.

Özetle: Uzmanlara göre ilk iki dozu farklı üçüncü dozu farklı bir aşı olabilirsiniz. Sinovac aşısının Delta varyantı üzerindeki koruculuğu hakkında ise soru işaretleri var. Uzmanlar yine de şiddetle bulunabilen her türlü aşının olunması tavsiyesinde bulunuyor.

Kaynaklar: Haberglobal.com.tr, AA, Forbes, Hürriyet