Tuvalet kağıtlarına neden bu kadar zam geldi? 'Kapatsak kâr etmiştik'

ÖZEL HABERLER
Tuvalet kağıtlarına neden bu kadar zam geldi? 'Kapatsak kâr etmiştik'
Kağıdın hammaddesi euro ile olunca tuvalet kağıdı fiyatlarındaki artış kaçınılmaz oldu. Fotoğraf: Gökhan Kam

Tuvalet kağıdı fiyatlarında anormal artışlar yaşanıyor. Vatandaş zam gelir dürtüsü ile fazla fazla almaya çalışırken, toptancılar yurt dışı fiyatları işaret ediyor. Euro cinsinden kağıt hammaddesine gelen zam düşündürüyor.

Vatandaşlar marketlerdeki etiket değişim hızlarına yetişemez hale geldi. Gıdadan, akaryakıta kadar birçok ürüne zam üstüne zam gelmeye devam ediyor.

Bunlar arasında son zamanlarda en çok tartışma konusu olan ise kağıt ürünleri. Marketlerde tuvalet kağıdına gelen yüzde 100'leri aşan fiyat artışını gören vatandaşlar tepkili. 

Marketlerde durum böyleyken haberglobal.com.tr olarak temizlik ürünleri satan toptancılardaki durumu yerinde inceledik. Kimi toptan temizlik ürünleri satan işletmeciler kağıt ürünlerine çok fazla zam geldiğini belirterek, "Bu dönemde dükkanı kapatsak kâr etmiştik" diyor.

'EN AZ 70 ZAM'

Temizlik ürünleri toptancısı Enver Yiğit, sattığı tüm ürünlere ortalama en az yüzde 70 zam geldiğini söylüyor. Yiğit, "24'lü tuvalet kağıdını 45 TL'ye satıyordum şu anda 75 TL'ye satıyorum. Markette daha pahalı. Bir markanın 3 kiloluk endüstriyel kağıt havlusunun kilosu 13 TL’ydi. Şimdi 39 TL + KDV" diye konuştu. 

Tuvalet kağıdının fabrikada daha pahalıya geldiği için kendisinin de başka bir toptancıdan aldığını anlatan Yiğit, "Onlar eski fiyattan almışlardı, o yüzden daha zammı yansıtmamışlardı. Ev tipi kağıt havluyu 37 TL'ye alıyorduk şu anda 70 TL. İki ay önce normal peçete 74 TL'ye geliyordu. Bir sonraki ay 89 TL, yeni ürün istedim 110 TL fiyat verdiler sonra zam geldi dediler 120 TL + KDV istediler." dedi.

Tuvalet kağıtlarına neden bu kadar zam geldi? 'Kapatsak kâr etmiştik' - Resim : 1

GRAMAJ OYUNU İDDİASI

Kağıt ürünlerini kilo bazında sattıklarını belirten Yiğit, "Bir markanın 200 yapraklı 3 kilo 700 gram Z tuvalet kağıdı 137 TL. Diğer bir markanın 4 kilo 800 gram olan Z tuvalet kağıdı da 137 TL. İlk marka gramajdan çalıyor" ifadelerini kullandı.

Tuvalet kağıtlarına neden bu kadar zam geldi? 'Kapatsak kâr etmiştik' - Resim : 2

'DÜKKANI KAPATSAYDIM KÂRDAYDIM'

"Bu dönemde dükkanı kapatsak kar etmiştik" diyen Yiğit, "İçeride 2 bin TL malın varsa 4 bin TL olmuştu. Dükkan açık olduğu için bütün malını satıyorsunuz ve bulunan malımız erimiş durumda. 2 bin liralık malımız şu anda bin 400 TL." şeklinde konuştu.

Her gün mal aldığı firmalardan zam mesajlarının geldiğini söyleyen Yiğit, zam gelen ürünlerinin bazılarını şöyle sıraladı: "Bardakçıdan her gün 5, 10, 20 TL zam geldi mesajı geliyor. 170 TL’ye sattığımız bardağı şimdi 250 TL’ye alıyoruz. Arap sabunun kilosu 80 TL’ydi şimdi 210 TL. Bulaşık jeli 500 TL’ye geliyor 550 TL’ye satıyoruz."

Tuvalet kağıtlarına neden bu kadar zam geldi? 'Kapatsak kâr etmiştik' - Resim : 3

'ALMANYA FİYATLARINA ÜRÜN ALIYORUZ'

Yiğit, "Şu anda toptancı bitti. Zamlardan önce dükkanına kilit vuran adam şimdi yüzde 100 hatta 200 kazanırdı. Çorba kasesi 80 TL’ydi. Şu anda 400 TL. Üretilen malların çoğu yurt dışına gidiyor. Ürünü Almanya'ya 50 Euro'ya satıyorlar burada da aynı fiyatı istiyorlar. Biz Almanya fiyatlarıyla ürün alıyoruz" dedi.

'5 FARKLI FİRMADAN 5 FARKLI FİYAT'

Dolar kuru çok yükseldiğinden bir dönem firmaların çoğu siparişleri iptal ettiğini anlatan toptan temizlik ürünleri satan İsa Tunç ise "3 katlı 32’li tuvalet kağıdının bize geliş fiyatı 112 TL. Bizim satış fiyatımızda KDV dahil 151 TL. Önceden aynı ürünün bize gelişi 60 TL’ydi. Sanayi tipi tuvalet kağıtları 3, 4 ve 5 kiloluk olarak gelir. Onlar kiloyla satılıyor. Kilosunu 14 TL’ye bize geliyordu. Şimdi aynı malı 5 farklı firmadan farklı fiyatlara alıyorum. Kilo fiyatları 20 TL’den başlıyor 25 TL’ye kadar çıkıyor." demekte.

Tuvalet kağıtları ve kağıt havluların gelen zamlardan en çok etkilenen ürünler arasında olduğunu aktaran toptancı Mehmet Akın, “Markaya göre fiyatlar değişiyor. Bir tanesi 35 TL’ydi 40 TL, bir başkası 45 TL’ydi 50 TL, 65 TL olan markada 75 TL oldu." diyor. 

Tuvalet kağıtlarına neden bu kadar zam geldi? 'Kapatsak kâr etmiştik' - Resim : 4

'ZAM GELİR DİYE ÜRÜN VERMİYORLAR'

Endüstriyel olan kağıt havlunun 3 kilosunu 80 TL'den sattığını anlatan Akın, "Önceden 75 TL’ye alıyorduk. şimdi 4 kiloluk olanları da 120 TL’ye veriyoruz. Ortalama 10 TL zam geldi. Kağıt bardağın 1 kolisinde 3 bin tane var. Bunun fiyatı 400 TL’ydi 750 TL oldu." şeklinde konuştu.

'Mal bulamadığımız olmuyor ama 100 koli istiyorsunuz 10 koli geliyor' diyen Akın, "Ürün ellerinde var. Ancak zam gelir diye vermiyorlar. Stok yapıyorlar. Kağıt kolinin 10 tanesi 50 TL’ydi şimdi 175 TL. Fabrikalar elimizde yok diyor" dedi.

'ÖNCEDEN 1 RULO 1 TL'YDİ'

Önceden 32’li tuvalet kağıdını 32 TL’ye sattığını belirten bir başka toptan temizlik ürünleri satışı yapan kişi Nuri Saygılı ise, "Tanesi 1 TL’ye geliyordu. Şimdi 32’li olanlar 44 TL oldu. Tuvalet kağıtlarına en az yüzde 20 zam geldi. Markalarına göre fiyatlarda değişiklik oluyor. 40 TL’den 100 TL’ye kadar var. Kağıt ham maddesine çok fazla zam geldi." ifadelerini kullandı.

 Haber Global'den İrem Şahin Seles'in vatandaşın tuvalet kağıdı fiyatlarına ilişkin hazırladığı haber.👇

Kaynak: Web Özel

tuvalet kağıdı fiyatları