Türkleri tahliye edecek uçak Çin'den dönüşe geçti: 42 kişi uçağa alındı

Türkleri tahliye edecek uçak Çin'den dönüşe geçti: 42 kişi uçağa alındı

Türkiye, Çin'de koronavirüs tehdidi altındaki vatandaşlarını ülkeye getirmek için harekete geçti. Çin'in Wuhan kentindeki Türkleri, ülkeye getirecek uçak Çin'den kalkışa geçti. 6 kişi Türkiye'ye dönmekten vazgeçti

İlk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde tespit edilen koronavirüs tehdidine karşı Çin'deki Türkler ülkeye getiriliyor. Bu nedenle Türkiye'den hareket eden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri uçak saat 01.00 sıralarında Çin'e indi. Uçağa alınacak kişiler, Sağlık Bakanlığı'na bağlı personel tarafından kontrol edildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada normalde 48 kişi olması planlanan yolcu sayısının 42'ye indiği belirtildi. Bakanlık, 6 kişinin kendi isteğiyle Türkiye'ye dönmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla Çin'den Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin, "6 kişinin Türkiye'ye dönmekten kendi rızasıyla vazgeçmesiyle toplamda 42 yolcu uçağa alındı." bilgisini verdi.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tahliye uçağımız Vuhan'dan havalandı. Yolu açık olsun. 6 kişinin Türkiye'ye dönmekten kendi rızasıyla vazgeçmesiyle toplamda 42 yolcu uçağa alındı. Sağlık kontrolünde hiçbir yolcuda hastalık belirtisine rastlanmadı." ifadelerini kullandı.

Türkleri tahliye edecek uçak Çin'den dönüşe geçti: 42 kişi uçağa alındı - Resim : 1

Türkleri tahliye edecek uçak Çin'den dönüşe geçti: 42 kişi uçağa alındı - Resim : 2

MSB'DEN İKİNCİ AÇIKLAMA: HAZIRLIKLAR TAMAM

MSB, ilk açıklamasından yaklaşık 1 saat sonra bir açıklama daha yaptı. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada "Türk ve dost ülke vatandaşlarını Çin’in Vuhan kentinden ülkemize getirecek uçağımızın pilot ve uçuş ekibi dönüş hazırlıklarını tamamladı." denildi.

Türkleri tahliye edecek uçak Çin'den dönüşe geçti: 42 kişi uçağa alındı - Resim : 3

Uçak, Çin'e indikten sonra beklenen süreden fazla Vuhan'da beklenen. Pasaportlarda çıkan sorundan kaynaklı 48 kişinin bekletildiği öğrenildi. Saat 05.30 sıralarında, 6 kişinin dönmekten vazgeçmesi nedeniyle 42 kişi son kontrollerin ardından uçağa alınmaya başlandı.

KORONAVİRÜS TEHDİDİ

Koronavirüs , ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı. 

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Kamboçya, Sri Lanka ve Nepal de ülkelerinde virüsü taşıyan kişilerin olduğunu doğrulamıştı.

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Fransa, Kanada, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Finlandiya ve Almanya'ya da sıçramıştı.

Vuhan'da Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, Japonya'da 11 ve Tayvan'da 8 kişide tespit edilmişti.

Çinli yetkililer birçok ülkeye yayılan virüs yüzünden bugüne kadar 247 kişinin öldüğünü açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ise salgın nedeniyle küresel acil durum ilan etmişti.

Türk Hava Yolları da Çin uçuşlarını 5 Şubat'a kadar durdurmuştu.

son dakika son dakika haber koronavirüs Çin