Türkiye'nin gündemine oturmuştu: Tarsus'ta 'gizemli ev'in bitişiğindeki konut yandı

Mersin Gündem haberleri

Mersin'in Tarsus ilçesinde, bir dönem MİT gözetiminde yapılan 'gizemli kazıyla' uzun süre gündemde kalan evin bitişiğindeki konutta yangın çıktı. Yangında iki kişi hafif yaralandı.

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı  82 Evler Mahallesi'nde, MİT Başkanlığı gözetiminde 1 yıl kazı yapılan ve kamuoyunda 'gizemli ev' olarak bilinen evin bitişiğindeki evde, sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Evden dumanların yükseldiğini fark eden komşuların ihbarıyla bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Çevrede güvenlik önlemleri alınarak müdahale edilen yangın sırasında evde bulunan Müzeyyen A. (50) ile kızı Ekin A. (25) dumandan etkilendi.

İçeriden çıkarılan anne- kıza sağlık ekiplerince ambulansta müdahale edildi. Alevler ise itfaiye ekiplerince kontrol altına alınarak, söndürüldü.

Hasar gören evdeki eşyalar kullanılamaz hale gelirken, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.  

EFSANEYE DÖNÜŞMÜŞTÜ

Tarsus 82 Evler Mahallesi’nde, MİT ve Özel Harekât polislerinin gözetiminde 1 yıl süren gizemli kazı çalışmaları 3 Kasım 2017'de ani bir kararla bitirilmişti.

Bütün şehir, “Kral Dakyanus’un hazinesi bulundu”, “Hz. Musa’nın 2600 yıldır kayıp sandukası aranıyor”, “Yeraltı şehrine ulaşıldı”, “Tonlarca altın çıktı” gibi efsanelerle çalkalanırken, milletvekilleri bile kazı alanına alınmamıştı.

RAPORDA KAYDA DEĞER BİR ŞEY BULUNAMADI DENİLDİ

Tarsus Müze Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarına ilişkin 2 Kasım 2017 tarihli uzman raporunun incelendiği belirtildi.

Yazıda gizemli kazıda elde edilenlerle ilgili şu ifadeler yer aldı: 

“Söz konusu raporda, anılan alanda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 1 adet bronz sikke, kırık sütun parçası, etütlük durumda seramik parçaları haricinde envanterlik nitelikte taşınır- taşınmaz kültür varlığına rastlanmamış olması nedeniyle kazı çalışmalarının sonlandırılması kanaatine varıldığı belirtilerek, alanda açılan 3 kazı çukurunun can ve mal güvenliği açısından kapatılması talep edilmektedir. 

Bu kapsamda bahse konu kazı çukurlarının yürürlükteki mevzuat hükümleri kapsamında gerekli güvenlik tedbirleri alınması kaydıyla iliniz, Tarsus Müze Müdürlüğü’nce kapatılması ve sonucunda bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bilgi verilmesi hususlarında bilgilerinizi ve gereğini rica ederim...” 

Kaynak: DHA

Mersin Tarsus ilçesi gizemli kazı MİT Özel harekat polisleri