Türkiye'den Azerbaycan'a destek, Ermenistan'a sert tepki

Türkiye'den Azerbaycan'a destek, Ermenistan'a sert tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye saldırılar karşısında Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurguladı. Dışişleri'den gelen açıklamada ise "Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız" denildi.

Ermenistan'ın Azerbaycan mevzilerini ve sivil yerleşim yerlerini hedef almasının ardından Türkiye'den açıklamalar peş peşe geldi. 

Saldırıya ilişkin sosyal medya hesabında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurguladı. Kalın, açıklamasında şunları ifade etti: 

"Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir.

Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır. Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir."

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: ERMENİSTAN BİR TERÖR DEVLETİDİR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısına tepki gösterdi. Şentop, "Sivillere yönelik son saldırıları göstermiştir ki; Ermenistan, sadece Azerbaycan'a karşı bir tehdit değil, bütün bölge barışı bakımından iflah olmaz bir terör devletidir ve doğacak sonuçların tek sorumlusudur. Türkiye, Azerbaycan'ın yanında bütün gücüyle durmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

FUAT OKTAY: ALÇAK SALDIRIYI LANETLİYORUM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ermenistan'ın saldırısını kınadı: "Ermenistan'ın bu sabah Azerbaycan topraklarına gerçekleştirdiği alçakça saldırıyı lanetliyorum. Tescilli provokatör Ermenistan haktan, hukuktan, verilmiş sözden, ateşkesten ne anladığını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Uluslararası camianın da bunları görüp haklıyı haksızdan ayırma vakti gelmiştir. Türkiye, nasıl gerekiyorsa öyle, Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır."

CHP'DEN ERMENİSTAN'A TEPKİ
 
CHP, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısını, sosyal medyadan yapılan paylaşımla kınadı. CHP'nin Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınıyoruz. Şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı gerçekleştirilen ateşkes ihlalini, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan Azerbaycan'a yönelik saldırısını kınadıklarını bildirdi. Çeviköz, yaptığı yazılı açıklamada, Ermenistan'ın sabaha karşı gerçekleştirdiği saldırıyı büyük bir endişe ve üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.  CHP Genel Başkan Başdanışmanı Çeviköz, açıklamasında şunları kaydetti:     

"Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan saldırıyı kınıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi'nin her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olduğunun altını bir kez daha kuvvetle çiziyoruz. Türkiye, uluslararası toplum başta olmak üzere, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu'nu daha fazla can kaybına yol açılmadan harekete geçirmeli ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesine mutlaka destek olmalıdır."

Yıllardır çözüm bulunamayan Yukarı Karabağ sorununun savaşla halledilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Çeviköz, barışın sağlanabilmesi için öncelikle Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından askerlerini geri çekmesi gerektiğine işaret etti. Çeviköz, açıklamasını, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesiyle bitirdi.     

AKŞENER: ERMENİSTAN'IN SALDIRIKLARI KABUL EDİLEMEZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter'daki hesabından, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısına tepki gösterdi. Akşener, "Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları kabul edilemez. İktidarı, uluslararası toplumu ve Minsk Grubu’nu, Ermenistan işgalinin sonlandırılması ve sorunun çözümü için acilen adım atmaya çağırıyorum. Her zaman olduğu gibi haklı davasında can Azerbaycan'ımızın yanındayız" dedi. 

KARAMOLLAOĞLU'DAN AZERBAYCAN'A DESTEK

Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu ise Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Ermenistan'ın coğrafyamızın huzuruna kastederek, Azerbaycan'a karşı yapmış olduğu hain ve alçakça saldırıları kınıyor, bu saldırılarda şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. Ermenistan bilmeli ki; bu tutumunu sürdürmesi sadece kendisine zarar verecektir. Emperyalist güçlere güvenerek gerçekleştirdiği bu haksız ve hukuksuz saldırılardan bir an önce vazgeçmelidir.

Biz her zaman kardeş Azerbaycan'ın yanında olduğumuzu bir kere daha vurguluyor, Ermenistan'ın bu saldırgan tavrını şiddetle kınıyoruz."

DESTİCİ: GEREĞİ ASKERİ ANLAMDA DA YAPILMALI
 
Partisinin İstanbul 13. Olağan İl Kongresi'nde konuşan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici,  Ermenistan tarafından Azerbaycan'a yönelik saldırıları lanetleyerek, "Hayatını kaybeden Azerbaycan vatandaşı kardeşlerimize, soydaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı gazilerimize Rabb'imden acil şifalar niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı. aldırılara Azerbaycan ordusu tarafından anında ve misliyle karşılık verildiğini dile getiren Destici, şunları söyledi:

"Gün, bundan 30-40 yıl önceki gibi değildir. 100 sene önceki gibi hiç değildir. Dolayısıyla da hem Azerbaycan'ın hem Türkiye başta olmak üzere Türk devletlerinin, sırtını değil Rusya ve Fransa, tüm dünyaya da dayasa Ermenistan'a gereken cevabı verecek gücü de kuvveti de vardır. Azerbaycan başta olmak üzere, Türkiye ve diğer tüm Türk Cumhuriyetleriyle birlikte bütün dünyaya çağrı yaparak, Ermenistan'ın kahpece saldırganlıkları dile getirilerek büyük bir karşı harekat ve taarruz başlatılmalı, işgal altındaki topraklar kurtarılarak bundan sonra Ermenistan'ın, Azerbaycan'a karşı en ufak bir saldırıyı dahi aklının ucundan geçiremeyecek şekilde dersi verilmelidir.

Gereği mutlaka ama mutlaka askeri anlamda da yapılmalı ve Ermenistan bir daha ayağa kalkamayacak, bir daha hiçbir ülke ve Türk devletine bırakın saldırı gerçekleştirmeyi kaş kaldıramayacak hale getirilmelidir.

İnanıyorum ki, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerimiz -ama siyasi partilerden bahsediyorum, terör örgütü uzantılarından değil- bir araya gelecek ve hem Ermenistan'ın bu saldırılarını kınayacaklar hem de daha ilerisinde bir ortak metin hazırlayarak bundan sonra Azerbaycan'a karşı girişilecek saldırılara karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin elini güçlendirecek bir açıklama yapacaktır. Hatta açıklama yapmanın da ötesine geçilmeli, şayet Ermenistan saldırıları devam ederse, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne Azerbaycan'ın yanında, Ermenistan'a karşı savaşmak için asker gönderme tezkeresi de verilmelidir. Tezkere oylanmalı ve Türk askeri Azerbaycan'a gitmeli, Ermenilere de haddini bildirmelidir."

Azerbaycan'la Türkiye'nin iki devlet, tek millet olduğunu kaydeden Destici, "Fakat yaşadığımız tüm şartlar bize göstermektedir ki, gelecekte yaşayacaklarımızı öngörerek ifade ediyorum ki, artık Azerbaycan ile Türkiye'nin iki devlet, bir milletin ötesinde, bir devlet, bir millet olma zamanı da gelmiştir. İnşallah o da önümüzdeki süreçte gerçekleşecektir." değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN AKAR: ERMENİSTAN PROVOKASYON PEŞİNDE

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İşgalci Ermenistan ateşkes ihlaliyle Azerbaycan’a saldırmış ve yine bir provokasyon peşinde olduğunu göstermiştir" dedi. Akar, şunları ifade etti:

"Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan’ın saldırgan tutumudur ve bölgeyi ateşe atacak bu saldırganlıktan derhal vazgeçmelidir‬. Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkânlarımızla sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız. Ermenistan'ın bu alçak saldırısını şiddetle kınıyoruz."

BAKAN ALBAYRAK: CAN AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Ermenistan'ın kanlı saldırılarına tepki gösterdi. Bakan Albayrak, "Ermenistan’ın Azerbaycan’da sivillere yönelik yaptığı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bölgede barıştan uzak her türlü eylemin karşısında, Can Azerbaycan’ın yanındayız. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ: AZERBAYCAN NASIL İSTERSE O ŞEKİLDE YANINDA OLACAĞIZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'dan Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarına ilişkin açıklama geldi.

Yazılı açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunun öğrenildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılarla Ermenistan bölgede barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Azerbaycan, halkını ve toprak bütünlüğünü korumak için meşru müdafaa hakkını elbette kullanacaktır. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız.

Uluslararası toplumu da haklının yanında durmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Can Azerbaycan’a başsağlığı diliyoruz. "

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: ÇARESİZLİĞİN DIŞAVURUMUDUR

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "İşgalci Ermenistan’ın provokatif saldırıları kendi çaresizliğinin dışavurumudur. Kafkas İslam Ordusu ruhu bugün de diri bir şekilde dimdik ayaktadır. #TekMilletİkiDevlet ‘iz ama yeri geldiğinde “Tek Millet, Tek Devlet” anlayışıyla da kenetleniriz" dedi.

AK PARTİLİ ÇELİK: ERMENİSTAN İNSALIK SUÇU İŞLİYOR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise şu açıklamayı yaptı: 

"Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan bir kere daha hukuk tanımaz bir provokasyon gerçekleştirdi. Ermenistan’a bağlı katliam şebekeleri bu saldırılarla insanlık suçu işliyor. Ermenistan’a karşı uluslararası toplum sesini yükseltmelidir."

CHP'li ÖZKOÇ: KARDEŞ AZERBAYCAN'IN DAİMA YANINDAYIZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'dan da Ermenistan'ın saldırısını kınadı:

"Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Çatışma bir an önce bitirilmelidir. Kardeş Azerbaycan'ın daima yanındayız. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz."

 

son dakika son dakika haber