Türkiye'de yaklaşık 3 milyon hasta var! 55 yaşından sonra risk artıyor... Geç kalmadan dikkat edin!
Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon kalp hastası olduğu biliniyor. Bireylerin ilerleyen yaşlarda kalp sağlığı konusunda çok daha dikkatli olması gerekiyor. 55 yaşından sonra kalp hastalıkları ve inme riski, her on yılda bir 2 kat artıyor.
Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de oldukça fazla. Kalp sağlığı, bireylerin her yaşta dikkat etmesi gereken hassas bir konu. Özellikle de bir yaştan sonra kalp sorunları riski daha artıyor. Peki, kalp sağlığımızı korumak için neler yapabiliriz? Uzmanı yanıtladı...
Kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana gelen erken ölümlerin tamamına yakını önlenebilir nitelikte olduğunu belirten Uzm. Dr. Yunus Turgay Erten, “Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığı gelişiminin yüzde 80'inden sorumludur. Kalp hastalarında tedavinin temelini ise yaşam tarzı değişiklikleri ile koruyucu tedbirler almak oluşturmaktadır” dedi.
Uzm. Dr. Yunus Turgay Erten'nin kalp sağlığını korumak için önerileri şu şeklide:
Düzenli ve kaliteli bir uyku: Her gece 7-9 saat arası kaliteli uyku; yüksek tansiyon, diyabet hastalığı, depresyon ve kalp krizi riskini belirgin olarak azaltır. Yatağa girmeden 30 dakika önce mavi ışıktan ve diğer uyku öncesi uyaranlardan (çay, kahve, nikotin gibi) uzak durmanız ve oda sıcaklığınızın ideal olması (16-18 C) uykuya geçişini hızlandıracak ve uyku kalitenizi artıracaktır. Düzenli ve kaliteli uyku, kalp krizi riskini azaltacağı gibi tansiyon, tip 2 diyabet, depresyon ve kronik yorgunluk sendromu semptomlarını da azaltır. Unutmayın, uyku vücudun en temel dinlenme şeklidir.