Türkiye'ye karşı 'Avrupa filosu' iddiası! "NATO'yu karşılarında bulacaklar, olasılığı yok"

Türkiye'ye karşı 'Avrupa filosu' iddiası! "NATO'yu karşılarında bulacaklar, olasılığı yok"

Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Hristodulidis, Doğu Akdeniz'deki Türkiye'ye karşı bir Avrupa filosunun oluşacağını söyledi. 

Oruç Reis sismik araştırma gemisi için Doğu Akdeniz'de NAVTEX ilan edilmesiyle paniğe kapılan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) AB ülkelerine sığındı. 

Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Hristodulidis, Doğu Akdeniz’deki Türkiye'ye karşı bir Avrupa filosunun oluşacağını söyledi.

"OLASILIĞI YOK"

Emekli Tümamiral Deniz Kutluk, "Böyle bir filo için AB'den karar almak lazım. Siyaseten bu kararı alabilirler mi? AB içinde şu an sadece Fransa, Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın isteği var, diğerlerinin isteği yok. Varsayalım ki böyle bir güç kurulmuş olsun, bu güçle, Türkiye'nin çatışması nerede olacak? Egemenlik sahalarında mani olacaklarını mı sanıyor Rum Yönetimi. Burası ya Rum ya Yunan iddiası ile ilişkilendirilmiş deniz etki alanı. Bunun yatay koordinasyon problemleri var. NATO'nun bu problemleri sürüyor. Bu üye ülkeler aynı zamanda NATO üyeleri olacak, başka bir NATO üyesine güç kullanmaya kalktıklarında otomatikman NATO'yu karşılarında bulacaklar. Çünkü Türkiye'nin haklarını korumak da NATO'nun görevi. Bunun olasılığını ben görmüyorum" dedi. 

Kaynak: Haber Global TV

Yunanistan