Türkiye vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda?

koronavirüs
Türkiye vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda?

Toplumsal bağışıklığa erişmeye adım adım yaklaşırken seyahat etmeyi sevenlerin aklında bir tane soru var: Ne zaman, nereye seyahat edebilirim? Dünya yeni varyantlar nedeniyle hala tatmin edici seviyede özgür değil ancak Türklerin sık ziyaret ettiği birkaç ülkenin altını çizmekte fayda var.

Koronavirüs ile mücadelede toplumsal bağışıklığa ulaşmak, normalleşme yolunda önümüzdeki en önemli hedeflerden biri. Belki de en önemlisi. Toplumsal bağışıklığa ulaşmak aynı zamanda tüm dünyada büyük bir kriz içinde olan turizm sektörüne de nefes aldıracak.

Seyahat etmeyi, yeni kültürler tanımayı özleyenler, işini küresel bir boyuta taşımak için seyahatler yapmak zorunda olanlar kısıtlamalarla karşı karşıya. Aşıların seyahat noktasında değişiklikler yaratması beklenirken Delta ve Delta Plus varyantları değişiklik ihtimalini rafa kaldırmış gibi duruyor.

 

Türkiye vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda? - Resim : 1

TÜRKİYE VATANDAŞLARI İÇİN DURUM NE?

Peki Türkiye vatandaşları için şu an durum ne? Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, yayınladığı raporda çarpıcı veriler ortaya koydu. UNWTO raporuna göre 1 Haziran itibarıyla dünyadaki destinasyonların yüzde 29'u uluslararası turizme kapalı.

Bunların yarısından fazlası Mayıs 2020'den beri veya daha uzun süredir turistlere kapalı. Dikkat çeken bir şekilde Arnavutluk, Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti herhangi bir kısıtlama olmadan turistleri bekliyor.

Kısmen kapalı olanların oranı yüzde 34 olarak öne çıkarken seyahat noktalarının yüzde 36'sında varış öncesinde negatif Covid-19 testi isteniyor. Bazı örneklerde testin yanı sıra karantina da uygulanıyor.

Türkiye vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda? - Resim : 2

BÖLGESEL FARKLILIKLAR!

5 Temmuz'da Madrid'den yayınlanan UNWTO raporunda bölgesel farklılıklar da dikkat çekiyor. Asya-Pasifik bölgesindeki destinasyonların yüzde 70'i tamamen kapalı. Avrupa'da bu oran yüzde 13, Amerika kıtasının tamamında yüzde 20, Afrika'da yüzde 19 ve Orta Doğu'da yüzde 31.

Son olarak raporda aşı ile ilgili veriye de dikkat çekmek gerekiyor. Dünya genelindeki seyahat noktalarının yüzde 17'sinde aşılanmış bireyler için özel düzenlemeler bulunuyor.

ABD'DEN AB'YE İZİN YOK!

ABD'de de turizmciler bu problemi konuşuyor. AB genelinde ABD vatandaşlarına seyahat kısıtlaması bulunmazken bu ilişkinin iki yönlü olmaması dikkat çekmekte. ABD; AB vatandaşlarını ülkeye kabul etmiyor.

Bunların yanında Çin, İran, Birleşik Krallık, İrlanda, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan da yasaklı ülkeler arasında. ABD'ye giriş tarihinden 14 gün önceye kadar bu ülkelerde bulunanlar ABD'ye seyahat edemiyor. Türkiye için böyle bir kısıtlama bulunmuyor.

Türkiye vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda? - Resim : 3

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) internet sitesinde yer alan Covid-19 Seyahat Düzenlemeleri Haritası'na göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sıkça seyahat ettiği ülkelerdeki son durum şu şekilde:

ABD: Türk vatandaşları için bir seyahat yasağı bulunmazken, ABD standart olarak ülkeye girişten maksimum 72 saat önceye ait bir negatif Covid-19 testi istiyor.

Fransa: İki doz Pfizer/BionTech aşısını olduktan en az 14 gün sonra Türk vatandaşları Fransa'ya girebiliyor. IATA'ya göre Fransa'ya girişte standart olarak maksimum 72 saat önceye ait negatif PCR testi de gerekiyor.

Almanya: Türk vatandaşları İki doz Pfizer/BionTech aşısını olduktan ya da Covid-19 hastalığını geçirip, iyileşip bir doz aşı olduktan en az 14 gün sonra Almanya'ya turist olarak da ziyarette bulunabiliyor. Almanya bazı durumlarda ülkeye girişte ayrıca Covid-19 testi isteyebiliyor.

Birleşik Krallık: Türkiye, 12 Mayıs'tan bu yana kırmızı listede yer alıyor. Kırmızı listede yer alan ülkelerin vatandaşları Birleşik Krallık'a geldikten sonra 10 gün boyunca bedelini kendilerinin karşıladığı havaalanı yakını bir otelde karantinada kalmak zorunda.

Rusya: 12 Nisan-21 Haziran arasında Rusya, Türkiye'den gelen uçuşlara yasak getirmişti. 21 Haziran'da yasak kalkarken artık girişten en az 14 gün önce ikinci doz aşıyı olan ya da son 6 ay içinde Covid atlatanlar seyahat edebiliyor. En fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi de yeterli.

Yunanistan: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik seyahat yasağı 15 Temmuz'a kadar uzatıldı. Yunan vatandaşları ise Türkiye'ye giriş yapabiliyor. Atina Büyükelçiliği'nin resmi internet sitesinde şu ifadeler yer aldı:

“Zorunlu ve istisnai koşullar haricinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’a giriş yapması mümkün değildir.”

Not: Dünya genelinde Libya, Kuzey Kore, Myanmar, Laos, Papua Yeni Gine ve Malawi tamamen kapalı, Meksika ise tamamen açık. Geri kalan bütün ülkeler farklı ülkelere karşı farklı seviyelerde kısıtlama uygulamakta. Seyahat etmek istediğiniz ülkenin Türkiye'deki resmi makamlarının paylaşımlarını takip ederek ve bu resmi makamların internet sitelerini ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: IATA, UNWTO, New York Times

Kaynak: Web Özel

turizm türkiye koronavirüs