Türkiye neden Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmeli?

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, "Türkiye neden münhasır ekonomik bölge ilan etmeli?" sorusunu Neden'de açıkladı. Yaycı "Türkiye'nin yapılan çalışmalara göre bu bölgede yıllık çalınan balığı 400 milyon dolar değerinde. Bu yüzden ilan edilmeli" dedi

Senem Toluay Ilgaz'ın sunduğu Neden programının bugünkü konuğu Müstafi Tumamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı oldu. Yaycı Türkiye'nin “Mavi Vatan” stratejisini, denizlerdeki enerji mücadelesini ve  Yunanistan-Fransa gerilimini değerlendirdi.

 

TÜRKİYE NEDEN MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE İLAN ETMELİ?

Yaycı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 


Kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge 200 mile kadar uzanıyor. Ancak okyanuslarda kıta sahanlığı 350 mile kadar uzatılabiliyor. Doğu Akdeniz'de en geniş yer 380 mil, kıta sahanlığI ve Münhasır Ekonomik Bölge olması için 400 mil ve üstü olması lazım ki herkes paylaşabilsin.  Kıta sahanlığı ile Münhasır Bölgenin kazandırdıkları arasında "canlı kaynaklar" farkı var. Su kütlesi, rüzgar farkı var.  Doğu Akdeniz'de üretilebilecek çok ciddi şekilde rüzgar enerjisinden elektrik üretme potansiyeli var. Anamur, İskenderun, Akdeniz kıyıları, Erdemli önlerinde Mısırlı, Rum ve İtalyan balıkçıları gelip av yapıyorlar. Türkiye'nin yapılan çalışmalara göre yıllık bu bölgede çalınan balığı 400 milyon dolar değerinde. MEB bunun için gerekli. Neden MEB ilan edilmediğini anlamıyorum. Kıta sahanlığı anlaşması falan yapmadık biz.  GKRY Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmişken ve üstelik bu bölgede 7 ülke de ilan etmişken. Yunanistan etme girişimindeyken biz kendi sınırımızı neden belirlemiyoruz? Türkiye en fazla kaçak göçmenlerin olduğu ülke değil mi? Kara sınırları bile kontrol edilemezken, "deniz sınırları kontrol edilemiyor" deyip ilan edilmemesi çok mantıklı değil. GKRY ilanı 2004'te ilan etmiş. GKRY'nin ne kadar sahil güvenlik gücü var ki balıkçıları kontrol ediyor. Türkiye daha mı güçsüz yani Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmiyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

cihat yaycı Neden?