Türkiye'den MiT ve Suriye istihbaratı görüşmesine ilişkin ilk açıklama

Türkiye'den MiT ve Suriye istihbaratı görüşmesine ilişkin ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük'ün Moskova'da bir araya gelmesine ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu,istihbarat düzeyinde bu tür görüşmelerin olabileceğini söyledi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, 14 Ocak'ta Moskova'da Suriye istihbaratının başı Ali Memlük'le görüşmüştü. Türkiye'den görüşmeye ilişkin ilk resmi açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özel bir televizyon kanalında görüşmeyi ilişkin konuştu.

"SMO ASKERLERİNE VATANDAŞLIK VERİLECEK" İDDİASI

Çavuşoğlu eski adıyla ÖSO, yeni adıyla Suriye Milli Ordusu (SMO) askerlerine vatandaşlık verileceği iddialarını yalanladı. Bu iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirten Çavuşoğlu "Suriyeliler üzerinden muhalefetin çok yanlış tutumları oluyor. Bunun bir insani dram olduğunu çabuk unutuyoruz. O iddiaların hiçbirisi doğru değil" ifadelerini kullandı.

FİDAN-MEMLÜK GÖRÜŞMESİ

"Hakan Fidan-Ali Memlük görüştü" iddialarıyla ilgili sorulan soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye ile istihbarat düzeyinde görüşmeler olabilir" sözlerini hatırlatarak "Bu görüşme de bu düzeyde oldu. YPG/PKK Suriye içinde bir tehdittir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bu konuda görüşmeler olabilir. İdlib'te kimin ihlalleri var? Rejimin. Bu konuda istihbarat düzeyinde görüşmeler olabilir. Adana Mutabakatınınn da gereği bu. Geçmişte öyle olsaydı, böyle olsaydı demek kolay. Biz muhalefetin grantörüyüz. Bir çözüm olmadan temasların olması yanlış. Cumhurbaşkanımızın Esad ile görüşmemesi ilkesel" dedi.

'TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDA YILLAR SONRA İLK RESMİ TEMAS'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan