Türkiye'de koronavirüsten can kaybı bin 769'a yükseldi! Bakan Koca'dan önemli açıklamalar

Türkiye'de koronavirüsten can kaybı son 24 saatte 126 artarak 1769'a yükseldi. Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Yatak doluluk, yoğun bakım doluluk oranı şu dönemde stabilleşti. Bu tablo sevindirici" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca'nın açıklaması sırasında Türkiye'deki koronavirüs salgınına ilişkin son rakamlar da açıklandı. Türkiye'de koronavirüsten can kaybı son 24 saatte 126 artarak 1769'a yükseldi. Bugün 4353 yeni vaka tespit edilirken toplamda vaka sayısı 78 bin 546'ya yükseldi. Bugünkü test sayısı ise 40 bin 270.

Türkiye'de koronavirüsten can kaybı bin 769'a yükseldi! Bakan Koca'dan önemli açıklamalar - Resim : 1

Konuşmasında filyasyonun önemine değinen Bakan Koca, "Filyasyon sonrası erken tedaviye başlananlarda yoğun bakım ihtiyacı yüzde 4 oldu" dedi. Koca, "Yatak doluluk, yoğun bakım doluluk oranı şu dönemde stabilleşti. Bu tablo bizim için sevindirici" diye konuştu.

"Hayat ne zaman normale döner?" sorusuna da yanıt veren Bakan Koca, "Tedbiri asla elden bırakmamalıyız. Şu an rakamları hepimiz biliyoruz. Bu rakamlarla geldiğimiz durumu da biliyoruz. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde bir pik noktasına erişebileceğimizi görüyoruz. Devamında dünya örneklerinden edindiğimiz tecrübe ile iki haftalık bir plato dönemi olacağını devamında 2-3 hafta içinde düşeceğini tahmin ediyoruz. Tedbiri elden bırakmamalı yeni bir dalgaya asla müsaade etmemeliyiz. Bu sağlanabilirse erken dönemde hayat normale döner diye düşünüyoruz. " açıklamasında bulundu. 

Bakan Koca'nın açıklamaları:

Küçük bir pazar yerinden tüm dünyayı istila eden virüs 38 gündür ülkemizde. Şu an 81 ilimizde, mahallelerimizde. Tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun. Virüsü sokaktan alıp evinize taşımayın. Sokağa çıkmayanlar bu mücadelenin görünmeyen kahramanlarıdır. Bunu unutmayın. 

FİLYASYON ÇALIŞMALARI

Tespit edilen vakalar üzerinden hastalığın yayılımını kontrol almamızdan bize başarı kazandıran yöntem (filyasyon) üzerinde durdum. Filyasyon öteden beri bilinen bir yöntemin adıdır. İlk amaç hastalığın yayılmasının önünü kesmektir. Yayılmayı kesmezseniz tedavi ve sonuç alamazsınız. Şema her vakamız için tek tek çalıştığımız filyasyon çalışmamızın bir örneğiydi. Filyasyon oranımız yüzde 97 buçuğa ulaştı. Tüm işlemler bakanlığımız bilgi sistemleri ile elektronik olarak takip ediliyor. Bu sayede filyasyon başarımızı sayısal olarak ölçebiliyoruz. 

Vakalara erken müdahale stratejimizin bir diğer önemli yönünü oluşturmaktadır. Kendi tedavi algoritmamızı oluşturarak vakalara erkenden ilaç ulaştırdık. Filyasyon sonrası takibi yapılan ve erkenden hastaneye yönlendirilen hastalarda başlanan tedavinin etkisini somut olarak gördük. Filyasyon sonrası erken tedaviye başlananlarda yoğun bakım ihtiyacı yüzde 4 oldu. Erken tedavinin bir başka somut sonucu da hastalığın zatürreye dönüşme hızındaki değişimdir.

Evde izolasyonun bazı somut sonuçlarını da paylaşmak isterim. Yaşlılar ve gençlerle ilgili kısıtlama sonuçta ileri pozitif vakalarda azalma görüldü. Kısıtlamadan sonra oran yüzde 18'e düştü 65 yaş üstü vakalar. Evde kalmaya mecbur bırakılmanın çok kolay olmadığını biliyoruz ama ısrarla uygulanmasını talep ediyoruz. Hastanelerimizde sağlık personelimiz aynı hızda ve gayretle görevlerine devam etmektedir. 

HASTA ARTIŞ HIZI DÜŞÜYOR

Vaka sayımızda artış test sayılarımızda artışla devam etmektedir. Artış hızı vaka sayılarında düşmekte olduğunuz görüyoruz. Bugün eklenen 4353 yeni vakayla toplam vaka sayımız 78 bin 546'ya ulaştı, 1542 hastamız iyileşti, toplamda 8 bin 631 kişi hastalığı yendi. Önümüzdeki günlerde de bir plato çizersek şaşırmayalım. 

Sağlıkta şiddet yasa teklifi Meclis'te tüm partilerin mutabakatı ile yasalaştı. Katkısı olan tüm vekillerimize sağlık çalışanlarım adına teşekkür ediyorum.

SORU CEVAP

(Sokağa çıkma yasağı) Bilim Kurulu'nda özellikle salgınla mücadelede temas, mesafe ve izolasyonun son derece önemli olduğunu hep konuşuyoruz. Dolayısıyla hafta sonu başlayan ve bu hafta sonu da karar verilen yasağın bu amaca hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Daha sonraki haftalarla ilgili bugünkü Bilim Kurulu'nda gündeme gelmedi ama zannediyorum ki haftaya gündeme gelebilir. Bilim Kurulu bu anlamda tavsiye kararları alan bir kurul. 23 Nisan da haftaya gündem olabilir.

(Testler ve tedaviler) Biz başından itibaren süreci Bilim Kurulumuzun öneri ve yaklaşımları ile sağlık boyutunu götürmeye çalıştık. Hem testlerin kimlere yapılması gerektiği, hangi hastanın şüpheli görüleceği, hangi hastanın Covid'li olduğu konusunda günbegün bu algoritmanın değiştiğinin bilincinde olalım. Tedavi sürecini sürekli güncelleyen, bütün Türkiye'de hekim arkadaşlarımızın kamu, özel ve üniversite hastaneleri dahil olmak üzere herkesin bu anlamda bir hastaya ne zaman test yapılması, ne zaman yoğun bakıma gerektiği konuları detaylı bir şekilde standardize edildi. Biz yeni bir tedaviye başladığımızda bütün Türkiye'de başlamış oluyoruz. Temaslı ve semptomu varsa bizim için o da şüphelidir. Şüpheli vaka tanımı da belli doğrulanmış vaka tanımı da belli. Biz şüpheli vakaya da Covid tedavisi uyguluyoruz. 

"BU TABLO SEVİNDİRİCİ"

Yatak doluluk, yoğun bakım doluluk oranı şu dönemde stabilleşti. Bu tablo bizim için sevindirici. Burada dünyadan farklı olarak yaptığımız uygulamalar var. Bizim dünyadan tedavi uygulamada bir farklılık içinde olduğumuzu da gösteriyor. Bilim Kurulu'nda da konuştuğumuz, bu toplantıda özellikle üzerinde durduğumuz bu farklılıklarımızı dünyaya yayın yapmak üzere hızlı bir çaba ve gayret içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Dünya bilim insanlarına göstermek istiyoruz bu farklılığımızı.

(Ölüm rakamlarının eksik iletildiği iddiaları) Testi daha sonra çıkanlar pozitif ise onlar da dahil oluyor. DSÖ'nün Türkiye ile ilgili hiçbir sorunu yok. Sorun olduğunu söyleyenler DSÖ Direktörü'nün açıklamalarına baksınlar. Üstelik bizim ölüm rakamlarımızı ne kadar şeffaf paylaştığımızı söyleyen açıklamalar da oldu. Moleküler tarama yapılmayan ülkeler için yapılmayan bir kod var. Bunun dışında PCR testi için ikinci bir kod veriyor. Türkiye için verilmesi gereken kod doğrulanmış vaka şeklinde. Bu anlamda hiçbir sorun yok. 

"SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN İNSANLARIN UMUDU İLE OYNANAMAZ"

(Ercüment Ovalı'nın ilaç çalışması) Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Cümlelerimi seçerek kullanıyorum. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalarda uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. Covid ile ilgili laboratuvar çalışmalarının başladığını da biliyoruz. Covid'e özel Türkiye'de bütün bu anlamda çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bu çalışmanızı bize bildirin dedik. Bize henüz gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İlaç ve aşı işi hem milli hem de stratejiktir, sosyal medya üzerinden açıklama yapılamaz. 

HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNER?

Tedbiri asla elden bırakmamalıyız. Şu an rakamları hepimiz biliyoruz. Bu rakamlarla geldiğimiz durumu da biliyoruz. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde bir pik noktasına erişebileceğimizi görüyoruz. Devamında dünya örneklerinden edindiğimiz tecrübe ile iki haftalık bir plato dönemi olacağını devamında 2-3 hafta içinde düşeceğini tahmin ediyoruz. Tedbiri elden bırakmamalı yeni bir dalgaya asla müsaade etmemeliyiz. Bu sağlanabilirse erken dönemde hayat normale döner diye düşünüyoruz. Bilim Kurulu üyesi arkadaşımın söyleminin yansıması farklı oldu. Söylem benim dediğimden farklı değil. Yeni bir dalgalanma olmazsa ne zaman hayatın kısmen normale dönebileceğini ifade ediyor. Dünyada filyasyonu bu kadar yapan tek ülkeyiz. Bilim Kurulu'ndaki arkadaşlarımız bunu yakın zamanda nasıl yapıldığını da yayın haline getirerek dünyaya da göstermiş olacaklar. 

ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIMI

Maske konusunda daha önce ifade etmiştim. Biz vatandaşımıza maskenin bu dönemde ücretsiz verilmesini istiyoruz. Bunun için de kendilerine bir kod vererek -20-65 yaş arası- eczanelerden temini yolunu tercih ettik. Mesaj gelmeyen kişiler için de eczaneye müracaat ettiğinde kimlik doğrulaması ile yeniden kod verilme durumunu da sağladık. 

son dakika son dakika haber Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor