Tüketiciler isyanda: "Hastane kantin fiyatları, 5 yıldızlı otel fiyatlarıyla yarışmasın"

ESKİŞEHİR/İHA
eskişehir Gündem haberleri
Tüketiciler isyanda: "Hastane kantin fiyatları, 5 yıldızlı otel fiyatlarıyla yarışmasın"

Hastane kantinlerinde uygulanan fiyat tarifeleri, tüketicilere isyan ettirdi. Fiyatların 5 yıldızlı otellerle yarıştığını belirten tüketiciler, çözüm talep etti.

Tüketici Destekleme Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Hakem Heyeti Üyesi olan Süleyman Bakal, hastane kantinlerindeki yüksek fiyatlandırma nedeniyle yapılan şikâyetlerle ilgili konuştu. 

Bakal, konuyla ilgili kamuoyuna defalarca açıklama yapmalarına rağmen şikâyetlerin azalmak yerine her geçen gün arttığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanan bir genelgeye göre, baştabiplerin hastanedeki kantin fiyatlarının kontrolünden sorumlu olduğunu aktaran Bakal, hastane kantinlerindeki yüksek fiyatlarla ilgili hala yoğun şikâyet aldıklarını belirtti. Hastane kantinlerinde yüksek fiyatla karşılaşan vatandaşların Alo 175, Alo 184 ve hastane başhekimleri ile görüşebileceğini dile getiren Başkan Bakal, tüketicilerin haklarını aramak konusunda kararlı olması gerektiğine vurgu yaptı.

“ETİKETLERİN EMSAL FİYATLARIN ORTALAMASINA GÖRE BELİRLENMESİ GEREKİYOR”

Tüketici Destekleme Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Hakem Heyeti Üyesi olan Süleyman Bakal, konuyla ilgili yaptığı konuşmasında, “Hastane kantinleriyle ilgili olarak fiyat bize iletilmiyor ancak tarafımıza çeşitli mecralardan ulaşan tüketiciler, hastane kantinlerinde fiyatların yüksek olduğunu söylüyorlar. Biz de onlara bizzat başhekimlere giderek şikâyetçi olmasını öneriyoruz. Diyelim ki, hastane kantinlerindeki fiyatlar Ticaret Odası’nın veya Esnaf Sanatkârlar Odaları’nın belirlediği fiyatlar olamaz. Oradaki etiketlerin emsal fiyatların ortalamasına göre belirlenmesi gerekiyor. Bunu da kontrol etme görevini 2011 yılında Sağlık Bakanlığı baştabiplere bizzat vermiş” dedi.

“HASTANE KANTİN FİYATLARI 5 YILDIZLI OTEL FİYATLARIYLA YARIŞMASIN”

Aksi durumlarda tüketicinin ne gibi bir yol izleyebileceğini anlatan Bakal, “Vatandaş başvuru yaptığı yerden sonuç alamazsa bir üst merciye, oradan alamazsa yine bir üst merciye şikâyetlerini iletebilir. Diyelim ki hastane başhekiminden sonuç alamadık, İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurabiliriz. İl Sağlık Müdürlüğü’nden sonuç alınamazsa Sağlık Bakanlığı’na, oradan da olmazsa CİMER’e başvuru yapılabilir. Unutulmamalı ki hak arandıkça haksızlıklar azalır. Tüm tüketicilerin diğer tüketicilere karşı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk nedir? Kendi hakkını aramak ve diğer tüketicilerin de bu vesileyle hakkını korumak. Tüketici destekleme derneğine gelen şikâyetler üzerine biz bunu 2015 yılında, 2019 yılında ve 2023 yılında defalarca paylaştık. Zaman zaman yaptığımız paylaşımlarda, ‘Hastane kantin fiyatları 5 yıldızlı otel fiyatlarıyla yarışmasın’ dediğimiz de oldu ama sorun çözülmedi” şeklinde konuştu.