Tokat'ta dünyaya gelen çit başlı buzağı, 1 saat yaşayabildi

Gündem haberleri Vahşi Doğa Tokat
Tokat'ta dünyaya gelen çit başlı buzağı, 1 saat yaşayabildi

Tokat Niksar'da dünyaya gelen çift başlı buzağı görenleri hayrete düşürdü. Çift başlı yavru buzağı sadece 1 saat yaşadı.

Tokat'ın Niksar ilçesinde bir inek, çift başlı buzağı dünyaya getirdi. 

Tokat Niksar’ın Çiçekli Köyü’nde bugün akşam saatlerinde doğum yapan bir ineğin yavrusu görenleri şaşkına çevirdi. Rüsdem Kahraman’a ait olan bir inek doğum yaptı. Doğumun ardından ineğin sahibi gördüğü buzağı karşısında şaşkına döndü, buzağı çift başlı olarak dünyaya geldi.

İneğin çift başlı yavru doğurduğunu gören sahibi Rüsdem Kahraman ve köy sakinleri de yavruyu görünce şaşkına döndü.

Köy sakinleri köyde ilk defa böyle bir olayın yaşandığını ve şaşırdıklarını ifade etti. Çift başlı buzağı doğumdan 1 saat sonra öldü.

 

 

İNEKLERİ YAKINDAN TANIYALIM

İnekler sosyal hayvanlardır. Sürüler halinde gezerler ve aynı insanlar gibi arkadaşlık kurarlar.

İnekler kırmızı-yeşil renk körüdür. Boğa güreşinde boğayı kızdıran kırmızı renk değil, matadorun yaptığı hareketlerdir. İneklerin kalbi dakikada 60-70  kez atar.

İnekler, düşük ve yüksek frekanstaki sesleri insanlardan daha iyi duyar. Sesi algılayabildiği frekans aralığı insanlardan geniştir. Ortalama bir inek 544 kilogram ağırlığında gelir.

İneklerin ortalama vücut sıcaklığı 38.6 santigrat derece olup sabittir. Ortalama bir inek dakikada  50 kez çiğneme hareketi gerçekleştirir. Ortalama bir inek günde 14 defa oturup, ayağa kalkar.Ortalama bir inek çenesini günde 40.000 kez hareket ettirir.

İnekler çimleri ısırmaz, onları dilinin etrafında döndürür. İnekler neredeyse 360 derecelik panoramik bir görüşe sahiptir. İneklerin  bir midesi, 4 farklı sindirim bölmesi vardır.İneklerin hamileliği de insanlar gibi 9 aydır. İnekler bir günde ortalama olarak 56.5 kilo salya üretirler.

İnekler günün  8 saatini yemek yemeye, 8 saatini çiğnemeye (geviş getirmek, sindirim), geri kalan 8 saati ise uykuya harcarlar. Bir merdivende inekler üst kata çıkabilir. Fakat alt kata inemez. Bacakları buna müsait değildir. Bir inek günde ortalama 113 ile 189 litre arasında su tüketir. İnekler kusamaz. İnekler bir günde ortalama 31.5 kg süt üretir.

İneklerin sadece alt dişleri vardır. İnekler müthiş bir koku alma duyusuna sahiptir. Kendilerinden 10 kilometre uzaktaki bir şeyin kokusunu alabilirler. Holstein ineklerinin benekleri parmak izi gibidir. Hepsinin benek dizilimi farklıdır. Ortalama bir inek günde 45 kilogram yemek yer.

Kaynak: İHA