Tıp Bayramı nedir, ne zaman? Tıp Bayramı tarihçesi önemi nedir?

haberler
Tıp Bayramı nedir, ne zaman? Tıp Bayramı tarihçesi önemi nedir?

Sağlığımız için özellikle pandemi döneminde gece gündüz çalışan doktorlar ve sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı, mart ayının gelmesiyle birlikte araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, 2022 Tıp Bayramı ne zaman, hangi gün?

Tıp Bayramı, sağlık çalışanlarımızın göstermiş olduğu fedakarlıkları hatırlayıp onurlandırmak için her yıl minnetle kutlanıyor. Tıp Bayramı, pandemi dönemi içerisindeki mücadelelerinin de iyice ortaya çıkması sonucu sağlık çalışanları için bu yıl daha özel bir anlam ifade ediyor. Peki, Tıp Bayramı ne zaman 2022? İşte Tıp Bayramı tarihi ve önemi...

TIP BAYRAMI NEDİR?

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışılmakta olduğu, bilime katkılarının da ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü olarak ifade edilir.

TIP BAYRAMI NE ZAMAN 2022?

"Tıphane-i Amire" ve "Cerrahhane-i Amire" isimli tıp okullarının açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin de başlangıcı olarak görülüp kabul edilmektedir.

Tıp Bayramı ilk kez, Birinci Dünya Savaşı'nın neticesinde İstanbul'un işgal edilmiş olduğu günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. Günümüzde de 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanmakta. 2022 Tıp Bayramı ise, 14 Mart Pazartesi gününe denk geliyor.

14 mart tıp bayramı

TIP BAYRAMI TARİHÇESİ

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisi ile ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 senesinin 14 Mart gününde işgal altında olan İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Bu şekilde tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.