Teslim Töre hayatını kaybetti

Teslim Töre hayatını kaybetti

Sol kuşağın öncü isimlerinden Teslim Töre, kanser tedavisi gördüğü İsviçre'nin Bern kentinde 80 yaşında hayatını kaybetti. 68 kuşağının öncü isimlerinden biri olarak kabul edilen Töre, İsviçre'ye gitmişti

68 kuşağının önemli isimlerinden Teslim Töre, İsviçre'nin Bern kentinden kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Bir yılı aşkın süredir kanser tedavisi gören 68 kuşağının öncü kadrolarından Teslim Töre tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

68 Kuşağı devrimci hareketin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu), sonrasında THKO MB ve TKEP (Türkiye Komünist Emek Partisi) kurucularından Teslim Töre, yaşadığı Bern'de yoğun bakıma kaldırılmıştı. 

Töre ile aynı şehirde yaşayan oğlu Hasan Töre babasının durumunun kötüleştiğini ancak umutlarını yitirmek istemediklerini söylemişti. 

Töre'nin Almanya'da yaşayan diğer oğlu Şükrü Töre ise babasının ömrünün insanlığın kurtuluşu mücadelesiyle geçtiğini belirterek son bir yıldır buna kanserden kurtuluş mücadelesinin de eklendiğini belirtmişti. Şükrü Töre, babasını ziyarete pek çok yoldaşının ve dostunun geldiğini kaydetmişti.

TESLİM TÖRE KİMDİR? KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?

Teslim Töre 8 Haziran 1939'da doğdu. 80 yaşında olan Töre, Malatya Akçadağlı. Akçadağ'ın Gölpınar köyünde doğan ve Türk siyasi tarihinde özellikle sol siyasetin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Teslim Töre, 1963'de Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye oldu.

1965'de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da çıkartılan Haşhaş isimli bir yerel gazetede baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969'da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu. 

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya'da "bağımsız sosyalist" milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında adaylıktan istifa etti. 

1971' de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte kuruluşunda yer aldı. THKO' nun 1971 Mayıs'ında dağılmasından sonra, yasa dışı yollarla Suriye'ye geçerek, Şam'daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Orada 2.5 yıl kaldı. İdeolojik çalışmalarını Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik (THKO/MB) adlı bir kitapta topladı. 

1974'te THKO/MB kitaplarından birkaç yüz tanesini yanına alarak, tekrar Türkiye'ye döndü. 

1976 yılında ideolojik ayrılık nedeniyle bölünme yaşandı. Ayrılıktan sonra Töre arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdular. THKO/MB'nin işçi sınıfı partisine dönüşmesine karar verildi. Töre yöneticiliğe seçildi. Partileşme çabaları yoğunlaştırıldı. Bütün kadrolar şehirlere ve fabrikalarda çalışmaya yönlendirildi. 

Töre bundan sonraki 22 yılda iki kitap yazdı. Birincisi" THKO Hareketi ve Bazı Anılar" (1977) diğeri "Marksizm Ve Sorunlarımız" (1992) 

1 Mayıs 1980' de THKO/MB yapmış olduğu Kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi'ni (TKEP) kurarak kendini feshetti. Türkiye'de yapılan TKEP' inin bu kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP' nin Genel Sekreterliğine seçildi. 

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbelerinin ardından Kasım 1980'de tekrardan yurt dışına çıkarak, Filistin'e gitti. 

1988'e kadar yurt dışında kaldığı sürece Şam'da, Beyrut'ta, Budapeşte'de, Sofya'da yapılan çeşitli enternasyonal toplantılara katıldı. Bu toplantılara mesajlar ve politik tebliğler sundu. 

Tekrar Türkiye'ye döndükten sonra 5 Mayıs 1993'de İstanbul'da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001'de tahliye oldu. Cezaevi sürecinde iki kitap, gazete ve dergilere onlarca makale yazdı. Kitapları, "Kapitalizm Sosyalizm Örgüt" ve "Birey Toplum Sistem Ve Globalizm" isimleriyle yayınlandı. Yazmış olduğu bu kitap ve makale yazılarından dolayı, hakkında dava açıldı. Bu davalardan dolayı, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yargılandı ve 11 ayrı para ve hapis cezasına çarptırıldı. Çıkan bir yasa sonucu söz konusu cezalar şartlı olarak ertelendi. 

Cezaevindeki süreçte, yasal Birleşik Sosyalist Parti'nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP'nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994'de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep'te seçime katıldı. Bu seçimde milletvekili olacak kadar oy almasına rağmen, parti yüzde 10 Türkiye barajını aşamadığı için parlamentoya giremedi. 

Töre cezaevinde iken, 1996 da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) nin kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002' de yapılan parti kongresinde ÖDP'nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. 

Bu süreçte Töre'nin yargılanmasına İstanbul 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesin de devam edildi. Mahkeme Töre'ye 24 Şubat 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verip, iyi halinden dolayı 18 yıla indirdi. Karar savcı tarafından temyiz edildi. Yargıtay 8 Nolu Mahkemesi, temyiz duruşmasında, 1 Nolu İSDGM'nin, Töre ile ilgili kararın dışında kalanları onayladı. Teslim Töre ili ilgili kararı esastan bozdu ve TCK' nın 146/1 maddesiyle yeniden yargılanmasını karara bağladı. 

Töre, 23 Eylül 2003 tarihinde İsviçre'ye giderek iltica talebinde bulundu. 6 Eylül 2004'te ilticası kabul edildi. Yakalandığı kanser hastalığından dolayı bir süredir yoğun bakımda olan Teslim Töre 24 Kasım 2019 tarihinde İsviçre'nin Bern şehrinde hayatını kaybetti. 

isviçre