Tesadüfler ve tatlı rekabetlerle dolu yarım asırlık dostluk, Covid'e karşı dünyanın umudu oldu!

koronavirüs
Tesadüfler ve tatlı rekabetlerle dolu yarım asırlık dostluk, Covid'e karşı dünyanın umudu oldu!

Dünyada en çok kullanılan aşılar arasında yer alan Moderna ve Pfizer/BioNTech'in hikayesinde kritik rol oynayan Dr. Bill Gruber (solda) ve Dr. Barney Graham'in (sağda) dostluğu 50 yıl öncesine dayanıyor. Tesadüflerle ve tatlı rekabetlerle dolu yolculuğun son durağında iki isim dünyaya umut oldu...

Bundan yarım yüzyıl önce Barney Graham, 1971 Ford Mustang'iyle, Bill Gruber ise Dodge Monaco'suyla Rice Üniversitesi'nin kampüsünden içeri ilk kez giriyordu. O yıl stres atmak için yurt çatısından aşağı su balonları fırlatan iki oda arkadaşının arasında tatlı bir rekabet de vardı.

Geçen yıl bu rekabet pandemiye son verme yarışında yeniden alevlendi. Dr. Barney Graham, Moderna, Dr. Bill Gruber ise Pfizer cephesindeydi.

Kasım ayında Moderna aşısının Covid-19'a karşı yüksek oranda etkin olduğu sonucuna varıldığında aşının tasarım ekibinde yer alan ve ABD'de aynı zamanda devlet görevlisi olan bilim insanı Dr. Barney Graham, eski dostu Dr. Bill Gruber'a bir e-posta gönderdi. Pfizer ise bir hafta önce benzer başarılı sonuçları açıklamış, Dr. Gruber ise aşının klinik testlerini yürütmüştü.

Tesadüfler ve tatlı rekabetlerle dolu yarım asırlık dostluk, Covid'e karşı dünyanın umudu oldu! - Resim : 1

Dr. Bill Gruber en solda, Dr. Barney Graham en sağda. (Fotoğraf: 1975, Dr. Bill Gruber)

67 yaşındaki Dr. Graham, kendisinden bir yaş büyük dostuna attığı e-postada “Size yetişebildiğimiz için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

'BENDEN ÇOK DAHA FAZLA ŞEY BİLİYOR'

Barney, Bill ile tanıştığı anı hatırlarken “Muhtemelen benden çok daha fazla şey biliyor ve yetişmek için çok çalışmam lazım” diye aklından geçirdiğini anımsıyor. Bill ise Barney'nin harika bir atlet olduğunu ifade ederken Amerikan futbolunda ve softbolda onun açıklarını kapattığını söylüyor.

Barney ise Bill'den matematik ve bilim derslerinde yardım alıyordu. “Çok rekabetçiydik ancak iyi anlamda” diyen Bill, “Açıkçası bilimle ilgili her şeyi bilmek konusunda en iyisi olmak istiyorduk” ifadelerini kullanıyor.

Gençken birlikte deneme yanılma yoluyla pek çok haylazlık da içeren işe kalkışan ikili bir keresinde yurt odalarında yer kazanmak için yataklarını zincirle tavana asmaya karar verdi. Haftalar boyunca başarılı bir şekilde çalışan sistem, bir gece Dr. Gruber'ın çözülen yatağıyla birlikte alttaki masaya çakılmasıyla son buldu.

'OLAĞANÜSTÜ TESADÜF...'

Yolları Rice'dan sonra ayrılan ikiliden Dr. Graham Kansas Üniversitesi'ne, Dr. Gruber ise Baylor Tıp Koleji'ne doğru yelken açtı. 1986'da New Orleans'taki bir tıp konferansında, o zamanlar Baylor'da pediatrist olarak görev yapan Dr. Gruber, bebekler ve yaşlılar için ölümcül olabilen ve RSV olarak da bilinen respiratuvar sinsitiyal virüs üzerine yaptığı çalışmanın sunumunu yapıyordu. Eski oda arkadaşının aynı konuda çalıştığını görünce şoke oldu.

O günlerde Vanderbilt Üniversitesi'nde doçent olan ve aşılar üzerine çalışan Dr. Graham da şoke olmuştu: “Olağanüstü bir tesadüftü.” Bu sayede ikili çok kısa bir süre sonra Vanderbilt çatısı altında yeniden bir araya gelecekti.

Tesadüfler ve tatlı rekabetlerle dolu yarım asırlık dostluk, Covid'e karşı dünyanın umudu oldu! - Resim : 2

1999'da Dr. Bill Gruber aşı geliştirme rüyalarının peşinden, daha sonra Pfizer tarafından satın alınacak olan ilaç şirketi Wyeth'e transfer oldu. Bir sene sonra Dr. Barney Graham ise ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün aşı araştırmaları merkezinde çalışmaya başladı. Eskisi kadar bağlantıda kalamadıkları uzunca bir dönemden sonra 2013'te Dr. Graham'in laboratuvarı RSV'nin önemli bir protein yapısını ortaya çıkardı.

Bu tespit, koronavirüsün spike proteininin anlaşılmasının temellerini atmıştı.

Bu gelişmeden haberdar olan Dr. Gruber, Pfizer'dan bir ekip gönderdi ve Dr. Graham'in çalışmasını yakın takip etti. Pfizer'ın destekleme kararı aldığı çalışmada bu sıralarda insanlar üzerinde testlere başlandı.

BİR HAFTA ARAYLA...

İkili son olarak koronavirüsle mücadele için bir araya geldi. Dr. Graham'in laboratuvarı Moderna ile güçlerini birleştirdi. Dr. Gruber ise Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in BioNTech'iyle... Hem Pfizer hem de Moderna, Temmuz 2020'de aynı gün Faz3 çalışmalarına başladı. Kasım ayının başında iki aşı da bir hafta arayla ABD'den onay almayı başarmıştı. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Aşı Araştırmaları Merkezi'nde müdür yardımcısı olarak görev yapan Dr. Graham, “Gerçek şu ki ikimiz de herkesin kazanmasını istiyor” ifadelerini kullanıyor.

Yarım asırlık maceraya dönüp baktıklarında tüm yaşananlara hayret eden ikiliden Dr. Gruber son olarak gençlere bir tavsiye veriyor: “Oda arkadaşlarınızla iyi geçinin yolun nereye gideceğini asla bilemezsiniz...”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da Jared S. Hopkins tarafından kaleme alınan "Bill and Barney, Two Old College Pals, Help Save the World From Covid-19" (Bill ve Barney, İki Eski Kolej Arkadaşı, Dünyayı Covid-19'dan Kurtarmak İçin Yardıma Koştu) başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

koronavirüs Pfizer Moderna