Terör sözcüleri panikte! Mehmetçikten PKK'ya kilit

Kuzey Irak Irak Ankara PKK ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Dünya haberleri TSK Türk Silahlı Kuvvetleri MİT Pençe 2 operasyonu Pençe operasyonları Pençe operasyonu
Terör sözcüleri panikte! Mehmetçikten PKK'ya kilit

Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 yıldır devam eden Pençe operasyonlarında kilidin kapanmak üzere olduğunu duyurdu. Operasyonlar Metina ve Gara'da yoğunlaşırken, Süleymaniye'den yapılan Türkiye karşıtı yayınlar terör cephesindeki paniği gözler önüne seriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harp Okulu diploma töreninde Irak'ın kuzeyindeki Avaşin, Basyan, Zap, Metina, Hakurk ve Gara bölgelerinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların nihai aşamaya geldiğini haber verdi. Pençe Kilit Operasyonu için "Kilidi kapatacağız” açıklamasında bulunan Erdoğan'ın sözlerinin ardından dikkatler Kuzey Irak'a çevrildi. İki hafta önce Türkiye ve Irak arasında, 'Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının ardından bölgede terörle mücadeleyle ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor.

TÜRKİYE KARŞITI YAYIN

TSK, Irak içlerinde hem havadan hem de karadan operasyonel kabiliyetini artırırken, bu durum Türkiye karşıtı yayınlar yapan Arapça medya organlarına yansıyor. Yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin "Irak'ın kuzeyinde kurduğu güvenlik hattının kalıcı olacağı", "TSK'nın Irak topraklarından çekilmeyeceği" hatta "Erbil'i ilhak edeceği" öne sürülürken, söz konusu değerlendirmelerin terör örgütü PKK'ya arka çıkan KYB'nin yönettiği Süleymaniye'den yapılması özellikle dikkat çekiyor.

Terör sözcüleri panikte! Mehmetçikten PKK'ya kilit - Resim : 1
TSK'nın son dönemdeki operasyonları Metina ve Gara bölgelerinde yoğunlaşıyor. 

KDP DE HEDEF YAPILDI

Ortadoğu'ya yönelik değerlendirme ve analizlerin yayınlandığı "New Arab" medya organında makalesine yer verilen "Winthrop Rodgers" adlı analist, Türkiye ile PKK terörüne karşı işbirliği yapan KDP'yi "bölgeyi Türk askerine işgal ettirmekle" suçluyor. Winthrop Rodgers bölgede KDP ile rekabet halinde olan KYB'nin yönettiği Süleymaniye'de yaptığı söz konusu değerlendirmesinde "PKK, KDP'yi Türkiye'nin bir müttefiki olarak görüyor, KDP ise PKK'yı Irak'ta ve bölge genelinde Kürt liderliği için bir rakip olarak görüyor. Şimdiye kadar, çatışma Türk ordusu ve PKK arasındaydı, ancak iki Kürt grubu arasındaki açık çatışma istikrarsızlığa katkıda bulunabilir" diyerek Barzani yönetimini hedef aldı.

TÜRKİYE EGEMEN OLACAK

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in ABD dergisi Politico'ya yaptığı "Irak ve Suriye sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmak ve bölgeyi teröristlerden tamamen temizlemek konusunda kararlıyız" açıklamasını aktaran yazar, Türkiye'nin son harekatlarla bu hedefi gerçekleştirmeye yakın olduğunu belirtirken; operasyonlarla ilgili "Metina ve Gara dağlarında PKK kontrolünde bölgeler arasındaki bağlantıyı kesmek için tasarlanmış gibi görünüyor. (Türkiye) Irak topraklarının yaklaşık 30 kilometre içinde doğudan batıya uzanan uzun bir sırt olan Gara'ya karşı daha kapsamlı operasyonlar düzenleyecektir" ifadeleri kullanılıyor. Analizde Türkiye'nin harekatlarına eskiden olduğu gibi karşı çıkmayan Irak merkezi yönetimi de eleştiriliyor.

Terör sözcüleri panikte! Mehmetçikten PKK'ya kilit - Resim : 2
Türkiye sınırın 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik hattı oluşturmayı hedefliyor. 

MERKEZLERİ SÜLEYMANİYE

"Gazeteci" ve "Analist" adı altında PKK'lıların açıklamalarına yer verilirken, merkezleri Süleymaniye'de bulunan sözde sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de "Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyini ilhak etme" peşinde olduğu propagandasını yayıyor. Yapılan yorumlarda "Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını sürdürme kararlılığı ve belirsiz çekilme taahhütleri, uzun vadeli bir stratejiye işaret ediyor" deniliyor. 

KALKINMA YOLU KORKUSU

Öte yandan PKK'ya destek veren KYB denetimindeki Süleymaniye'den "Dana Taib Menmy" adlı sözde bir analist de Türkiye ve Irak arasında çalışmaları devam eden Irak Kalkınma Yolu ile ilgili endişelerini dile getiriyor. İki ülke arasında; yolun güvenliği için terörün tasfiye edilmesi doğrultusunda kararlar alındığını hatırlatan terör destekçisi, "Türkiye sınırından Körfez'e kadar uzanan 1.200 kilometrelik 'Kalkınma Rotası', Irak'ın kara ve demir yolu altyapısını yenileyerek ülke ekonomisini canlandırmayı amaçlıyor" diyerek, bu doğrultuda Türk askerinin Irak'ın kuzeyinde kalıcı olacağını belirtiyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel