Temel Kotil, KAAN'ı Haber Global'e anlattı: Türkiye devrim yapacak, ilk ayak izi bu

Kaan Gündem haberleri

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın hikayesini Haber Global'e anlattı. Kotil, "Türkiye devrim yapacak, bu devrimin ilk ayak izi bu" dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, gökyüzü ile buluşan KAAN'ı Haber Global'de anlattı.

Kotil'in açıklamaları şöyle:

"Arkada devasa bir ekip var. TUSAŞ'ın 17 bin çalışanı var. 7 bin mühendis var. ASELSAN, HAVELSAN var. ROKETSAN olsun füzelerini yapacak. TÜBİTAK enstitüleri. Özel şirketler var. Aslında bu uçakla zorun zorunu nasip etti bize Allah. Her şeyi Türk şu anda bu uçağın. Hem firma sahibi Türk, hem Türkiye'de olursa yerli ve milli oluyor. Fırlatma koltuğu da gelecek. Yüzde 100 Türk malı olarak, dünyada 4 ülkenin yaptığı; Çin, Rusya, ABD ve Türkiye'nin yaptığı bir uçak olacak.

2028'de teslim edeceğiz. Bu F-16'nın biraz üzerinde bir uçak oluyor. İlk uçuş işin başlangıcı ama yordu bizi de. Bu klasta en hızlı yapılan uçak da bu. Bu kadar komplike, F-35'ten daha modern sistemler var içinde gerçekten. Japonya, Kore'de dikkati çok çekti bu uçak.

Negatif bakanlar konuyu bilmiyorlar. Almanya'dan gelen Türk öğrenciler var mesela, bir Türk genci filan gazete KAAN aleyhine bunu yazdı diyor, yazan Türkmüş dedi diyor. Çağıralım gelsin dedim onlar, genç arkadaşlar gerek yok inanmazlar dedi.

Türkiye'nin başarılı olması normal. Çünkü bizi genç mühendislerimiz Türkiye'nin seçmeleri. Biz Türkiye'nin ilk yüzde 1'inden alıyoruz. Alman şirketlerinden daha iyiler. Onlar Almanya'nın ortasından alıyor, biz 1., 2.'den alıyoruz. Bunu yapan gençler Türkiye'nin en iyileri. Biz bu gençlerine eline hayal edemeyecekleri kadar yazılımlar, bilgisayarlar, laboratuvarlar koyduk. Bu gençlerin önüne teknolojiyi koyduk. Fark ise bu Türk. Çalışkan. Eve gitmiyor, çalışıyorlar. Baklava göndeririz onlara gece yarısı. Türkiye devrim yapacak, bu devrimin ilk ayak izi bu.

Büyük bir cihaz, önemli. Satış devletin işi, o kısma yorum yapmayacağım. Birçok ülkenin ana hava kuvvetleri F-16 üzerine oturmuştu, F-16 yaşlandı. Eurofighter var, Rafale var, Korelilerin bir uçağı var. Ondan sonra F-35 geliyor. F-35'i vermediler Türkiye'ye."