Telefonlar tamir yorgunu... Eski model telefonlar, yan sanayi malzemeler, patlayan bataryalar
Türkiye'de telefon fiyatları son yıllarda oldukça yükseldi. Vatandaşlar yeni telefon almak yerine bozulan telefonlarını birçok kez tamire götürüyor. Öyle ki evindeki eski model telefonunu tamire getiren bile var. Tamirciler kaliteli malzeme önerse de vatandaşlar en uygun malzemelere yöneliyor.
Artık hepimizin cebinde bulunan telefonlar hayatımıza 23 Şubat 1994 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Tansu Çiller arasında gerçekleşen konuşma ile girdi. Yıllar boyunca özelliklerini geliştiren telefonların fiyatları, son zamanlarda döviz kaynaklı artmaya başlayınca vatandaşlar da tamircilere yöneldi. Tamirciler, çoğu malzemelerini Çin'den getirmekte. Son zamanlarda vatandaşlar çekmecelerindeki hiç kullanmadığı telefonları dahi tamire getirmeye başladı. Tamir konusunda ise başı yaşlılar çekiyor, çünkü alışkanlıklarından vazgeçmek istemiyorlar.
TAKOZ TELEFONLARDAN GÜNÜMÜZE...
Eminönü'nde 1997 yılından beri telefon tamir eden Ekrem Karagüdekoğlu, içerisinde 3 binden fazla telefon bulunan renkli bir dükkana sahip. Dükkanında takoz telefonlardan Nokia 3310'a kadar pek çok telefon mevcut.
Karagüdekoğlu, doların artmasından dolayı alım gücünün düştüğünü ve telefon tamirlerinin eskiye göre 2 kat arttığını söylüyor. “Telefon tamirleri eskiye göre arttı, orijinal malzeme ve işçilik şart” diyor ve ekliyor:
“Ben paramı aldım, telefon çalışıyor anlayışı piyasaya hakim. Bazı telefon ekranları 250 dolar. Hurdaya çıkmış telefonları kendimiz de bozarak malzeme elde ettiğimiz oluyor.”
VATANDAŞ EN SIK EKRAN DEĞİŞİMİ İÇİN GELİYOR
Tamirci Serdar Yıldırım, son zamanlarda en sık ekran değişimi için gelindiğini ve vatandaşların fiyatları pahalı bulduğunu kaydediyor. 2 sene önce 900 lira olan ekranların şimdilerde 2 bin 500 TL bandına çıktığını anlatan Yıldırım, “Eskiden satış da yapardık ancak vatandaş artık sadece tamire geliyor” diyor.
Telefoncuların endişelerinden birisi de batarya patlamaları. Çoğunun başına birkaç kez bu kazalardan gelse de ucuz yırttıklarını söylüyorlar. Bu patlamaların yan sanayi cihazlardan kaynaklandığını anlatan Yıldırım, “e-5'te satılan şarj cihazları ne kadar güvenilir olabilir?” diye soruyor. Yıldırım, “Biz iyisini vermek istiyoruz ama kişi bana ucuzunu ver diyebiliyor” diyor.
'PAHALI TELEFON MODELLERİNE GÖZÜ GİBİ BAKIYORLAR'
Çok pahalı telefon modellerinin tamire pek getirmediklerini anlatan Yıldırım, nedenini de şu sözlerle açıklıyor:
“Adam 40-50 bin TL'ye telefon alınca gözü gibi bakıyor”. Çırağı olmayan Yıldırım, tornavida, mikroskop, sıcak hava gibi tamir aletleri ile çalışmasına devam ediyor.
'ESKİ TELEFONLAR ÇEKMECELERDEN ÇIKMAYA BAŞLADI'
Fırat Küçüktemur ise, artan döviz kuru ve malzemelerin ithal olmasıyla birlikte insanlar çekmecesinde duran telefonları tamir ettirmeye başladıklarını söylüyor. Telefon tamirine en çok yaşlı müşteriler geliyor çünkü alışkanlıklarından vazgeçmeleri zor. Küçüktemur, turistlerin genelde telefon satın aldıklarını anlatıyor. 4 yılda 2 kez batarya patlaması yaşayan Küçüktemur, çok pahalı telefonların tamire gelme nedenini de, “Kendi teknik servislerindeki yüksek fiyatları biz de minimize edebiliyorlar” olarak açıklamakta.
'EN DÜŞÜK TAMİR 250 TL' DEN BAŞLIYOR, 3 BİN TL'YE YÜKSELİYOR'
Emre Tozan da 3 kişilik ekibi ile günde 10'a yakın telefon tamir ediyor. En düşük tamir 250 TL'den başlıyor, 3 bin liraya kadar yükseliyor. Tozan, şarjdayken telefonla oynanmaması uyarısında bulunuyor. Tozan, malzemelerini de Çin'den getirdiği bilgisini paylaşıyor. Görüştüğümüz telefon tamircilerinin çoğu ise fiyat vermekten kaçınıyor. Seçim sonrası fiyatların artacağı endişesinden dolayı bazı tamirciler, malzemelerine daha çok özen gösterdiklerini söylüyor.
Eminönü'ndeki bir handa 8 yıldır çalışan Muhammed Bey ise sadece iPhone marka ürünleri tamir ettiğini söylüyor. Müşterilerinin özellikle kaliteli malzeme talep ettiklerini anlatan Muhammed Bey, ucuz malzemeden kaçtığını vurguluyor.
Kaynak: Web Özel