Tel Rıfat ilk kez içeriden görüntüledi

Türkiye'nin terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik askeri hareket hazırlığının hedefindeki bölgelerden Tel Rıfat ilk kez içeriden görüntüledi.

Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıkta yer alan ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesiyle cephe hattı paylaşan Tel Rıfat'ta, YPG/PKK kendini gizleme taktiğini sürdürüyor.

AA'nın ilçe içindeki merkezi noktalar ve çıkışlarından çektiği görüntülerde, örgütün tepelik alanda büyük bir bayrak direğinde Beşşar Esad rejimi bayrağı dalgalandırdığı görülüyor.

Diğer taraftan ilçe merkezinde herhangi bir rejim askeri ya da milisi fark edilmiyor.

AA'nın Tel Rıfat içinde görüştüğü çok sayıda kaynak, teröristlerin büyük bölümünün sivil giyimli olduğunu, küçük kısmının kamuflaj kıyafet kullandığını, genellikle gündüzleri evlerde ve cephe hattındaki tünel benzeri yerlerde gizlendiklerini, akşam saatlerinde de ilçeye yayıldıkları bilgisini paylaştı.

Rusya'nın hava saldırıları sayesinde ilçeyi muhaliflerden 2016'da ele geçiren YPG/PKK, binlerce mensubu ve ailesiyle ilçeye yerleşmişti. Türkiye'nin sınır ötesi harekat beklentisi nedeniyle terörist ailelerinin yarısı haziran başından itibaren rejim kontrolündeki bölgelere gitmişti. 


YPG/PKK’NIN REJİMLE TAKTİK YAKINLAŞMALARI

Esad rejimi, 2012'de halk hareketleri ve silahlı direnişlerin artması üzerine, kendisine karşı silahlı eyleme girmemesi koşuluyla ülkenin kuzeyinde bazı bölgeleri YPG/PKK'ya bıraktı.

Örgüt, rejim ve Rusya'nın Halep'i kuşatıp ele geçirmesinde Şeyh Maksut Mahallesi üzerinden stratejik destek verdi.

YPG/PKK, Türkiye'nin askeri harekat olasılıklarının arttığı dönemlerde, Rusya'nın teşvikiyle Beşşar Esad rejimiyle hızlı yakınlaşmalara girdi. İşgal ettiği yerleri rejim kontrolünde gibi gösterip Türkiye'yi caydırmayı denedi.

Örgüt, coğrafi hakimiyet ve siyasi otonomide ısrar ettiği için taraflar nihai anlaşmaya varamadı. İş birlikleri kısa süreli oldu.

Türkiye'nin 2018'deki Zeytin Dalı Harekatı sırasında Esad rejimi milisleri Afrin'e örgüte yardıma gelmeye teşebbüs etti.

Örgüt, 2019'da Barış Pınarı Harekatı sırasında, muhaliflerin Münbiç'e gireceği esnada Rusya'nın da katkısıyla bir kısım rejim gücünü ilçeye ve cephe hatlarına alıp kontrolün rejimde olduğu görüntüsünü verdirdi.

Haseke kent merkezi ile Kamışlı ilçesinde Esad rejiminin halen askeri noktaları bulunuyor. Taraflar burada dönem dönem hakimiyet mücadelesinden kaynaklı kısa süreli çatışmalara giriyor.

 

Kaynak: AA

türkiye YPG PKK Harekat Tel Rıfat