O binlerce kahramandan sadece biri... İki kez Covid'e yakalanan doktor anlatıyor!
Türkiye'de Covid'e yakalanan ilk doktorlardan biriydi. Hastalığı atlatır atlatmaz tekrar hastalarını tedavisine devam etti. Bu süreçte iki kez Covid'e yakalandı. Bu savaştan da zaferle ayrılmayı başardı. Size dört bölümde bir kahramanın hikayesini anlatıyoruz!
Türkiye'de ilk vakanın 11 Mart'ta açıklanmasının üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte salgın nedeniyle en çok zarar gören kesimlerden biri de virüsle mücadelede ön saflarda yer alan sağlıkçılar oldu. Öyle ki bu güne kadar birçok sağlık çalışanımızı bu virüse kurban verdik.
Sağlık çalışanlarının bitmek bilmez mücadelesi gün, saat, dakika ayırt etmeksizin devam ediyor. Covid ile iç içe yaşayan sağlıkçılar her gün hayatlarını riske atıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu da virüsle mücadelede ön safhada yer alan sağlıkçılarımızdan sadece biri.
Salgında virüse yakalanan ilk doktorlardan biri olan Tutluoğlu, geçtiğimiz günlerde 2. kez Covid'e yakalandı ve tedavisi tamamlandıktan sonra taburcu oldu. Ancak ilk Covid dönemi şimdiki kadar kısa süreli olmadı. Tam 12 gün entübe halde virüsle mücadele etti.
Prof. Dr. Tutluoğlu, ilk enfeksiyonunu atlattıktan sonra Covid hastalarına bakmaya devam etti. Onlarla daha iyi empati kurmaya başlayan Tutluoğlu, "Oksijen eksikliğinin ne demek olduğunu daha iyi anlıyorsunuz" diyor. İşte 2 kez Covid'e yakalanan ve 2. savaşını da kazanan doktorun hikayesi...
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu
BÖLÜM 1: COVID'E YAKALANDI
Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu Türkiye’de ilk Covid geçiren doktorlardan biri. Prof. Tutluoğlu, ilk Covid döneminin çok zor geçtiğini belirtiyor. 16 Mart’ta ilk kez Covid’e yakalanan Tutluoğlu, ateşinin çıkmasıyla beraber kimseyle temas etmeden hastaneye yattığını ve hastalığı hafif şekilde atlatacağını düşündüğünü söylüyor. Ancak durumunun zamanla ağırlaştığını ve yoğun bakım sürecinin başladığını ifade eden Tutluoğlu o süreci şu sözlerle özetliyor:
Kendi uzmanı olduğunuz bir alanda çaresiz kalmak çok sıkıntılı bir durum. Zamanla oksijen ihtiyacım arttı. Oksijen ihtiyacı artınca da kendinize konduramıyorsunuz ve düzelir anlayışına sahip oluyorsunuz. O zaman kök hücre tedavisi de olmak üzere tüm tedavileri kabul edip etmediğimi sordular da ben de “Üzerimde her şeyi deneyebilirsiniz dedim.
12 GÜN ENTÜBE HALDE YOĞUN BAKIMDA KALDI
Tutluoğlu, Covid hastalığına ilk kez yakalandığında 32 gün hastanede yattığını, 20 gününün yoğun bakımda geçtiğini ve bu sürecin de 12 gününü entübe olarak atlattığını anlatıyor. Bu sürecin ardından rehabilitasyon sürecine başlayan Tutluoğlu, “Kas erimeleri, yürümede zorluk, vücutta açılan yaralarla mücadele ettim. Süreci çok ağır şekilde atlattım. Ölümden döndüm diyebilirim. Neyse ki vücudumda kalıcı bir hasar olmadı.” ifadelerini kullanıyor.
“DUYGUSAL OLARAK YOĞUN BAKIMA ALINMAK İSTEMİYORSUNUZ”
İlk Covid sürecinde uygulanabilecek her şeyin uygulandıktan sonra hastalık sürecinin dalgalı seyretmesiyle beraber yoğun bakıma alınması gereken Tutluoğlu, “Duygusal olarak yoğun bakıma alınmak istemiyorsunuz” diyor. Ancak bir doktor olarak hastalarıyla empati kuran Prof. Tutluoğlu o karar sürecini şöyle anlatıyor:
On on beş dakika düşündükten sonra yoğun bakıma alınmaya karar verdim. Mantık olarak “Benim yerimde bir hastam olsa ne yapardım” diye düşündüm. Oksijen değerlerime baktım. Değerlerim yükselmeyince o zaman “tamam” dedim. Oksijen değerlerim çok düşük olduğu için de hemen entübe ettiler.
"AİLEMDEN UZAK KALDIĞIM SÜREÇ ÇOK ZOR GEÇTİ"
Yoğun bakım sürecinde eşinden ve çocuklarından uzak kalan Tutluoğlu, o sürecin çok zor geçtiğini söylüyor. İlk olarak oğluyla konuştuğunda çok duygusal anlar yaşadığını belirten deneyimli doktor, “Kendiniz için üzülmüyorsunuz ama onların çektiklerini düşündüğünüz zaman duygulanıyorsunuz” diyor. Prof. Tutluoğlu aynı durumu kendi hastalarında ve onların yakınlarında da yaşadığını söylüyor.
BÖLÜM 2: HASTANEYE DÖNÜŞ
İlk Covid dönemini atlattıktan sonra tekrar hasta bakmaya devam eden profesör, akşam saatlerinde yoğun bakımda tedavisi devam hastaların yakınlarıyla konuştuğunu ve bu süreçte onların neler yaşadıklarını tam anlamıyla hissettiğini aktarıyor. Yoğun bakımdaki tedavi sürecinin de çok zor geçtiğini ifade eden Tutluoğlu, “Hem hasta yakınlarının ne çektiğini anlıyorsunuz hem de yoğun bakımda yattığınız için yoğun bakım hastalarının da ne yaşadığını biliyorsunuz. Oksijen eksikliğinin ne demek olduğunu daha iyi idrak ediyorsunuz. Bu tabii ki daha iyi empati kurmanızı sağlıyor” diyerek hislerini aktarıyor.
YOĞUN BAKIM SONRASI ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR
20 gün boyunca yoğun bakımda kalan doktor, tedavilerin sonuç vermesiyle birlikte bir süre sonra taburcu oldu. Yoğun bakımdan sonraki sürecin de zorlu olduğuna değinen Tutluoğlu, “Hastalar uyandıkları zaman onları çok zorlu bir süreç bekliyor” diyerek, “Yoğun bakım sonrası hastalar bir süre ellerini ayaklarını kullanamıyorlar. Çoğunlukla uzun süre entübe kaldıkları için çok sayıda problemle mücadele eden hastalar, kas güçsüzlükleri, idrar problemleri gibi sıkıntılarla baş ediyorlar” diyor.
Covid-19 hastalığını yenen Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu hastaneden çıkarken
BÖLÜM 3: HASTA BAKARKEN TEKRAR COVID OLDUĞUNU ÖĞRENDİ
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Bülent Tutluoğlu, ilk enfeksiyon sürecini atlattıktan sonra iş hayatına geri döndü. Bu süreçte Covid hastalarıyla ilgilenmeye ağırlık verdi. Öyle ki Tutoğlu, gün içerisinde kimi zaman 45 hastayla ilgilendiğini söylüyor. 2. Kez Covid olduğunu da hasta muayenesi sırasında öğrendiğini söyleyen Tutluoğlu, muayene esnasında bir telefon aldığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:
O sıralar rutin bir test vermiştim. Muayene esnasında bir telefon geldi. Ben test verdiğimi dahi unutmuştum. Doktor arkadaş pozitif olduğumu söylediğinde şaşkınlığa uğradım. Hemen hastama durumu anlattım ve onunla olan ilişkilerimi kestim.
“VİRÜSÜN İNGİLİZ VARYANTI OLDUĞU SAPTANDI”
2. kez Covid enfeksiyonunu yaşayan Tutluoğlu, ilk enfeksiyonu çok ağır atlattığı için endişe duyduğunu belirtiyor. Bu sebeple hemen hastaneye yatmaya karar veren Göğüs Hastalıkları uzmanı, “Virüsün İngiliz varyantı olduğu saptandı. Her ihtimale karşı hastaneye yatmaya karar verdim. 7-8 günlük tedavinin ardından da virüsü atlattım.” ifadelerini kullandı.
“BÜYÜK İHTİMALLE VARYANT VİRÜS OLDUĞU İÇİN ANTİKOR SEVİYEM YETMEDİ”
Tutluoğlu, ilk kez enfeksiyonu atlattığında vücudunda virüsten koruyacak kadar antikor oluştuğunu söylüyor. Ancak bu süreçte varyant virüsle karşılaştığı için antikor seviyesinin tam olarak yetmemiş olabileceğini aktaran Tutluoğlu, “Normalde enfeksiyonu geçirmiş olanların da aşı yaptırmasını öneriyoruz. Normalde benim antikor seviyelerim en azından 1 ay daha yetebilecek gibi görünüyordu. Büyük bir ihtimalle varyant virüsle karşılaştığım için yetmedi.” diyor.
“COVID’E BAĞLI ZATÜRRE BU KEZ OLMADI”
Bir süre nezle belirtileri ve halsizlikle mücadele ettiğini söyleyen deneyimli profesör, nefes darlığı ve öksürük gibi semptomlar görülmemesinin sebebini “Covid’e bağlı zatürre bu sefer meydana gelmedi” sözleriyle açıklıyor. Virüsü enfeksiyon esnasında kimseye bulaştırmadığının altını çizen Tutluoğlu, en büyük korkunun bulaştırma korkusu olduğunu belirterek, cümlelerine şöyle devam ediyor:
Burada insanları en çok üzen konulardan biri etrafına bulaştırma korkusu. Öyle şeyler yaşıyoruz ki bazen bir ailede birisi hasta oluyor, o kişi hastalığı atlatıyor ama kendi ailesine hastalığı taşıdığı için onları kaybediyor. Bundan dolayı da kendini sorumlu tutuyor. Bu gerçekten çok ciddi bir vicdani durum.
BÖLÜM 4: TEKRAR HASTANEYE DÖNÜŞ
Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 10 Mart itibarıyla hastaneden taburcu oldu. İki kez test verdiğini ve ikisinin de negatife döndüğü aktaran Tutluoğlu, “Yarından itibaren de normal rutin çalışmama başlıyorum. İkinci Covid sürecinde herhangi bir kalıcı bulguya rastlanmadı. Vücut daha hazırlıklı olduğu için bu süreci biraz daha hafif atlattım diyebilirim” açıklamasında bulunuyor.
Kaynak: Web Özel