TBB: Kanun teklifinde olumlu ve olumsuz bulduğumuz düzenlemeler var

TBB: Kanun teklifinde olumlu ve olumsuz bulduğumuz düzenlemeler var

TBB Hukuk Müşavirliğinden avukat Seray Şenfer, anayasal ve yasal dayanak uyarınca çoklu baro sisteminden vazgeçilmesini istediklerini belirtti. Şenfer "Kanun teklifinde olumlu ve olumsuz bulduğumuz düzenlemeler var" diye de ekledi.

TBMM Adalet Komisyonunda, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerindeki görüşmelerde söz alan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Hukuk Müşavirliğinden Seray Şenfer, kurum olarak kanun teklifinde olumlu ve olumsuz buldukları düzenlemelerin yer aldığını belirtti.

Çoklu baro sistemine tamamen karşı olduklarını söyleyen Şenfer, delege sisteminin de Anayasa'da hüküm altına alınan temsilde adalet ilkesine uygun olarak düzenlenmesini istediklerini aktardı.

AVUKATLARIN KILIK KIYAFETİ

Avukatların kılık kıyafetlerine ilişkin mevcut düzenlemeye dokunulmamasını istediklerini söyleyen Şenfer, "TBB meslek kurallarında bu var. Kılık kıyafetle ilgili sorunlar zaten yine uygulamada çözülmekte. Ama madde bu şekilde gelirse şortla ya da parmak arası terlikle de mahkeme huzuruna çıkma ya da adliyede görülme olasılığı olacak meslektaşlarımızın, bunun da itibarımızı düşüreceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Şenfer, baroların her zaman oda, alan sorunu bulunduğunu, yeni kurulan barolara yeni oda ayrılmasının nasıl mümkün olacağını da sordu.

'TEMYİZ OLANAĞI' OLUMLU KARŞILANDI 

Teklifte olumlu buldukları düzenlemeleri de aktaran Şenfer, "En sevindirici bulduğumuz, temyiz olanağının getirilmesi. Biz diğer mesleklerden farklı olarak görevimizi ifa ederken bir sürü suçlamayla karşılaşıyoruz. Şu anda temyiz yolunun açılması bizi mutlu etti." diye konuştu.

Şenfer, mesleğe yeni başlayan avukatlardan baro keseneğinin yarı oranında alınmasının uygulamada birliği sağlayacağını vurguladı.

Çoklu baro sisteminde her baro kendi üyesinin ihtiyacını gözeteceğinden ve aralarında üye sayısı anlamında ister istemez rekabet olacağından mesleğin menfaatlerini koruma, eylem ve işlemlerinin ihmal edilebileceğini söyleyen Şenfer, baroların üyelerini elinde tutmak için esnek davranma eğilimlerine de girilebileceğini savundu.

Farklı barolara mensup avukatların aynı büroda çalışabileceğine ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu anımsatan Şenfer, çoklu baronun mesleki itibarlarına zarar vereceğini, meslek kurallarını işlevsiz hale getireceğini ve savunma hakkı zarar göreceğinden vatandaşa da zarar vereceğini öne sürdü.

Şenfer, disiplin cezalarının infazı aşamasında, infazı geciktirmek ya da aksilik yaratmak için başka baroya nakil kaydının söz konusu olabileceğini dile getirerek, "Gerçekten zor ve tehlikeli bir sistem." dedi.

Şenfer, çoklu baro sistemine karşı olduklarını tekrarlayarak, "Anayasal ve yasal dayanak uyarınca çoklu baro sisteminden vazgeçilmesini takdirlerinize sunuyorum." diye konuştu.

TBB TBMM çoklu baro