Farkında mısınız? Bu yıl büyük bir kuraklık var...? Gıda fiyatları nasıl etkilenir?
Bu yıl en yoğun tarımsal kuraklığın Güneydoğu ile İç Anadolu'da yaşanmasının buğday, arpa, kırmızı mercimek ve nohutta rekolte düşüklüğüne yol açması bekleniyor. Makarna, ekmek, simit, çorbalık mercimek gibi ürünlerin fiyatının artması gündemde.
Tarımsal üretimi vuran kuraklığın, hububat ve baklagil fiyatlarını artırması gündemde.
Bu yıl 81 ilin 22'sinde tarımsal kuraklık yaşanıyor. Haberglobal.com.tr'ye konuşan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, kuraklığın en yoğun yaşandığı yerlerin Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri olduğunu söyledi. Öyle ki, Demirtaş'ın aktardığına göre sadece Urfa, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ta kuraklıktan etkilenen arazi büyüklüğü 4 milyon dekar. Demirtaş, buralarda kuraklığın verdiği zarardan dolayı biçerdöverin giremediği, dolayısıyla hasadın yapılamayıp, mahsulün tarlada kaldığı durumların yaşandığını anlattı.
"Gökten yağan yağmura muhtacız" diyen Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise, Fırat Nehri'nin yanındaki ağaçların bile kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar da kuraklığın özellikle buğday, arpa, kırmızı mercimek ve nohut rekoltesini düşüreceği bilgisini verdi. Taşpınar, kuraklık etkisiyle yalnızca buğdayda yıllık rekoltenin en iyi ihtimalle 1.5 milyon ton düşeceğini söylüyor.
Üç uzman da bu ürünlerde eksik üretimden dolayı fiyatların artacağına işaret etti.
Türkiye'nin 6 Aylık Kuraklık Haritası (Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü)
"REKOLTE İÇİN DUA EDİYORUZ"
Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, bölgede görülen kuraklık oranının yüzde 70 olduğu bilgisini verdi.
"Nisan yağmurları o kadar önemli ki, hububat ve baklagil rekoltesini yüzde 50 artırabilir de, yüzde 50 düşürebilir de" diyen Çolak, "Bu yağmurlar yağmadı. Verim çok düştü. Deyim yerindeyse rekolte için dua ediyoruz" dedi.
Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak.
EKMEKTEN MERCİMEĞE...
Çiftçinin yıl boyunca üretim için gerekli tüm maliyetleri karşılamasına rağmen kuraklık nedeniyle "alın terinin karşılığını alamayacağını" belirten Çolak, şöyle devam etti:
"Tüketici de eksik üretimin arz-talepte yaratacağı sorunlardan dolayı pahalılık yaşayabilir. Kuraklığın yarattığı bu olumsuzluklar ekmek ve simitten tutun, diğer buğday mamulleri ve çorbalık mercimek fiyatlarına kadar tüketiciyi etkileyecek."
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, önceki yıllarda bir ürünün rekoltesi düşükse iç piyasadaki fiyatları dengelemek için ithalata başvurulduğunu anımsattı. Demirtaş, "Ancak şimdi ithalat da pahalı hale geldi. Bu yüzden iç piyasadaki fiyatları düşürmek için ithalat da yeterli olmayabilir" diye konuştu.
TZD Başkanı Hüseyin Demirtaş.
HAYVANSAL ÜRETİMİ DE ETKİLEYECEK
Demirtaş, tarımsal kuraklığın en büyük hasarı hububat ve baklagil ürünlerine verse de, meralara zarar veren kuraklığın süt üretimini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Diğer yandan, bitkisel üretimi olumsuz etkileyen bir diğer etkenin ise gübre fiyatları olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Fiyat artışları bir ara dönemsel bazda yüzde 120'leri buldu. Çiftçi ya gübre bulamadı ya da fiyatından dolayı yeteri kadar alamadı. Bu da rekolteyi düşürecek" dedi.
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar.
BUĞDAY İTHALATI 1 MİLYON TON ARTABİLİR
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, buğday üretiminin geçen yıl 20.5 milyon ton iken, bu yıl kuraklığın etkisiyle 19 milyon tonu yakalamayı hedeflediklerini söyledi.
Taşpınar, Türkiye'nin iç piyasada ihtiyaç duyduğu buğday miktarının 18 milyon ton olduğunu, yani üretimin iç piyasadaki tüketime yettiğini anlattı.
Ancak Taşpınar, ihraç edilmek üzere ithal edilen buğdayın miktarında bu yıl 1 milyon tonluk artış yaşanabileceğini ifade etti. Taşpınar, "9.8 milyon tonluk buğday ithalatının 7.5-8 milyon tonunu işleyip, mamul maddeye çevirip ihraç ediyoruz. Geri kalan yaklaşık 2 milyon tonunu da TMO piyasayı regüle etmek için saklıyor" bilgisini verdi.
Taşpınar ayrıca, hem kuraklık hem de tarımsal üretim maliyetlerinde kura bağlı artış nedeniyle vatandaşa yansıyacak zamların en az enflasyon oranında olacağını vurguladı. Taşpınar, "Fiyatlar yüksek seyredebilir ama sanayicinin daha çok zararı olur" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel