Tapuda yeni dönem bugün başlıyor! Noterden gayrimenkul satışı nasıl olacak?

Gündem haberleri Tapu

Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik uygulama ülke genelinde bugün başlıyor. Peki noterden gayrimenkul satışı nasıl olacak?

Hedef tapu müdürlüklerindeki yükü azaltmaktı. Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler birliği, arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılması için hazırlıklarını tamamladı. İlk işlemi bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ankara'daki bir noterlikte yapacak.

Noterden konut satışı işlemi Türkiye genelinde başlayacak. Peki işlemler nasıl yapılacak?

Öncelikle taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak.

Noterlik, o kişinin taşınmazın hak sahibi olduğunu tespit edecek; ardından başvurusunu kabul edip işlemi başlatacak. Taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenip, satış yapmaya engel durum olup olmadığı kontrol edilecek.

Harç ve tapu işlem bedelleri ödendikten sonra imzalar için taraflar notere gelecek ve sözleşme taraflarca imzalanıp sisteme kaydedilecek. Bilgilerin tapu ve kadastro bilgi sistemine elektronik ortamda gönderilmesiyle taşınmaz, tapu kütüğüne tescil edilecek.

Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra düzenlenecek tapu ve diğer belgeler de yine noter tarafından teslim edilecek. Nöbetçi noterlik uygulaması kapsamında taşınmaz satış sözleşmeleri hafta sonu da yapılabilecek.

 

Kaynak: Haber Global TV

tapu gayrimenkul noter tapuda yeni dönem ev satışı araç satışı