Suriye'de Türkiye için Rusya açmazı

Rusya'nın ön ayak olduğu Esad yönetimi ve PKK/YPG arasındaki anlaşmayla, terör örgütü mevzilerine Suriye bayrakları çekilip, Esad'ın askerleri yerleşirken, Rusya, İdlib'de de Türkiye'yi zora sokan bir tutum benimsiyor.

Rusya, Türkiye üzerinden Suriye'ye insani yardım yapılmasını veto ediyor. Kriz ocak ayında geçici olarak aşılmıştı. Şimde yeniden gündemde...

Rusya'nın vetosu yüzünden İdlib'de yaşayan 4 milyondan fazla suriyeli açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

İdlib'e yardımlar Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısı üzerinden ulaştırılıyor. Mekanizmanın 6'şar ay süreyle uzatılması BM Güvenlik Konseyi kararı şart. Fakat Rusya bu ay başında yapılan oturumda veto hakkını kullandı. Milyonlarca Suriyelinin hayatını tehlikeye attı. Eğer rejimle savaş halindeki muhaliflerin kontrolündeki tek bölge olan İdlib'e yardım ulaştırılmazsa insani kriz kaçınılmaz... Ve bu Türkiye ile Avrupa'ya yeni göç dalgası riski demek.

Rusya, veto kararını savunarak Türkiye'den talep edilen şartların karşılanmadığını, yardımcıların teröristlerin de eline geçtiğini iddia ediyor. Umutlar Moskova'nın daha öncekiler gibi yine geri adım atmasına bağlandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya türkiye Suriye