Şule Çet davasında karar! Çağatay Aksu'ya müebbet, Berk Akand'a 18 yıl 9 ay hapis

Şule Çet Kadın cinayetleri

Şule Çet'in ölümüne ilişkin davada mahkeme heyeti, sanık Çağatay Aksu'nun müebbet ve cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand'ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti.

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in ölümüne ilişkin sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın "cinayet", "nitelikli cinsel saldırı" ve "hürriyeti tahdit" suçlarından yargılandığı davanın altıncı celsesinde karar çıktı.

Buna göre, sanıklardan Aksu "kasten öldürme" suçundan müebbet hapse mahkum edildi. Aksu, ayrıca "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 10 yıl, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay hapse çarptırıldı.

Sanık Akand'ın ise Aksu'nun işlediği suçlara yardım ettiği kanaatine varan mahkeme, Akand'ı "kasten öldürme suçuna yardım"dan 12 yıl 6 ay, "nitelikli cinsel saldırı suçuna yardım"dan 5 yıl, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yardım"dan da 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

Kararı oy çokluğuyla alan mahkeme, sanıkların tutukluluğunun devamını kararlaştırdı.

BABA ÇET: BAŞKA ANA BABALAR YAŞAMASIN

Kararın açıklanmasının ardından adliyenin önünde kararı değerlendiren Şule Çet'in babası İsmail Çet, şunları söyledi: "Acımız bitmedi ama ceza aldıkları için devlete ve hükümetimize ve yanımızda olanlara teşekkür ederim. Ben bir baba olarak kız evladımı kaybettim. Başka ana babaların bu acıyı çekmesini istemiyorum. Yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum."

'İSTİNAFA BAŞVURACAĞIZ'

Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım da mahkemenin kararına itiraz ederek istinafa başvuracaklarını söyledi. Yıldırım, "Bugünkü karar içimize su serpse de istediğimiz bir karar değildi. Nitekim 62 indirimini uyguladı. Biz bunun uygulanmamasını, 'kızına sahip çıksaydın' diyen bir zihniyete bunun uygulanmaması gerektiğini belirttik. Maalesef mahkeme bu noktada takdiri indirimi uyguladı. Kurulan hükümde Çağatay Aksu kasten öldürme suçunu gizlemek amacıyla yaptığından dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Buna 62 indirimi uygulanarak müebbet hapis cezasına çevrildi. 1 yıldır süren adalet mücadelesiydi. Biz burada herkesle beraber mücadele ettik. Gelinen noktada mahkeme hüküm kurdu, artık son noktayı koydu. Bizim için buruk bir sevinçtir; ama bir babanın acısı var, o acıya bir nebze olsun su serpti. Gelinen noktada bu kararı da İstinaf’a taşıyacağız. Nitekim takdir indiriminin uygulanmaması gerektiğini düşünüyorduk ve mahkeme bu noktada bizden farklı düşündü ve indirimi uyguladı" dedi.

6'NCI CELSEDE KARAR

Şule Çet'in ölümüyle ilgili davanın ilk duruşması 6 Şubat 2019'da görüldü. Dava 6 celse sürdü. Yargılama boyunca Adli Tıp Kurumu başta olmak üzere üniversitelerin ilgili birimlerindeki uzmanlarca hazırlanan bilirkişi raporları dava dosyasında yer aldı. Davanın 5'inci celsesinde savcı mütalaasını açıkladı.

Şule Çet davasında karar! Çağatay Aksu'ya müebbet, Berk Akand'a 18 yıl 9 ay hapis - Resim : 1

KADINLAR, "ADALET" İÇİN TOPLANDI

Duruşma öncesi Ankara Adalet Sarayı önünde bir araya gelen çeşitli kadın platformu üyeleri, "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Şule Çet için adalet arıyoruz" yazılı pankartlar açtı.

Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Aysun Gençtanır, "Bugüne kadar beş duruşma görüldü. Bizler her duruşmada olduğu gibi bugün de adaletin sağlanması, kadın katliamlarının son bulması ve katledilen kadınların isyanı olmak için bir araya geldik. Bu davanın artık kapatılacak ve örtülecek bir tarafı kalmadı." dedi.

Öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'in babası Mustafa Damar da öldürülen kadınların sayısının gün geçtikçe arttığını söyledi. Toplumun buna duyarsız ve sessiz kalamayacağını belirten Damar, "Adaletin tecelli etmesi için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.


son dakika son dakika haber