Bir soru: Devlet 'maskenizi çıkarabilirsiniz' deyince ne yapacaksınız?

Bir soru: Devlet 'maskenizi çıkarabilirsiniz' deyince ne yapacaksınız?

Hükümetin yakın bir zamanda vatandaşlara 'açık alanda maskenizi çıkarın' demesi gündemde. O kadar uzun süredir maske takıyoruz ki bir anda çıkarabilecek miyiz? Bazı vatandaşlar dünden hazır, bazıları ise tereddütlü. Aşılanmayanların da maskesiz sokakta olabileceği bir gerçek...

CAN MUMAY-METİN AKTAŞOĞLU-GAMZE BAL

Türkiye, hastanelerde, sağlık merkezlerinde, AVM’lerde kısaca kimi nerede bulursa orada aşı yapmaya başladı. Özellikle SGK’lıların tamamına aşının açılmasıyla birlikte temmuz ayının ilk haftası gibi İstanbul’da aşılama programının tamamlanması bekleniyor.

18 Haziran (bugün) saat 13:43 itibarıyla 25 milyon 387 bin 241 vatandaş ilk doz aşısını oldu. Düne kadar 5 milyon 354 bin 153 vaka tespit ettik. 18 yaşın altına da zaten aşı yapmıyoruz. Hal böyle olunca sonbahar gibi toplum bağışıklığına erişmemiz bekleniyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'da aşılamanın temmuzun ilk haftasında biteceğini söyledi. Memişoğlu, açık havada mesafenin korunduğu sürece maske kullanımının kalkabileceğini belirtti.

Az buz değil 15 ayı aşkın bir süredir, maske takmamaya alıştık. Şimdi bir anda maskesiz sokağa çıkmak serbest olsa da bunu yapabilecek miyiz?

‘AÇIK ALANDA ÇIKARIRIM KAPALIDA DEVAM EDERİM’

İstanbul’da oturan ve dış ticaretle uğraşan 29 yaşındaki İstanbul sakini Berk Ceyhan, “Maske takma zorunluluğu kaldırılırsa açık alanda hemen maskemi çıkarırım ama kapalı alanda takmaya devam ederim” değerlendirmesinde bulunuyor.

28 yaşında imalat sektöründe çalışan ve deniz kenarında yürüyüş yapmayı özlediğini belirten bir vatandaş ise “Sahilde yürürken insanlar ile aramda mesafe varsa maskemi çıkarırım” diyor.

33 yaşındaki İsmet Arslan ise açık alanda maskenin çıkarılacağını fakat yine de her duruma karşı cebinde bir maske bulunduracağını söylüyor.

Başka bir vatandaş ise iki doz aşısını olması ve bunun üzerinden bir ay geçmesine rağmen ‘maske çıkar’ talimatı gelse bile maskesini çıkarmakta tereddüt edeceğini belirtiyor.

'ZATEN MASKE TAKMIYORUM'

Uzun süredir açık alanda zaten maske kullanmadığını belirten bir başka vatandaş ise yanında zaten bir maske bulundurduğunu bunu yapmaya devam edeceğini ifade ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise vatandaşların yanlarında 2 metre civarlarında kimse yoksa maske takmalarına gerek olmadığını söylüyor.

İstanbul’da ikamet eden Kubilay Çakmak isimli başka vatandaş ise “Artık korkudan değil zorunluluktan takıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Gazeteci Uğur Ağyel ise açık alanda maske takılması zorunluluğu olmaması gerektiğini söylerken hükümetin bir karar alması durumunda sokakta maskesini hemen çıkaracağını aktardı.

'İHMAL EDİLEBİLİR ŞEKİLDE DÜŞÜK'

Geçen aylarda Haberglobal.com.tr'den Metin Aktaşoğlu'nun sorularını yanıtlayan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, aşılanmış insanların birbirlerine virüs bulaştırma ihtimalinin çok çok düşük olduğunu belirtti. Balık, "Ama her halükarda her iki taraf da aşılıysa -Türkiye'de en yaygın kullanılan Sinovac'a değinecek olursak da ikinci dozdan 15 gün sonra- aşılı kişilerin birbirlerine enfeksiyon bulaştırma ihtimali teorik olarak var olsa bile son derece düşük. Hatta ihmal edilebilir derecede düşük" demişti.

AĞIR COVİD GEÇİRENLER NE YAPACAK?

Covid’den sonra hastalığın uzun süreli etkilerini gören insanların aşılansalar bile maskelerini çıkarmak konusunda endişeli oldukları gözleniyor. İtalya’daki Agostino Gemelli hastanesinde yapılan bir çalışmaya göre Covid-19’u ağır atlatan 400 hastanın yüzde 30’unda hastalık sonrası stres bozukluğu görüldü.

AŞI OLMAYAN DA MASKESİZ DOLAŞABİLİR

Aşının virüsün bulaşmasını ciddi oranda engellediği veya kişiye bulaştığı zaman büyük oranda koruma sağladığı için açık havada maskelerin çıkması gündemde. Fakat maskesini çıkaran insanlardan kimin aşılı kimin aşısız olduğunu nereden bileceğiz? Sokakta insanlara aşı kartlarını soramayacağımıza göre aşı olmayan pek çok insan da aşı olmadığın halde maskesiz dolaşabilir.

Ek kaynaklar: Wall Street Journal