Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava...

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava...

2019 Ramazan Bayramı, her şeyin normal olduğu son Ramazan Bayramı'ydı. Eminönü yerli yabancı turistin istilasına uğramış, gündemimiz diyet baklava olmuş, güney sahillerinde adım atacak yer kalmamıştı.

13-14-15 Mayıs tarihlerini kapsayan Ramazan Bayramı pandeminin gölgesinde başladı. Bu bayram geçen Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi tam kapanmanın gölgesinde geçiyor. Ziyaret yok. Büyüklerin eli Facetime üzerinden öpülecek. Köprü ve otoyollar ücretsiz ama geçen yok. Halbuki İstanbul’da pandemisiz son Ramazan Bayramı’nda sokaklarda iğne atacak yer yoktu.

Gelin her şeyin normal olduğu son Ramazan Bayramı’nı bir hatırlayalım.

2019, Ramazan Bayramı 4-5-6 Haziran tarihlerine denk gelmiş turizm sezonunun selameti açısından bayram tatili 9 güne çıkarılmıştı. (Eskiden bayram tatili 9 gün mü olacak diye bir heyecan vardı)

ANORMAL BİR TRAFİK OLMUŞTU

İstanbul’da birkaç gün trafik normal seyretse de bayramın birinci günü ziyaret telaşı başlamıştı. Bayramın ilk günü 4 Haziran’da yollar hınca hınç dolmuş, saat 15:00’da trafik yüzde 53’lere ulaşmıştı (Pandemi öncesinde öğleden sonra böyle bir trafik anormal kabul ediliyordu.)

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava... - Resim : 1

EMİNÖNÜ’NDE ADIM ATACAK YER YOKTU

2019 Haziran’ında İstanbul’dan çıkan kadar İstanbul’da kalan bir kitle de vardı ve bu kitle Eminönü’nü istila etti! Havadan çekilen görüntülerde Eminönü’nde adım atılacak yer olmadığı gözlenmişti.

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava... - Resim : 2

Ayrıca Galata Köprüsü üzerinde tramvay yoluna girip yolun karşısına geçmek isteyen yüzlerce kişi faciaya davetiye çıkardı.

Vatmanlar, tramvayları durdurup yayalara yol vermek zorunda kaldı. Tehlike dolu anlar kameraya yansıdı.

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava... - Resim : 3

EGE SAHİLLERİ HINCA HINÇ

Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Türkiye'nin birçok yeri, 9 günlük bayram tatilini geçirmek isteyenlerle dolarken Muğla'nın Marmaris ilçesinde de yoğunluk yaşanmıştı. İçmeler Mahallesi'ne kadar uzanan 11 kilometrelik, mavi bayraklı plajların bulunduğu sahil şeridi tatilcilerle doldu. Muğla'nın gözde turistik ilçeleri Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye'ye Ramazan Bayramı tatili için gelenler ise uzun araç kuyrukları oluşturmuştu. Güzergâhlarda önlem alan güvenlik güçleri, sürücüleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyarmıştı.

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava... - Resim : 4

68 VATANDAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bayram tatilinde herkesin yollarda olması ölümlü trafik kazalarını da yanında getiriyordu. 1 Haziran 2019 tarihinden 7 Haziran 2019 tarihine kadar yurt genelinde meydana gelen toplam 161 kazada 68 vatandaşımız hayatını kaybetti 520 kişi de yaralandı.

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava... - Resim : 5

ERBAŞ: ŞEKER BAYRAMI DİYE BİR BAYRAM YOKTUR

O dönem ‘Şeker Bayramı’ sözü de tartışma konusu olmuştu. Dinayet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ““Ramazan Bayramı’nın Şeker Bayramı diye ifadesi yanlıştır. Şeker Bayramı diye bir bayram yoktur. Bu bayram, Ramazan Bayramı’dır ve bir ibadettir. Böyle bir ifade Ramazan’ın kutsiyetine hafiflik getiriyor. Bu şekilde kullananlar bundan vazgeçsinler” ifadesini kullanmıştı.

DİYET BAKLAVA

Ramazan Bayramı öncesi, çarşı pazarda yaşanan hareketlilik tatlıcılara da yansıdı. Tatlıcılarda en çok satış bugün beklenirken, en çok tercih edilen ürünler yine bayramın vazgeçilmezi baklava ve şöbiyet olarak öne çıktı.

Önceki senelerde diğer senelerden faklı olarak yeni trend ise diyet baklava olmuştu. Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, "Diyet baklava, bu sene o çok tercih ediliyor. Özellikle anne babası şeker hastası olanlar, gelip bundan alıyor, bayramda kargo kurye siparişlerimiz de artıyor bu baklavada. Cevizli baklava, dolama, içi kaymaklı sade baklava gibi ürünler de tercih edilen diğer ürünler arasında. Geçen seneye göre fiyatları çok fazla artırmadık, sürümden kazanıyoruz.” demişti.

HER BAYRAM TATİLİNİN BİR DÖNÜŞÜ VARDIR...

Ramazan Bayramı'nı İstanbul dışında geçiren tatilcilerin dönüş yolculuğunda TEM ve D-100 yolu Kocaeli geçişinde oluşturdukları trafik yoğunluğu devam ediyordu. TEM yolu Kocaeli geçişinde özellikle 3 şeritten 2 şeride düşen Bekirdere rampasında araçların yavaşladığı görülürken, İzmit'te tüneller bölgesi ve viyadükler, Körfez ilçesi geçişi ve Dilovası rampasında yoğunluklar vatandaşı bezdirmişti.

Son normal Ramazan Bayramı'nda ne yapmıştık? Eminönü istilası, diyet baklava... - Resim : 6

Kaynaklar-Fotoğraflar: AA, DHA, İHA