Sağlık Bakanı Koca'dan yerli aşı üretimine ilişkin flaş açıklama

Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Koca'dan yerli aşı üretimine ilişkin flaş açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 bin metrekare büyüklüğündeki aşı ARGE üretim merkezinin önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılacağını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Koca yerli aşı üretimiyle ilgili olarak şunları kaydetti: "TURKOVAC aşımızın acil kullanım onayına başvurduğumuzu söylemiştim. Şimdi yine sevindirici olan yeni bir müjdeyi vermek istiyorum. Özellikle proje çalışmalarını tamamladığımız 50 bin metre kare büyüklüğünde olan aşı ARGE üretim merkezimizi önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağız. Dünyanın bu alandaki en gelişmiş ünite merkezinin inşaatını gelecek yıl sonunda bitirmek istiyoruz. Dünyada bu anlamda bu altyapıyla bu büyüklükte ikinci bir yer olmadığını tahmin ediyorum."

MOLNUPİRAVİR İLACINI 3-4 HAFTA İÇİNDE VATANDAŞIMIZ İLE VULUŞTURMAYI ÜMİT EDİYORUZ

Covid-19 ile ilgili çeşitli görüşler söylendiğinin altını çizen Bakan Koca, “Molnupiravir etken maddeli ilaç için ‘yurtdışından temin edecek misiniz’ sorusu soruldu. Molnupiravir ilacı Covid-19 için ruhsatlandırılan, FDA için şuan onay aşamasında ve İngiltere’de de onay almış bir ilaç. Bu ilaçla ilgili yine ilk defa geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, yani Cumhurbaşkanımızın imzası ile zorunlu lisans verildi. Yani ülkemizde bunu bütün firmalara da bildirdik, bu ilaçla ilgili bize müracaat edebilirsiniz. Zorunlu ruhsat kapsamında değerlendireceğiz, ruhsat vereceğiz ve devamında da vatandaşımızı erken dönemde bu ilaç ile buluşturacağımızı ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla 700 dolar olan ilacın 30-35 kat oranında daha az maliyetli olacağını tahmin ettiğimiz ilacı, 3-4 hafta içinde vatandaşımız ile buluşturacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

40 BİN SAĞLIK ATAMASI

Koca, "700 dolar olan ilacın 30-35 kat oranında daha az maliyetle olan ilacı 3-4 hafta içinde vatandaşla buluşturacağız. Bu da üçüncü müjde olsun. 40 bin kişi ile ilgili KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme ile mülakat yapılmadan 30 bin sözleşmeli sağlık personelinin alım süreci başlıyor. Yine mülakat yapılmadan 10 bin sürekli işçi alımı da yapılacak kura ile. Hemşire, ebe, terapist, sağlık fizikçisi vb. alanlarında alım olacak."

Bakan Koca atamalarla ilgili olarak "KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme ile mülakat olmadan 30 bin sözleşmeli sağlık personeli ve kura ile de 10 bin sürekli işçi alımı yapılacak.” ifadelerini kullandı.

BİR HİZMET PUANI DAHA İLAVE EDİLMELİ

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı hakkında da görüşlerini paylaşan Bakan Koca konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Dershanelerdeki küçük nüanslar ile farklılık oluşturulmasının önüne geçilmesi kanaatindeyim ve bu yüzden çekirdek müfredattan sorular sorulması, okul puanı ve yaptığı hizmet esas alınarak bir hizmet puanının da buna ilave edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP GİBİ HASTALIKLAR BU YIL 3-4 KAT ARTTI

Artan grip vakalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Koca konuyla ilgili olarak “Geçen yıl neredeyse hiç influenza ve soğuk algınlığı görülmedi. Bu yıl da benzer durumun olacağı düşünen üretici firmalar yeterli miktarda üretim yapmadı. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar ise bu yıl 3-4 kat arttı.”  ifadelerini kullandı. 

GÜNDE ORTALAMA BAKILAN HASTA SAYISI 1.4 MİLYON

Sağlık hizmetlerinin kullanımı hakkında bilgi veren Koca “Günde ortalama bakılan hasta sayısı 1.4 milyon. Bunların 400 bini acile gelen hasta, 1 milyonu polikliniklerde tedavi olan kişi. Bunların içerisinden MHRS’ye başvurarak gelen kişi sayısı yüzde 45.”

TORBA YASA TEKLİFİ

Bakan Koca torba yasa teklifine ilişkin olarak da şunları kaydetti: Mesai sonrası çalışmanın isteğe bağlı olarak geri getirilmesi ve emeklilik için iyi bir düzeltme yapılması gerektiği kanaatindeyim.”

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TARAMALARI ZORUNLU HALE GETİRİLİYOR

Bakan Koca SMA taramalarına ilişkin, "Evlilik öncesi SMA taramalarını zorunlu hale getiriyoruz." dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

turkovac Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bakan Koca yerli aşı haberleri