Marmaris’te orman yangını

Gündem haberleri Muğla Orman Yangını

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda hava ve kara aracı yangın bölgesine sevk edildi. Bakanlıktan yangına müdahaleye ilişkin açıklama geldi. Yangınla ilgili bölgede arıcılık yapan bir kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Marmaris Yalancıboğaz mevkiindeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yapılan ihbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda hava ve kara aracı sevk edildi. Yangın bölgesinde rüzgarın etkili olduğu öğrenildi.

Marmaris’te orman yangını - Resim : 1

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: 14 UÇAK, 35 HELİKOPTERLE MÜDAHELE EDİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınına ilişkin açıklamada, "14 uçak, 35 helikopter, 82 arazöz, 5 dozer ve 472 personel ile havadan ve karadan cansiperane müdahale devam ediyor" denildi.

Marmaris’te orman yangını - Resim : 2

BÖLGEDE ARICILIK YAPAN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili bölgede arıcılık yapan M.Y. (85) gözaltına alındı.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklama, "21.09.2022 saat 12.00 sıralarında Yalancıboğaz adaağzı mevkiinde meydana gelen yangınla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde M.Y. isimli şahsa ait arı kovanlarının yaklaşık yarım metre ön tarafında yanmış ateş közleri olduğu, arı kovanlarının ormana bitişik olduğu, yangının başladığı noktada herhangi bir elektrik kablosunun geçmediği belirlendi. Yapılan mülakatta yangının arı kovanlarına on metre mesafede bir anda çıktığını, rüzgarın etkisi ile bir anda hızla dağın eteklerine ulaştığını, kendisinin yakmadığını beyan etmiştir. Soruşturma işlemleri çok yönlü olarak devam etmektedir" denildi.

Marmaris’te orman yangını - Resim : 3

MUĞLA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, yangına sebebiyet verdiği değerlendirilen 1 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Açıklamada, "İlimiz Marmaris ilçesi Yalancıboğaz Adaağzı mevkiindeki 21.09.2022 tarihinde saat 12:20 sıralarında başlayan ve söndürme çalışmaları devam eden yangın ile ilgili olarak, mülhakat Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'nca derhal soruşturma işlemlerine başlanılmış olup, yangına sebebiyet verdiği değerlendirilen 1 şüpheli gözaltına alınmıştır. Soruşturma tüm yönleri ile titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi. 

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİYLE YAYILIYOR

Öğle saatlerinde başlayan ve 7 saattir devam eden yangının söndürülmesi için havadan ve karadan yoğun müdahale gerçekleştiriliyor. Rüzgarın şiddetini artırması ile birlikte alevlerin Balan Dağı istikametine yöneldiği öğrenilirken yangına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

BAKAN KİRİŞCİ: YANGIN KONTROL ALTINA ALINMAK ÜZERE

Marmaris'te meydana gelen yangına ilişkin açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangına müdahalenin devam ettiğini ve yangının kontrol altına alınmak üzere olduğunu söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Denizli Çardak'ta meydana gelen helikopter kazasına ilişkin, kazada hayatını kaybeden ve yaralanan mürettebatın kimlik bilgilerini paylaşarak, kaza kırım ekibinin olay yerine intikal ettiğini ve gerekli tetkiklere başladıklarını bildirdi.

Kirişci, Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki nar işleme tesisinde yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Yaralıların durumlarının iyi olduğunu vurgulayan Kirişci, şöyle konuştu:

"Muğla ilimiz Marmara ilçesi Ataköy Mahallesi yakınlarında meydana gelen orman yangınlarına müdahale için Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde konuşlu helikopter, saat 16.10 sıralarında bu yangına müdahale için kalktığında Denizli ili Çardak ilçesi Gemiş Mahallesi yakınlarında henüz sebebi bilinmeyen bir kazaya maruz kalmıştır. Türk Hava Kurumu ile MGI iş ortaklığında kiralanan Rusya menşeili RA-31591 kuyruk numaralı KA32 diye adlandırdığımız helikopterde görev yapan 7 personelden 2'si vefat etmiştir. Yaralı personellerimizin herhangi bir şekilde yoğun bakımları söz konusu değildir."

KİMLİK BİLGİLERİNİ PAYLAŞTI

Bakan Kirişci, helikopterdeki mürettebatın kimlik bilgilerini de paylaştığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu hayatını kaybeden 2 kişi Rus uyruklu. Bunlar, uçuş mühendisi Aleksandr İakovlev ile uçuş teknisyeni Alexey Volkov. Diğer 5 yaralımız ise teknik personeller Ömer Kaan Çakır ile Kenan Erdem ve kaptan pilot İlya İvesenkho, uçuş teknisyeni Georgii Onvnvchın, yardımcı pilot Egor Turkov. Şu an yaralı personellerimiz Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görüyorlar. Herhangi bir şekilde yoğun bakımlık durumları söz konusu değil. Kazanın nasıl olduğunu ve sebebin ne olduğuna dair şu anda herhangi bir bilgi yok. Ama kaza kırım ekibi olay mahaline intikal etmiş, gerekli tetkikleri başlatmış durumdalar."

Marmaris’te orman yangını - Resim : 4

Bakan Kirişci, yangınla ilgili son duruma ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Yangın kontrol altına alınmak üzere. Bu yangına müdahale sırasında 714 personelimiz aktif olarak görev almış durumda. Yangın müdahalesinde kullanmış olduğumuz 14 uçağımız ve 23 helikopterimiz var. 1 İHA'mız da aktif olarak kullanılıyor. Yine 83 arazözümüz de hizmet veriyor. İlk müdahale aracı olarak 22, iş makinesi olarak da 5 aracımız yangın söndürme operasyonunda görev alıyor. Bildiğiniz gibi yer Muğla ve Marmaris olunca hepimiz ister istemez dikkat kesiliyoruz. O bölgede sıklıkla yangın meydana geldiği için... Yangının meydana geldiği saat 12.32. Bizim müdahale ekibimizin ulaştığı saat ise 12.40 olarak kayıtlarımızda bulunuyor."

MSB'DEN YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Marmaris'teki yangın söndürme çalışmalarına; 1 adet İHA, 10 adet helikopter, arazözler, su tankerleri, dozerler, çeşitli yangın söndürme araçları ve görevli personelimiz ile destek sağlamaya devam ediyoruz." ifadelerine yer verildi. 

Marmaris’te orman yangını - Resim : 5

OGM, MUĞLA'NIN MARMARİS İLÇESİNDEKİ YANGINA İLİŞKİN SON DURUMU PAYLAŞTI

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangına, 714 personel, 14 uçak, 35 helikopter, 83 arazöz ve 5 iş makinesi ile müdahale edildiğini bildirdi.

OGM'nin Twitter hesabından Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangının son durumuna ilişkin paylaşım yapıldı.

Ormana düşen ateşin yüreklere de düştüğü ifade edilen paylaşımda, "Yeşil Vatanımızın her karışını korumak için var gücümüzle alevlerle savaşmaya devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Paylaşımda, yangına 714 personel, 14 uçak, 35 helikopter, 83 arazöz ve 5 iş makinesi ile müdahale edildiği belirtildi.

Marmaris’te orman yangını - Resim : 6

YANGINDA 10. SAATE GİRİLDİ

Bugün saat 12.36'da Marmaris Yalancıboğaz mevkiinde çıkan orman yangınında karadan söndürme çalışmaları devam ediyor. Rüzgarın ara ara şiddetini arttırması ile ilerleyen yangın Balan Dağı'nın sırtlarına ulaştı. Havanın kararması ile birlikte helikopter ve uçakların ara verdiği söndürme çalışmalarında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman Müdürlüğü ekipleri haricinde çevre il ve ilçelerden çok sayıda yangın söndürme ekibi sahada yangın ile mücadele ediyor. Emniyet güçleri ve Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı yangın söndürme araçları da bölgede çalışmalarda görev alıyor. Yalancıboğaz mevkiinin üst tarafında bulunan Balan Dağı'nın sırtlarına çıkan sarp alandaki yangının kara mücadelesinde binin üzerinde personelin görev yaptığı öğrenildi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy ve Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral İbrahim Kurtuluş Sevinç yangın bölgesindeki söndürme çalışmalarını bizzat takip ediyor.

MUĞLA VALİSİ TAVLI'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: YANGIN YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT ETMİYOR

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris ilçesindeki orman yangınının yerleşim yerlerini tehdit etmediğini söyledi. Vali Tavlı, tüm ekiplerin sahada olduğunu belirterek, "Yangınla mücadelemiz artarak devam ediyor. An itibariyle yerleşim yeri tehdidi yoktur. Yerleşim yerleri ile ilgili tüm tedbirler alındı" dedi. 

 

 

Kaynak: İHA

muğla Marmaris son dakika orman yangını