Cumhurbaşkanı Erdoğan maske kararını açıkladı

Gündem haberleri koronavirüs

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Erdoğan, kapalı mekanlarda maske zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı. Toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında maske kullanımına yönelik ise bir şart var...

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında öğle saatlerinde toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrası Koronavirüs Bilim Kurulu'yla bir araya geldi.

KAPALI MEKANDA MASKE KALKTI, TOPLU TAŞIMA İÇİN "1000 VAKA" ŞARTI GELDİ

Maske kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Maske zorunluluğunun kapalı mekanlarda kaldırıldığını duyuran Erdoğan, "Toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında vakalar 1000'in altına düşene kadar kullanım devam edecektir" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamaları: 

Salgının ortaya çıkışından bugüne kadar ülkemize ve milletimize verdiğiniz hizmetler sebebiyle her birinize şükranlarımı sunuyorum. 

Hastaneden sağlık personeline, maskeden ilaca, aşıya kadar her başlıkta ciddi sıkıntılar yaşandı. Koskoca devletlerin havalimanlarında, sınır kapılarında maske kapma kavgasına giriştiklerine şahit olduk. Maruz kaldığı büyük yükün altına ezilmeyen sağlık altyapımız ve fedakarlıklarına şahit olduğumuz sağlık çalışanlarımızla, dünyada örnek bir varoluş mücadelesini ortaya koyan heyeti ben ayrıca kutluyorum. 

Merhum Cemil Taşçıoğlu hocamız, merhum Murat Dilmener, Feriha Öz gibi hocalarımızın isimlerini verdiğimiz hastanelerimizi, bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz. Diğer ülkelerde insanların sağlık kuruluşuna erişimi kısıtlanırken, biz devlet, şehir, acil durum hastaneleri ile 16 binin üzerinde de yeni yatağı hizmete açtık. Toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında da herhangi bir zafiyete asla müsaade etmedik. Vefa Grupları gibi uygulamalarla insanlarımızın yanında yer aldık. 

Salgınla mücadelede de yol göstericimiz, en önemli güç kaynağımız bilim insanlarımızın sağ olsunlar, gayretleri olmuştur. Yönetim olarak bize en büyük desteği, Sağlık Bakanlığımızın salgın tehdidi ile oluşturduğu Bilim Kurulumuz ve alt çalışma grupları vermiştir. Covid 19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberleri, mücadeledeki en önemli yol haritamız olarak öne çıkmıştır. Hükümet olarak bilimsel verilerle, toplumsal beklentileri en üst düzeyde buluşturmaya gayret ettik. Hep birlikte ülkemizi bu dönemden sağ salim çıkararak milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirme huzurunda burada bir aradayız. 

Salgının başında bilinmeyen, tanınmayan, sonuçları kestirilemeyen bir virüsle karşı karşıya gelinmiş olmasının yol açtığı belirsizlikler vardı. Çin'den gelen bilgiler, dehşetengiz bir tablo ortaya koymaktaydı. Hastalık yayıldıkça bilim insanlarının tespitleri bizi de hemen her gün yeni tavsiyelere maruz bıraktı. Vatandaşlarımızı korumak için dünyada geliştirilen her yöntemi, aracı ülkemize hızlı şekilde kazandırarak mücadeleyi özellikle ön plana çıkardık. 

Bugün dünyada kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biriyiz. Sahip olduğumuz tüm birikimi dost ve kardeş coğrafyadaki halklarla paylaşarak insani sorumluluklarımızı da yerine getirdik. 160 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi destek sağlayarak insani farkımızı gösterdik. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya bu konuda hayırla yad edilmeyecek bir yaklaşım sergilemiştir. Türkiye olarak bu süreçten çıkardığımız ders, kendi kendimize yeterli hale gelmemizin şart olduğudur. 

1 milyon 300 bin kişilik sağlık ordumuzun verdiği hizmetleri asla unutmayacağız. İçişleri Bakanlığımız, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığımızı da tebrik ediyorum. 

MASKE ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Bilim Kurulumuz bundan sonra olağanüstü durum olmadıkça toplantı yapmama kararı almıştır. Kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında vakalar 1000'in altına düşene kadar kullanım devam edecektir. Bilim Kurulumuzun tavsiyesi ileri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı, riskli gruplarla teması olanların maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir.

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Koronavirüs Bilim Kurulu Bilim Kurulu Toplantısı Recep Tayyip Erdoğan Fahrettin Koca maske kararı karantina kararı