Kültür ve Turizm Bakanlığı 81 il Valiliğine yazı gönderdi! Otel kılıflı villalara dikkat!

Gündem haberleri
Kültür ve Turizm Bakanlığı 81 il Valiliğine yazı gönderdi! Otel kılıflı villalara dikkat!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tatil beldelerinde turizm belgeli konaklama tesisi olarak inşa edilen yapıların konut olarak satılının engellenmesi için harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tatil beldelerinde turizm belgeli konaklama tesisi olarak inşa edilen yapıların konut olarak satılının engellenmesi için 81 il valiliğine yazı gönderdi.

Valilik ve belediyelere gönderilen yazıda bu nitelikteki yapılara devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti gibi hakların tesis edilmemesini istedi. Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı raporda, kıyı kanununa aykırı yapılaşmalar görüldüğü, teşvik avantajlarının kötüye kullanılarak turizm yatırımcılarını arasında haksız rekabet oluşturduğu da ifade edildi.

RAPORDA BELİRTİLEN HUSUSLAR

Ruhsata aykırı olarak bodrum katları açığa çıkarılarak iskâna konu edildi. Emsale dâhil olması gereken bodrum katlar emsal harici gösterilerek fazladan emsal kazanıldı, fazla villa, konut, turizm tesisi yapıldı.

Turizm emsali kullanılarak konut amaçlı binalara dönüştürüldü ve satışa çıktı.

Kıyı kanununa aykırı olarak ilk 50 metrede yapılaşma görüldü.

Plana aykırı istinat duvarları ve dolgular yapılarak kıyıda alanlar ve villa bahçeleri oluşturuldu. Plansız ve ruhsatsız iskele, dolgu, kıyı düzenlemeleri, asansör kuleleri yapıldı ve kıyının tahribatına yol açıldı.

Günübirlik tesis ruhsatı alınmasına rağmen, bu tesislerin konut amaçlı kullanımlara dönüştürüldüğü görüldü.

Turizm yapılarının ayrı ayrı bağımsız bölüm olarak gösterilerek kat irtifakına konu edildiği ve üçüncü şahıslara satışının önünün açıldığı tespit edildi.

Turizm tesislerini teşvik etmek için getirilen avantajların konut kullanımı şeklinde kullanılarak turizm yatırımcıları arasında haksız rekabet oluşturduğu belirlendi.

BELEDİYELERE VE TAPUYA UYARI

Bu durumun, yüksek yapılaşma hakkının kötüye kullanımına ve haksız menfaat yaratılmasına sebep olduğuna işaret edilen yazıda, turizm tesisi ruhsatı almış olan yapıların daha sonra konut olarak kullanılmasının engellenmesi istendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyelerden, turizm tesisi olan yapıların devre mülk, kat mülkiyeti veya kat irtifakına konu olamayacağına ilişkin tapu siciline bildirim yapmasını ve yapı kullanım izin belgesi (iskân) vermemesini istedi. Tapu müdürlükleri de turizm tesisi olarak inşa edilen yapılara devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyetli tapu verilmemesi konusunda uyarıldı.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

Kaynak: Haber Global TV

Kültür ve Turizm Bakanlığı otel BAKANLIK