Hasköy Yahudi Mezarlığı'na saldırı kamerada: 5 çocuk gözaltında

Gündem haberleri

Beyoğlu Hasköy'de bulunan mezarlığa saldırıyla ilgili 18 yaşından küçük Y.Y, Y.B.G, K.G, H.S.Ç. ve H.R.E. gözaltına alındı. 81 mezarlığa zarar verildiği belirtilirken saldırı güvenlik kamerasına yansıdı. Adalet Bakanı Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını açıkladı.

İstanbul'da Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi'nde Hasköy Yahudi Mezarlığı'nda çok sayıda mezarın taşı kırıldı. İhbar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri saldırıyla ilgili çalışma başlattı. Yapılan güvenlik kamerası inceleme sonucu olayın 13 Temmuz'da saat 17.00 sıralarında meydana geldiği belirlendi. Yapılan kontrollerde 81 mezarlığın mermer taşlarının kırıldığı tespit edildi. Mezarlık ve çevresinde güvenlik kamera görüntülerinin incelenmesi ve yapılan detaylı araştırmalar neticesinde olayın 18 yaşından küçük Y.Y, Y.B.G, K.G, H.S.Ç. ve H.R.E. tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. 11 ve 12 yaşlarındaki şüpheliler gözaltına alındı.

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

Şüphelilerin, parkta top oynadıkları sırada toplarının yan tarafta bulunan mezarlığa kaçması üzerine mezarlığa girdikleri ve topu aldıkları sırada oyun amaçlı mezarlık mermerlerini tahrip ettiklerini söylediği öğrenildi.

YAKINLARININ MEZARINI KONTROLE GELDİLER

Haberi alanlar yakınlarının mezarını kontrol etmeye geldi. Dedesi, anneannesi, babaannesi ve kayınpederinin mezarlığını kontrol etmeye gelen Eni Yani, "Haberi Twitter üzerinden gördüm. Yapanlar utansın, söyleyecek bir şey yok" dedi.

Muhlis Tatlı ise çocukların oyun oynarken toplarının mezarlığa sık sık kaçtığını belirterek "Bu mahallenin çocukları yapıyor. Bazen gelip burada top oynuyorlar, topları mezarlığa kaçıyor bazen o yüzden içeri girmiş olabilirler. Başkası da yönlendirmiş olabilir" diye konuştu.

İSTANBUL VALİLİĞİ: 81 MEZAR TAŞI TAHRİP EDİLDİ

İstanbul Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ise "Beyoğlu ilçemiz Fetihtepe Mahallesinde bulunan Hasköy Kamanda Musevi Cemiyeti mezarlığında 13 Temmuz 2022 tarihinde meydana gelen tahribatın araştırılmasına ilişkin yapılan çalışmalarda; Mezarlıkta 81 adet mezar taşının tahrip edildiği, güvenlik kamera görüntülerini, incelenmesi neticesinde olayın mezarlık çevresinde ikamet eden Y.Y, Y.B.G,  K.G., H.S.Ç. ve H.R.E. isimli 11-13 yaşlarındaki çocuklar tarafından gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Adı geçen şüpheliler yakalanmış olup, konuyla ilgili başlatılan tahkikat devam etmektedir. Musevi vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" denildi. 

KILIÇDAROĞLU’NDAN “GEÇMİŞ OLSUN” TELEFONU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Yahudi Mezarlığına yapılan çirkin saldırı nedeniyle, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva’yı telefonla aradı. Yapılan saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Kılıçdaroğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti.

BAKAN BOZDAĞ: ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hasköy Yahudi Mezarlığı'nda mezar taşlarının kırılmasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını açıkladı.

Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'da Yahudi vatandaşlarımıza ait Hasköy Mezarlığı’ndaki bazı mezar taşlarının tahribini ve bu tahribi yapan saldırganları kınıyorum. Yahudi vatandaşlarımıza geçmiş olsun, dileklerimi iletiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili adlî soruşturma başlatmıştır" ifadelerini kullandı.

TEPKİLER

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı sosyal medya hesaplarından, "Hasköy Mezarlığımıza gece yarısı girilmiş, 36 tane mezar taşımız tahrip edilmiştir. Konu tüm resim ve gece kayıtları ile ilgili makamlara iletilmiş olup, bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz" açıklamasını yaptı.

Hasköy Yahudi Mezarlığı'na saldırı kamerada: 5 çocuk gözaltında - Resim : 1

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Faillerin bulunması için ilgili birimler harekete geçti. Kutsal değerlere saldıran ve toplumumuzda fitne ve husumet tohumları ekmeye çalışanlara asla müsade etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yaşanan saldırıya tepki göstererek, "Türkiye farklı dinlerden tüm vatandaşlarımızın değerlerinin korunduğu güvenliği bir ülkedir. Bu saldırı ve provokasyon geçmişte olduğu gibi yine boşa çıkarılacaktır. Yahudi vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi. 

Hasköy Yahudi Mezarlığı'na saldırı kamerada: 5 çocuk gözaltında - Resim : 2

Hasköy Yahudi Mezarlığı'na saldırı kamerada: 5 çocuk gözaltında - Resim : 3

Kaynak: DHA

İstanbul Beyoğlu Yahudi mezarlığına saldırı