Üç Bakan, Elazığ depremine ilişkin son dakika açıklamasında bulundu

Üç Bakan, Elazığ depremine ilişkin son dakika açıklamasında bulundu

Elazığ'da dün akşam saatlerinde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından bakanlar bir araya gelerek canlı yayında açıklamalarda bulundu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları şöyle;

Geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Dün akşam 6.75 km derinliğinde 6.8 büyüklüğünde meydana gelen depremde tüm kamu kuruluşlarımızın koordinasyonuyla bizim daha önce belirlediğimiz Türkiye'nin acil durum adımlarımızı attık. Kamuoyumuzu doğru bilgilendirdik, ortaya çıkabilecek bilgi kirliliği için Cumhurbaşkanlığı, Bakanlarımız, AFAD sürekli bilgi vermeye çalışıyoruz. 

Malatya'da 4, Elazığ'da 18 vatandaşımız hayatını kaybetti, kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Bizim elimizdeki bilgilerin temel verileri içinde hayati fonksiyonları sıkıntılı bir hastamız yoktur. 

2 İHA, 4 insansız hava aracımız ve keşif aracımız, jandarma birimlerimiz bilgiler intikal ettirdiler. Bu esnada 8.55'ten sonra 398 artçı deprem oldu, biri 5.4. Toplam 39 kişi göçük altından sağ çıkartıldı.

Malatya Doğanyol'da enkaz vardı, sağ kurtardıklarımızın yanı sıra, 3 vatandaşımızı kaybettik. Ama Doğanyol'da göçük altında kimse kalmadı. 

Sivrice'de 2 vefatımız oldu ama göçük altında kimse yoktu. Sabahtan itibaren de 5 vatandaşımız sağ olarak çıkarıldı. Olay yerindeyken de biz 7 kişinin seslerinin geldiğine dair çalışmalar var. Doğalgaz, iletişim ve altyapı konusunda hiç sorun yaşamadık. Tüm kurumlarımız acil çerçeve planında yer aldı. Kendilerine düşen yükümlülük ve sorumluluklar için sahada oldular. Hava çok soğuktu, yemek, battaniye gibi ihtiyaçlar daha önce belirlediğimiz bölgelerden sevk edildi. Aşevi 20 bini aşkın insana yemek çıkardı. Tedirgin ve evlerinde hasar olan vatandaşlarımızı spor salonları, okulları, kütüphanelerimize, üniversite yerleşkelerimize çağırdık, yaklaşık 12 bin 500 kişiyi buralarda barındırdık. 

"ADIYAMAN CEZAEVİNİN BOŞALTILMASI GÜNDEMDE"

Elazığ ve Malatya'nın dışında muhakkak başka yerlerde de, biri Adıyaman olmak üzere, özellikle cezaevinde bir hasar olduğu ortaya çıktı. Adıyaman cezaevinin boşaltılması hususu değerlendirilecek. 

Cumhurbaşkanlığımız'dan yapılan duyuruda da olduğu gibi, arama kurtarma dahil olmak üzere, tüm yardımlar AFAD tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Depremin ilk anından itibaren hem duruma hem vaziyete hakim olan hem vatandaşımızla iletişim anında olan bu olayın her noktasında Türkiye Acil planlamasına yönelik hem karar aldık hem adım attık. Muhakkak acımız var. Allah milletimizi bizden ayrı bırakmasın, böyle durumlarda yanlış kararlar aldırmasın. Vatandaşlarımıza en büyük yardım, ses olmamasıdır, ses olması belki kurtarılabilecek bir vatandaşımızın duyulmaması demektir. İyi bir süreç yönetildiği kanaatindeyim. Bir can bir alemdir, herkesten dua bekliyoruz.

Üç Bakan, Elazığ depremine ilişkin son dakika açıklamasında bulundu - Resim : 1

SOYLU'NUN AÇIKLAMASININ ARDINDAN ADALET BAKANLIĞI DUYURDU

Adalet Bakanlığı: "Elazığ’da meydana gelen Sivrice merkezli deprem haberi alınır alınmaz Adalet Bakanlığı bünyesinde bir kriz merkezi oluşturuldu. Bu kapsamda, deprem bölgesindeki adliye ve ceza infaz kurumlarında uzmanlar eşliğinde detaylı incelemeler yapılmıştır. İncelenen bina ve kurumlarımızda küçük çaplı hasarlar görülmüş, herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz kurumunda bazı bölmelerde kısmi çatlaklar oluştuğu için 814 hükümlü ve tutuklu tedbiren Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki cezaevlerine nakledilmeye başlanmıştır." açıklamasında bulundu. 

Nakil işlemleri tamamlanan tutuklu, mahkum ve hükümlüler, cezaevi aracıyla belirli sayıda gruplar halinde Adıyaman cezaevinden çıkartılıyor.

Gün boyu sürmesi beklenen tahliye işlemi esnasında ise cezaevinde yakınları bulunan vatandaşlar da endişeli bir şekilde nakil işlemlerini cezaevinin önünden takip ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları;

Toplam 22 vatandaşımızı maalesef kaybettik. Kaygı ve panik sebepleri dahil olmak üzere, sağlık kurumlarımıza müracaat eden vatandaş sayımız 1030 oldu. Çalışan personelimiz yoğun bir gayret sarfetmiş oldu. 1382 vatandaşımız yaralıydı. Toplam serviste takibi halen yapılan 128 hastamız, 34'ü yoğun bakım şartlarında tedavileri devam etmektedir. Durumu kritik olan herhangi bir hastamız olmadığını söyleyebilirim. Gece boyu müdahale edilen, ameliyat edilen 8 hastamız oldu. 180 var olan ambulans sayımıza ilaveyle 380 ambulansla hizmet ettik. Toplam ilave personel sayımız 1522'ye ulaştık. 4 tane donanımlı 50 yataklı sahra hastanesi bulundurmuş olduk. Şu anda bunları kurmaya ihtiyaç olmadığını, ihtiyaç halinde hazır tuttuğumuzu söylemek istiyorum. 

Yakınlarının nerede tedavi edilmesini bilmek üzere 184 SABİM hattımıza yoğun müracaatlar oldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları;

Elazığ'da 5 binamızın yıkık olduğu, ağır ve hafif hasarlı birçok binanın olduğu, ekiplerimizce tespitlerinin yapıldığı, içme suyu ve kanalizasyonlarla ilgili bölgemizde herhangi bir altyapı sorunu yaşanmaktadır. 

Kartal'daki Yunus Apartmanı'nda olduğu gibi binalarda hasar söz konusudur. Binalarda anbean takip edilmektedir. Enkazların yanlarındaki binalarla ilgili, ağır ve hafif hasarlı binalar mevcuttur. Güvenlik sebebiyle boşaltılarak, ağır hasarlı olanlarda ise yıkım işlemi başlatılarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanacaktır.

Vatandaşlarımıza valiliğimiz ailelere acil nakdi yardım yapacaktır. Ziraat Bankası, faaliyete geçirmiştir. 

Elazığ'da bugün 5 bina yıkıldıysa, daha önce aldığımız tedbirler sebebiyledir. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları dahil tüm ihtiyaçları hızla karşılanacaktır, vatandaşlarımızın mağdur olmaması önceliğimiz olacaktır. 

Tüm yaralılara acil şifa diliyorum, vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 

son dakika son dakika haber süleyman soylu Elazığ deprem deprem Türkiye deprem son depremler