Futbolda şike kumpası davasında karar

Ali Koç

FETÖ'nün futbolda sözde şike soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla açılan ve 88 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca 1406 yıl, emniyet müdürü Nazmi Ardıç 1972 yıl, polis memuru Lokman Yanık 173 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurdukları gerekçesiyle 88 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmada mahkeme heyeti başkanı kararı okudu.

Buna göre, kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, 76 kez uygulanmak üzere "haberleşmenin gizliliğini ihlal", 166 kez "resmi belgede sahtecilik" ve 91 kez "iftira" suçlarından 1406 yıl hapisle cezalandırıldı.

FETÖ'nün "futbolda şike" soruşturma sürecini başlattığı iddiasıyla yargılanan eski polis memuru Lokman Yanık, "silahlı terör örgütüne yardım etmek", 91 kez uygulanmak üzere "iftira" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 161 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, 74 kez "haberleşmenin gizliliğini ihlal", 86 kez "iftira" ve 148 kez "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 1972 yıl 10 ay hapse mahkum edildi.

Davada, diğer sanıklara da çeşitli suçlardan hapis cezaları verilirken bazıları da beraat etti.

ALİ KOÇ'TAN KARARIN ARDINDAN AÇIKLAMA

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, kararın ardından şu açıklamalarda bulundu:

"Fenerbahçe açısından üzülerek söylüyorum tarihi bir gün. Keşke bu günleri yaşamasaydık. Fenerbahçe'nin pazar sabahı başlayan ve bugüne kadar maddi manevi çok büyük zararlara uğratan bu davada çok önemli bir dönüm noktasına geldik. Hukuken süreç tamamlanmadı, Yargıtay'dan da karar bekliyoruz. Cezalar o kadar ağır ki, bir şey değişeceğini sanmıyorum . Hukuki sonuçlar ne olursa olsun Fenerbahçe'ye yaşatılanlar, milyonlarca taraftarının bu uzun süreçte yaşadıkları, hiçbir kelimeyle ölçülemez. Bu ana aktörler. Bir de bu işin yan aktörleri var. Rüzgarın nereden estiğine bakarak ona göre Fenerbahçemizi kamuoyu önünde, ellerinde olan köşelerle, resmen şakşaklayanlarla, bu insanlardan medet umanlardan da biz vicdanen hesaplaşacağız. Büyük resimde bir bölüm aslında. Kul hakkı yediler, iftira attılar"

Futbolda şike kumpası davasında karar - Resim : 1

İDDİANAMEDE NELER VARDI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 35 yıldan 85 yıla kadar, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın 35 yıldan 78 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. 

Eski milletvekili İlhan Başbilen ve iş adamı Muammer İhsan Kalkavan'ın 35 yıla kadar 85 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında da 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası istenmişti. 

İddianamede, dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Prof. Dr. Suat Yıldırım, Avukat Cemalettin Mutlu, Avukat Orhan Erdemli ile diğer 95 sanık hakkında da çeşitli sürelerle hapis cezası talep edilmişti. 

Heyet, 3 Temmuz 2020 tarihli duruşmada firari sanıklarla, haklarında yalnızca 'Silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması bulunan bazı sanıkların dosyasını ayırmış ve böylece sanık sayısı 88'e düşmüştü.

Kaynak: DHA

FETÖ Futbolda şike kumpası Şike davası şike kumpası davası